Εμβόλιο κορονοϊού: Η φυσική νόσηση προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την επαναλοίμωξη

Εμβόλιο κορονοϊού: Η φυσική νόσηση προστατεύει σε μεγάλο βαθμό από την επαναλοίμωξη
Εμβολιασμός κατά του κορονοϊού Armando Franca/AP Photo

Την επόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας  168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax.

Το ενδεχόμενο επαναλοίμωξης από κορονοϊό μειώνεται σημαντικά για όποιους έχουν νοσήσει από τις μεταλλάξεις Alpha, Beta και Delta, σε αντίθεση με όσους νόσησαν με Omicron σημείωσε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης.

“Η φυσική νόσος από την Alpha τη Βeta και τη Delta προσέφερε ισχυρή προστασία έναντι της Οmicrοn κατά 90%. Αντίθετα η Omicron είχε προστασία 60%” ανέφερε η καθηγήτρια.

Τόνισε δε ότι δεν θεωρείται επαναλοίμωξη από κορονοϊό η διάγνωση της λοόμωξης σε λιγότερο από 3 μήνες.

«Ζούμε σε μία περίοδο που οι γνώσεις συνεχώς μεταβάλλονται. Η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις είναι τα χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον. Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για την τέταρτη δόση εμβολίου ανέφερε ότι μια μελέτη από το Ισραήλ, έδειξε ότι διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με την παραλλαγή Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο. Παραμένει ισχυρή η σύσταση μας για τρίτη δόση ενώ η τέταρτη αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους ανέφερε.

Ειδικότερα, Τα δεδομένα από το Ισραήλ για την 4η δόση εμβολίου COVID δείχνουν ότι προς το παρόν συστήνεται μόνο για ειδικές περιπτώσεις ατόμων, όπως οι ανοσοκατασταλμένοι, ανέφερε κατά τη σημερινή ενημέρωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στο Ισραήλ χορηγείται η 4η δόση εμβολίου COVID, 4 μήνες μετά τη 3η δόση σε άτομα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα των μελετών, η 4η δόση διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη έναντι της παραλλαγής Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία έναντι των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Η 3η δόση παραμένει εξαιρετικά σημαντική.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε, όμως, ότι από πολλές άλλες μελέτες, φαίνεται ότι η 3η δόση προσφέρει μακριά προστασία κυρίως μέσω των Β και Τ Λεμφοκυττάρων (κυτταρική ανοσία), που μπορεί να αντιμετωπίσει την Όμικρον παρά τη μείωση αντισωμάτων.

Επίσης η 3η δόση φαίνεται ότι αποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών. Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι ο κύριος στόχος των εμβολίων είναι να προστατέψουν έναντι της σοβαρής νόσου.

Ο ΓΓ πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα φθάνουν στην χώρα μας 168.000 δόσεις του εμβολίου Novavax και στις επόμενες μία ή δύο ημέρες αναμένεται να ανοίξουν τα ραντεβού στην πλατφόρμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα