Εμβόλιο Κορονοϊού: Ελάχιστες οι ελπίδες για κάποιο αποτελεσματικό κατά των νέων μεταλλάξεων

Εμβολιασμός
Εμβολιασμός GETTY IMAGES

Αν και υπάρχει γενικότερα μια αίσθηση ότι θα καταφέρουμε να έχουμε νέα εμβόλια που θα θωρακίζουν κατά των επομενων μεταλλάξεων, τα μέχρι σήμερα δεδομένα δεν αφήνουν περιθώρια για αισιοδοξία.

Το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα αισιοδοξίας ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρχει κάποιο ή κάποια νέα εμβόλια τα οποία να θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την οποιαδήποτε νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. Η εκτίμηση αυτή θεωρείται μάλλον υπεραισιόδοξη καθώς το πιθανότερο είναι να μην έχουν ολοκληρωθεί ούτε οι σχετικές μελέτες και φυσικά να μην είναι δυνατή η μαζική παραγωγή και διάθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στον εν λόγω πεδίο, τα όποια εμβόλια αναπτύσσονται δεν καλύπτουν τις πρόσφατες υποπαραλλαγές της Όμικρον, αλλά μόνο την Όμικρον. Ακόμη και αν ήταν διαθέσιμα σήμερα, η Όμικρον είναι σε αποδρομή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του news247.gr η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε: "Τα εμβόλια όπως ενημερωνόμαστε από τη βιβλιογραφία βρίσκονται στο στάδιο ακόμη κλινικής μελέτης, δυο προς τρία ή τρία, και υπάρχει αρκετός προβληματισμός για το ποια μπορεί να θεωρηθούν πιο κατάλληλα για την εφαρμογή. Και αν μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες.

Δηλαδή, τα εμβόλια που παρασκευάζονται από τις δύο μεγάλες εταιρείες, τη Pfizer και την Moderna, χρησιμοποιούν τον αρχικό πρωτότυπο ιό που έχουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε και τα οποία και βέβαια ξέρουμε ότι έχουνε δουλέψει πολύ καλά, διότι έχουνε σώσει ζωές και ένα συνδυασμό τα παραλλαγών της παραλλαγής Όμικρον.

Όμως, μέχρι να γίνουνε τα εμβόλια και να εφαρμοστούν, αυτό είναι θέμα που απαιτεί χρόνο και όχι μόνο, και επομένως εάν έχουμε στα χέρια μας ένα εμβόλιο το οποίο προστατεύει σε σημαντικό ποσοστό, επιτρέψτε μου να το θεωρήσω λάθος να περιμένουνε, ιδίως οι ευάλωτες ομάδες για ένα καλύτερο εμβόλιο του φθινοπώρου ή του χειμώνα.

Μακάρι αν το έχουμε. Αλλά συνήθως πορευόμαστε με αυτό που έχουμε και που είναι αποδεδειγμένα χρήσιμο".

Διαθεσιμότητα εμβολίων

Την ίδια στιγμή, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σημειώνει:

"Όσον αφορά τις κεντρικές συμφωνίες, αυτές είναι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή δεν είναι μόνο η δική μας χώρα. Είναι όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η χώρα μας, όπως και πολλές άλλες χώρες έχουνε μπει και έχουμε καθυστερήσει τις παραδόσεις των δύο εταιρειών, έτσι ώστε να γίνουν από το φθινόπωρο με τις καινούριες παραλαβές, αλλά είναι το παρακάτω, το κλινικό επιστημονικό, είναι αυτό που σας είπε η κυρία Θεοδωρίδου, αν θα έχουμε κάποια εμβόλια διαφορετικά το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο".

Επισημάνσεις καθηγήτριας Ιωάννας Παυλοπούλου

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ Ιωάννα Παυλοπούλου, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, είναι λάθος στις παρούσες συνθήκες, με την παρέλαση των νέων μεταδοτικότερων μεταλλάξεων, να μην ολοκληρώνουμε τον εμβολιασμό μας σύμφωνα με τις επίσημες συστάσεις και να βάζουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο, λέγοντας ότι θα περιμένουμε το νέο εμβόλιο, όταν έρθει.

"Δεν είμαι βέβαιη ότι το φθινόπωρο θα έχουμε στη χώρα μας επικαιροποιημένο εμβόλιο. Μέχρι να πάρει άδεια και να διανεμηθεί χρειάζεται ορισμένος χρόνος και δεν ξέρουμε και τι ποσότητες θα είναι διαθέσιμες.

Τα υπάρχοντα εμβόλια ευτυχώς προστατεύουν αρκετά καλά για σοβαρή νόσο από τις υποπαραλλαγές Όμικρον 4 και 5, αλλά δεν γνωρίζουμε το επόμενο διάστημα ποιες νέες παραλλαγές θα επικρατήσουν και πόσο θα μας προστατεύουν τα υπάρχοντα ή και τα νεότερα εμβόλια που πρόκειται να κυκλοφορήσουν προσεχώς.

Η αλήθεια είναι ότι ο κορονοϊός μας εκπλήσσει συνέχεια, με την ταχύτητα που μεταλλάσσεται. Είναι απρόβλεπτο τι θα γίνει. Δεν πρέπει να μιλάμε για ανοσία της αγέλης, δεν ξέρουμε πότε πραγματικά θα αποκτήσουμε σημαντική θωράκιση – πόσες φορές θα χρειαστεί να εμβολιαστούμε ή να νοσήσουμε – ούτε να προβλέπουμε πότε θα τελειώσει η πανδημία. Εμείς κάνουμε σχέδια και ο ιός γελάει" λέει η κα Παυλοπούλου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εμβόλιο κορονοϊού, Κορονοϊός
SHARE:

24Media Network