Εμβόλιο κορονοϊού: Θα έχει παρενέργειες – Για ποιο λόγο αυτό είναι το επιθυμητό

Εμβόλιο κορονοϊού: Θα έχει παρενέργειες – Για ποιο λόγο αυτό είναι το επιθυμητό
shutterstock

Θα πρέπει να περιμένετε να αισθανθείτε πόνο στο σημείο της ένεσης μετά τον εμβολιασμό σας και μάλιστα να περιμένετε να αισθάνεστε γενικά "πεσμένοι" για τις επόμενες ημέρες. Αυτός είναι ο στόχος.

Το 2021 εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού. Η επιτυχία αυτής της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της COVID-19 θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εμπιστοσύνη του κοινού ότι τα εμβόλια δεν είναι μόνο αποτελεσματικά, αλλά και ασφαλή. Για την οικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης, οι ιατρικές και επιστημονικές κοινότητες έχουν την ευθύνη να συμμετάσχουν σε δύσκολες συζητήσεις με το κοινό σχετικά με το σημαντικό μέρος των ανθρώπων που θα βιώσουν προσωρινές παρενέργειες από αυτά τα εμβόλια.

Με απλά λόγια, η λήψη αυτών των εμβολίων πιθανότατα θα κάνει πολλούς ανθρώπους να αισθάνονται δυστυχισμένοι για μερικές ημέρες. Αυτό είναι πιθανώς καλό και είναι σίγουρα πολύ καλύτερη προοπτική από τη μακροχρόνια ασθένεια ή το θάνατο.

Το “βρώμικο μυστικό” της ανοσολογίας

Το 1989, σύμφωνα με το Mic, ο ανοσολόγος Charles Janeway δημοσίευσε ένα άρθρο που συνοψίζει την κατάσταση του τομέα της ανοσολογίας και αναφέρεται ως «το βρώμικο μικρό μυστικό του ανοσολόγου»: Το ανοσοποιητικό σας σύστημα δεν ανταποκρίνεται απλά σε ξένα “πράγματα”. Ανταποκρίνεται σε ξένα “πράγματα” τα οποία θεωρεί επικίνδυνα.

Τώρα, 30 χρόνια αργότερα, οι ανοσολόγοι γνωρίζουν ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα χρησιμοποιεί ένα πολύπλοκο σύνολο αισθητήρων για να καταλάβει όχι μόνο εάν κάτι είναι ξένο ή όχι, αλλά και τι είδους απειλή, εάν υπάρχει, μπορεί να δημιουργήσει ένα μικρόβιο.

Μπορεί να βρει δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ιών – όπως ο SARS-CoV-2 – και των παρασίτων. Μπορεί ακόμη και να παρακολουθήσει το επίπεδο βλάβης των ιστών που προκαλείται από έναν εισβολέα και να αυξήσει την ανοσολογική σας ανταπόκριση.

Η ανίχνευση του τύπου της απειλής, επιτρέπει στο ανοσοποιητικό σας σύστημα να επιλέξει το σωστό σύνολο απαντήσεων, να τα χρησιμοποιήσει με ακρίβεια και να αποφύγει τον πολύ πραγματικό κίνδυνο ανοσοαντίδρασης.

Τα ανοσοενισχυτικά εμβόλια φέρνουν τον κίνδυνο που χρειαζόμαστε

Τα εμβόλια λειτουργούν εισάγοντας μια ασφαλή έκδοση ενός παθογόνου στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα θυμάται τις προηγούμενες συναντήσεις του και ανταποκρίνεται αποτελεσματικότερα αν δει ξανά το ίδιο παθογόνο. Ωστόσο, δημιουργεί μνήμη μόνο εάν το εμβόλιο έχει αρκετά σήματα κινδύνου για να ξεκινήσει μια σταθερή ανοσοαπόκριση.

Ως αποτέλεσμα, η ανάγκη του ανοσοποιητικού σας συστήματος να αισθανθεί τον κίνδυνο πριν από την απόκριση είναι εξαιρετικά σημαντική. Και εξαιρετικά προβληματική. Η απαίτηση για κίνδυνο σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει προγραμματιστεί να μην ανταποκρίνεται, εκτός εάν εντοπιστεί σαφής απειλή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πείσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ότι το ίδιο το εμβόλιο είναι μια απειλή που αξίζει να λάβει σοβαρά υπόψη.

Μια ασφαλής προσέγγιση είναι να χρησιμοποιήσουμε μεμονωμένα συστατικά του παθογόνου, ακίνδυνα από μόνα τους αλλά ικανά να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα για να αναγνωρίσει τον πραγματικό κίνδυνο. Ωστόσο, αυτά τα κομμάτια του παθογόνου δεν περιέχουν συχνά τα σήματα κινδύνου που είναι απαραίτητα για να διεγείρουν μια ισχυρή απόκριση μνήμης. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να συμπληρωθούν με συνθετικά σήματα κινδύνου, τα οποία οι ανοσολόγοι αναφέρουν ως «ανοσοενισχυτικά».

Εμβολιασμός κατά της COVID-19

Τα πρώιμα δεδομένα δείχνουν ότι τα εμβόλια mRNA που αναπτύσσονται κατά του SARS-CoV-2 είναι πολύ αποτελεσματικά – άνω του 90%. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανά να διεγείρουν ισχυρές ανοσολογικές αντιδράσεις, με επαρκή σηματοδότηση κινδύνου, σε περισσότερους από 9 στους 10 ασθενείς. Αυτός είναι μεγάλος αριθμός υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και υποδηλώνει ότι αυτά τα εμβόλια είναι ισχυρά.

Ας είμαστε σαφείς εδώ. Θα πρέπει να περιμένετε να αισθανθείτε πόνο στο σημείο της ένεσης την επόμενη ημέρα μετά τον εμβολιασμό σας. Θα πρέπει να αναμένετε κάποια ερυθρότητα και πρήξιμο, όπως και να αισθάνεστε γενικά “πεσμένοι” για μία ή δύο ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά, αναμενόμενα και ακόμη και σκοπούμενα.

Ενώ τα δεδομένα δεν έχουν οριστικοποιηθεί, περισσότερο από το 2% των παραληπτών του εμβολίου της Moderna παρουσίασαν αυτό που κατηγοριοποιήθηκε ως σοβαρές προσωρινές παρενέργειες όπως κόπωση και πονοκέφαλο. Το ποσοστό των ατόμων που θα εμφανίζουν παρενέργειες θα είναι υψηλότερο. Αυτά είναι σημάδια ότι το εμβόλιο κάνει αυτό που είχε σχεδιαστεί να κάνει: να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανταποκριθεί σε κάτι που διαφορετικά θα το αγνοούσε, ώστε να προστατευτείτε αργότερα.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα