Ένας κακός γάμος επηρεάζει την υγεία, όπως το κάπνισμα

Ένας κακός γάμος επηρεάζει την υγεία, όπως το κάπνισμα
(AP Photo/Alvaro Barrientos) AP

Ψυχολόγοι παρακολούθησαν 373 ζευγάρια, για 16 χρόνια και ανακάλυψαν πως τα ζευγάρια που διαφωνούν συχνά παρουσιάζουν προβλήματα στην υγεία τους, ανάλογα με αυτά του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ. Οι άνδρες αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα θέματα.

Ερευνητές από πανεπιστήμια της Nevada και του Michigan παρακολούθησαν τη ζωή 373 ετεροφυλόφιλων ζευγαριών και το πόσο συχνά διαφωνούσαν επί πολλών διαφορετικών θεμάτων -όπως για τα παιδιά, τα λεφτά, τα πεθερικά και τη διασκέδαση τους. Αποδείχθηκε πως οι συχνοί τσακωμοί είχαν επιπτώσεις στην υγεία των εμπλεκομένων.

Ασχοληθήκαμε με παντρεμένα ζευγάρια, για το διάστημα των 16 χρόνων και ερευνήσαμε τον αριθμό των συγκρούσεων που είχαν. Μετά συγκρίναμε την κατάσταση της υγείας των γυναικών και των γυναικών αυτών που είχαν συχνούς τσακωμούς, με εκείνα που μάλωναν σπάνια” ενημέρωσε η Rosie Shrout, η οποία παρουσίασε τα πρώτα αποτελέσματα στο συνέδριο International Association for Relationship Research του Colorado.

Βάσει των νέων στοιχείων, οι συχνές προστριβές έχουν συνέπειες στην υγεία, ανάλογες με το κάπνισμα και το ποτό.

Οι συγκρούσεις επηρέασαν αρνητικά την υγεία και των δυο μελών του ζευγαριού, αν και φάνηκε να έχουν μεγαλύτερες συνέπειες στους άνδρες. Τα ζευγάρια που συμφωνούσαν ήταν πιο υγιή στην αρχή των σχέσεων τους. Κάτι που δεν συνέχισε να συμβαίνει όσο προχωρούσαν τα χρόνια.

Οι εκτιμήσεις για την υγεία έγιναν, μέσω ερωτηματολογίου στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν τα ζευγάρια. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως θέματα υγείας. Για παράδειγμα, αν ήταν αρκετά υγιείς, ώστε να κάνουν πράγματα που ήθελαν να κάνουν, αν είχαν θέματα στον ύπνο, αν ένιωθαν άγχος, το αίσθημα της εχθρικότητας ή πονοκεφάλους.

Οι συγκρούσεις φάνηκε πως μπορούν να οδηγήσουν σε επιζήμιες αντιδράσεις του οργανισμού, όπως σε φλεγμονές, αλλαγές στην όρεξη, μεγαλύτερη έκκριση της ορμόνης του στρες. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επηρεάσουν σε πολλά επίπεδα την υγεία (από την καρδιακή λειτουργία έως το ανοσοποιητικό σύστημα). Πλήθος αποδεικτικών στοιχείων έχουν δείξει πως οι παντρεμένοι ζουν μια μεγαλύτερη και πιο υγιή ζωή, από ό,τι οι διαζευγμένοι, οι χήροι ή οι άγαμοι. Η τελευταία έρευνα ωστόσο, αμφισβητεί το κατά πόσο ο γάμος είναι πάντα καλός, σε ό,τι αφορά την υγεία και την ευημερία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα