Εμβόλιο κορονοϊού: Τι λάθος συνέβη με τις δοκιμές της AstraZeneca;

Εμβόλιο κορονοϊού: Τι λάθος συνέβη με τις δοκιμές της AstraZeneca;
Ο πρόεδρος James Teague της AstraZeneca στην Ταϊλάνδη παρευρίσκεται σε τελετή συμφωνίας με την χώρα για την αγορά του πιθανού εμβολίου COVID-19, 27 Νοεμβρίου 2020. AP

Ένα σφάλμα στην διαδικασία αξιολόγησης του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca οδήγησε σε ψευδώς αισιόδοξα δεδομένα και συνεπώς σε κύμα καχυποψίας. Τι μέτρησαν λάθος.

Ολοένα και περισσότερες αμφιβολίες επικρατούν σχετικά με τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής και της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της AstraZeneca και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μετά την αναγνώριση ενός σφάλματος στη διαδικασία που οδήγησε σε πλασματικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Αυτό είχε ως συνέπεια πλήθος εθνικών ρυθμιστικών φορέων να εξετάζουν εάν το εμβόλιο πρέπει να εγκριθεί για χρήση.

“Αρχικά, όλα τα άτομα στη δοκιμή έπρεπε να πάρουν δύο υψηλές δόσεις του εμβολίου. Και στην πραγματικότητα ορισμένα άτομα έλαβαν μια πρώτη δόση που ήταν η μισή από την κανονική. Τώρα, αυτό κανονικά δεν θα ήταν πρόβλημα αν απλά θέλουν να δοκιμάσουν αν κάτι είναι ασφαλές ή εάν λειτουργεί. Αλλά όταν κοίταξαν πραγματικά τα δεδομένα, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έλαβαν αυτή τη χαμηλότερη δόση φαίνεται να ανταποκρίνονται δραματικά καλύτερα από τα άτομα που έλαβαν δύο υψηλές δόσεις του εμβολίου.

Αυτό το περιγράφουν ως «τυχαία ανακάλυψη», γιατί αν αυτό αποδειχθεί αληθινό και όχι μόνο μια στατιστική δυσλειτουργία, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι το εμβόλιο προχωρά πολύ περισσότερο από ό, τι είχαμε αρχικά προβλέψει. Αλλά ταυτόχρονα υπονομεύεται η εμπιστοσύνη του κοινού, σε κάποιο βαθμό, επειδή οι άνθρωποι ανησυχούν ήδη ότι αυτά τα εμβόλια παράγονται με πολύ γρήγορο ρυθμό, πραγματοποιώντας έρευνα σε δέκα μήνες που θα διαρκούσε κανονικά δέκα χρόνια. Και ως αποτέλεσμα υπάρχει κάποιος βαθμός διστακτικότητας απέναντι στο εμβόλιο”, λέει ο ιολόγος Κρις Σμιθ, σύμφωνα με το euronews.

Αυτό είναι το δεύτερο εμβόλιο που βρίσκεται στο επίσημο στάδιο αξιολόγησης στη Μεγάλη Βρετανία, μετά από αυτό της Pfizer/BioNTech, ενώ ακολουθεί ενα τρίτο εμβόλιο από την αμερικανική εταιρεία Moderna.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version