Έρευνα: Λιγότερο αποτελεσματική η 4η δόση του εμβολίου έναντι της “Όμικρον”

Έρευνα: Λιγότερο αποτελεσματική η 4η δόση του εμβολίου έναντι της “Όμικρον”
Εμβολιασμός στο Ισραήλ AP Photo/Oded Balilty, File

Μολονότι μία τέταρτη δόση ενισχύει περαιτέρω τα αντισώματα, δεν φαίνεται να είναι επαρκής, σύμφωνα με έρευνα, κατά της νέας μετάλλαξης.

Μια τέταρτη αναμνηστική δόση εμβολίου κατά της Covid-19 ενισχύει τα αντισώματα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα από την τρίτη δόση, ωστόσο δεν επαρκεί για την πρόληψη μόλυνσης από την παραλλαγή Όμικρον, σύμφωνα με προκαταρκτική μελέτη που διενεργήθηκε στο Ισραήλ.

Το ισραηλινό Ιατρικό Κέντρο Σεμπά χορήγησε δεύτερες αναμνηστικές δόσεις σε κλινική δοκιμή σε μέλη του προσωπικού του και εξετάζει την επίδραση της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου της Pfizer σε 154 άτομα μετά από δύο εβδομάδες και της ενισχυτικής δόσης της Moderna σε 120 άτομα μετά από μία εβδομάδα, δήλωσε η Γκίλι Ρεγκέρ Γιοχάϊ , διευθύντρια της Μονάδας Μεταδοτικών Ασθενειών.

Τα εμβόλια προκάλεσαν αύξηση του αριθμού των αντισωμάτων «ακόμα και λίγο υψηλότερα από ό,τι είχαμε μετά την τρίτη δόση», είπε η Ρεγκέρ Γιοχάϊ.

«Ωστόσο, αυτό μάλλον δεν επαρκεί για την Όμικρον», είπε σε δημοσιογράφους. «Γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι το επίπεδο των αντισωμάτων που απαιτούνται για την προστασία και για την αποτροπή μόλυνσης από την Όμικρον είναι πιθανόν πολύ υψηλό για το εμβόλιο, ακόμα κι αν είναι καλό εμβόλιο».

Τα ευρήματα, τα οποία το ιατρικό κέντρο είπε ότι ήταν τα πρώτα του είδους τους παγκοσμίως, είναι προκαταρκτικά και δεν έχουν ακόμη δημοσιευθεί.

Το Ισραήλ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ήταν η χώρα που ξεκίνησε με ταχύτερους ρυθμούς τους αρχικούς εμβολιασμούς πριν από ένα χρόνο και τον περασμένο μήνα άρχισε να προσφέρει μια τέταρτη δόση εμβολίων, ή μια δεύτερη αναμνηστική, στις πιο ευάλωτες ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ανοίγει την Πέμπτη η πλατφόρμα της 4ης δόσης στους ανοσοκατασταλμένους

Το άνοιγμα της πλατφόρμα εμβολιασμών με την 4η δόση στις 20/1 ανακοινώθηκε σήμερα ενώ τονίστηκε ότι καλύτερη ανοσία έναντι του κορονοϊού δημιουργούν τα παιδιά, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της Ενημέρωσης για την πορεία του σχεδίου Εμβολιαστικής κάλυψης.

Με βάση τα αποτελέσματα μελέτης φαίνεται ότι τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς ανοσοποιητικούς μηχανισμούς έναντι της covid και γι’ αυτό νοσούν ηπιότερα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφερόμενη στην συμπλήρωση 1 έτους από την έναρξη των εμβολιασμών και δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Ουχάν της Κίνας ανέφερε ότι έχει αποδειχθεί πλέον πως η χορήγηση των εμβολίων έχει πολύτιμη συμβολή για την αποφυγή των θανάτων από την Covid 19.

Aνέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.

Τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν πέραν των έξι μηνών είπε η κα Θεοδωρίδου και τόνισε ότι όλα δείχνουν πως τα παιδιά διαθέτουν ισχυρούς μηχανισμούς αντιμετώπισης της λοίμωξης.

Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα