Έντονη ανησυχία για τη γρίπη: Τρεις νεκροί σε μία εβδομάδα - 6 συνολικά τα θύματα

ΑΤΤΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΑΤΤΙΚΟΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. (EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

Από 22 έως 28 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 24 σοβαρά κρούσματα - "Η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης" προειδοποιεί η ΚΕΕΛΠΝΟ

Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για τα θύματα της γρίπης. Η αρχή έγινε με έναν νεκρό τον Δεκεμβρίο, ενώ ακολούθησαν ακόμη πέντε ασθενείς που έχασαν τη μάχη μέσα στον Ιανουάριο.

Ειδικότερα, το διάστημα 22-28 Ιανουαρίου στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή ΑΠΘ) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 120 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 94 από νοσοκομεία και 26 από τα δίκτυα Sentinel.

Τα 25 (20,8%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 3 (12%) ήταν τύπου Α και τα 22 (88%) ήταν τύπου Β. Τα δύο στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και τα δύο ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Επίσης, μέχρι τις 28 Ιανουαρίου καταγράφηκαν 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, εξ αυτών εμβολιασμένα ήταν τα 2 (8,3%).

Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά έξι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ. Κανένα από τα προαναφερθέντα κρούσματα που απεβίωσαν δεν είχε εμβολιαστεί.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζουν ότι η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Επικρατούντες υπότυποι του ιού, μέχρι τώρα, είναι ο Β και ο πανδημικός A (H1N1) pdm09.

«Με βάση τα ανωτέρω, η χώρα έχει εισέλθει σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης. Επικρατούντες υπότυποι μέχρι τώρα είναι ο Β και ο A (H1N1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη», υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Μελέτη: Η γρίπη μεταδίδεται πιο εύκολα από ότι νομίζαμε

ADVERTISING

SHARE: