Ένα στα δέκα λουκάνικα για χορτοφάγους εμπεριέχουν κρέας και… ανθρώπινο DNA!

Ένα στα δέκα λουκάνικα για χορτοφάγους εμπεριέχουν κρέας και… ανθρώπινο DNA!
© numb / Alamy Stock Photo

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι το επεξεργασμένο κρέας μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και γνωστοποιεί ότι τα λουκάνικα που προορίζονται για χορτοφάγους εμπεριέχουν κρέας και ίχνη ανθρώπινου γενετικού υλικού

Τα ευρήματα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας για το επεξεργασμένο κρέας είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικά, καθώς έκτος από το γεγονός ότι το μπέικον και το επεξεργασμένο κρέας, γενικότερα, μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, προκύπτει ότι δεν έχουμε ιδέα για τα προϊόντα που καταναλώνουμε.

Όπως γνωστοποιείται μέσω της έρευνας το ένα στα δέκα λουκάνικα που προορίζονται για χορτογάφους εμπεριέχουν κρέας, παρόλο που οι διάφορες εταιρείες παραγωγής ισχυρίζονται ότι πρόκειται για καθαρά προϊόντα, κατάλληλα για όσους έχουν επιλέξει τη συγκεκριμένη διατροφή.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, μια ακόμη αποκάλυψη που σοκάρει είναι από τα ευρήματα των ερευνών είναι ότι στα συγκεκριμένα λουκάνικα και όχι μόνο εμπεριέχεται ανθρώπινο γενετικό υλικό. Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές το ανθρώπινο DNA πιθανότατα προέρχεται από νύχια ή τρίχες που πέφτουν στο μείγμα κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τους. Οι μελέτες έδειξαν ότι ανθρώπινο γενετικό υλικό εντοπίσθηκε στο 2% της γέμισης των λουκάνικων που εξετάστηκαν.

 

Παράλληλα, ο παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι κόκκινο κρέας και τα αλλαντικά είναι “πιθανώς καρκινογόνα” και συνιστά κατανάλωση με μέτρο.

Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ δεν αλλάζουν ριζικά τις συστάσεις διαφόρων οργανισμών, όπως του Παγκόσμιου Ταμείου για την Έρευνα Κατά του Καρκίνου (WCRF) ή του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου (INCa) της Γαλλίας. Το WCRF, που εδρεύει στο Λονδίνο συνιστά στους καταναλωτές να τρώνε λιγότερα από 500 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα και “ελάχιστα ή και καθόλου” επεξεργασμένα κρέατα όπως λουκάνικα, σαλάμια και πατέ.

Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό θα ήταν να μην τρώει κανείς περισσότερα από 300 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την εβδομάδα.

Η Δρ. Ντομινίκ Μπεσέτ του INCa σημείωσε επίσης ότι η κατανάλωση κρέατος δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 γραμμάρια την εβδομάδα, με την κάθε μερίδα να μην είναι μεγαλύτερη από 70-100 γραμμάρια. Επιπροσθέτως, “τα αλλαντικά δεν πρέπει να περιλαμβάνονται καθημερινά στη διατροφή”, πρόσθεσε.

Στο ερώτημα ποια ποσότητα κρέατος θεωρεί ασφαλή, το CIRC που πραγματοποίησε την έρευνα αυτή, απάντησε με μεγάλη επιφύλαξη. “Ο κίνδυνος αυξάνεται με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται, όμως τα διαθέσιμα δεδομένα δεν μας επιτρέπουν να συμπεράνουμε αν υπάρχει κάποιο επίπεδο ασφάλειας”, σημείωσε.

(Πηγή: ΑΠΕ, Metro)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα