Φωτιά στην Κορινθία: Οι μάσκες δεν μας προστατεύουν από την κάπνα

Φωτιά στην Κορινθία: Οι μάσκες δεν μας προστατεύουν από την κάπνα
Πυκνός καπνός έχει καλύψει το Λεκανοπέδιο της Αττικής, λόγω της πυρκαγιάς στο Σχινό, Πέμπτη 20 Μαΐου 2021 Eurokinissi

Τι επισημαίνει στο NEWS 24/7 ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας Στέλιος Λουκίδης για την αποπνικτική ατμόσφαιρα, που προκλήθηκε από την φωτιά στη Κορινθία.

Η αποπνικτική ατμόσφαιρα η οποία έχει δημιουργηθεί λόγω της φωτιάς στην Κορινθία, ανησυχεί ιδιαίτερα τους κατοίκους της περιοχής της Αττικής, για πιθανούς κινδύνους της υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Στέλιο Λουκίδη Καθηγητή στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, χρειάζεται όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί καθώς ακόμη δεν γνωρίζουμε την τοξικότητα του νέφους που έχει δημιουργηθεί, ενώ οι μάσκες δεν προσφέρουν απόλυτη προστασία.

“Είναι σίγουρο ότι η συγκέντρωση των σωματιδίων (pm2.5) λόγω της φωτιάς πάνω από την Αττική αλλά και πάνω από την περιοχή που έχει εκδηλωθεί η πυρκαγιά έχει κάποια επίπτωση στους ανθρώπους, και δεν γνωρίζουμε κατά πόσο προστατευόμαστε από τις μάσκες. Δυνητικά θα μπορούσαν να προσφέρουν μια μικρή προστασία αλλά όχι τη μεγαλύτερη, καθώς τα σωματίδια είναι πολύ μικρά” σημειώνει ο κ. Λουκίδης.

Ο καθηγητής συστήνει ειδικά σε άτομα με χρόνια καρδιολογικά και αναπνευστικά προβλήματα να παραμείνουν σπίτι καθώς ακόμη και με τη χρήση μάσκας είναι πολύ πιθανή η εισπνοή αυτών των καταστάσεων να επιφέρει κάποια δυσκολία.

Επίσης συμβουλεύει όλους μας στην παρούσα φάση να αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και επίσης να φοράμε πολύ καλά τη μάσκα μας, όσο μπορεί να μας προστατεύει αυτή, καλύπτοντας πολύ καλά και τη μύτη, καθώς μπορούν να εισχωρήσουν σωματίδια και από κει. Τα σωματίδια αυτό μπορούν να προκαλέσουν κάποιες δυσκολίες στη λειτουργία και στο ανώτερο και στο κατώτερο αναπνευστικό σύστημα.

Ο κ. Λουκίδης σημειώνει ακόμη ότι οι όποιες επιπτώσεις σημειωθούν θα φανούν άμεσα και δεν θα πρέπει να φοβόμαστε για κάποιες μεταγενέστερες συνέπειες, διότι αυτό συμβαίνει μόνο μετά από παρατεταμένη έκθεση.

Επίσης επισημαίνει ότι η επικινδυνότητα θα εξαρτηθεί από την συγκέντρωση των σωματιδίων η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί από τη σχετική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου. Ανάλογα με αυτή θα μπορούμε να γνωρίζουμε και πόσο τοξικό είναι το νέφος που έχει συγκεντρωθεί. Επίσης ιδιαίτερα μεγάλη σημασία έχει η κατεύθυνση των ανέμων διότι αν αυτοί είναι πλευρικοί θα έχουμε και βελτίωση της κατάστασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα