Γιατί τα ζεστά ροφήματα είναι ο καλύτερος τρόπος να δροσιστείτε το καλοκαίρι

Γιατί τα ζεστά ροφήματα είναι ο καλύτερος τρόπος να δροσιστείτε το καλοκαίρι
Ζεστό τσάι Getty Images/iStockphoto

Η επιστήμη έχει μιλήσει και εμείς δεν μπορούμε παρά να την εμπιστευτούμε.

Έτυχε ποτέ να επισκεφθείτε κάποια χώρας της Ανατολής και να αναρωτηθείτε γιατί οι άνθρωποι εκεί πίνουν καυτό τσάι ακόμα και τις πιο ζεστές μέρες του καλοκαιριού; Για κάποιον που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο σώμα υπό το πρίσμα της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής οι Δυτικοί διαπράττουν το πιο γελοίο έγκλημα: πίνουν παγωμένα υγρά εν μέσω καύσωνα.

Η ιδέα των ροφημάτων τους καλοκαιρινούς μήνες πηγαίνει εκατοντάδες χρόνια πίσω. Το τσάι αποτελεί μια εκ των δημοφιλέστερων επιλογών για τους πολίτες της Ινδίας ενώ η πλειονότητα των καταναλωτών του εντοπίζεται σε τροπικές περιοχές ή ερήμους. Επί του θέματος έχει τοποθετηθεί και η επιστημονική κοινότητα με δεδομένα που αποδεικνύουν πως ένα ζεστό ποτό μπορεί να σε δροσίσει ακόμα και τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Το 2012 ο καθηγητής Ollie Jay δημοσίευσε το πρώτο κομμάτι μιας μεγάλης έρευνας, σύμφωνα με την οποία η κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος το καλοκαίρι μπορεί να μειώσει την ποσότητα θερμότητας που αποθηκεύεται στο ανθρώπινο σώμα.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης ο καθηγητής ζήτησε από εθελοντές να κάνουν ποδήλατο σε χαμηλή ένταση, για περίπου 75 λεπτά με την εξωτερική θερμοκρασία να είναι στους 24 βαθμούς Κελσίου και τη σχετική υγρασία στην ατμόσφαιρα στο 23%. Ύστερα χώρισε τους εθελοντές σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες και τους κάλεσε να καταναλώσουν νερό του οποίου η θερμοκρασία ήταν στους 1.5 βαθμούς Κελσίου, στους 10 βαθμούς Κελσίου, στους 37 βαθμούς Κελσίου και στους 50 αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Μετά την άσκηση η συνολική αποθήκευση θερμότητας στο σώμα ήταν στην πραγματικότητα χαμηλότερη γι’ αυτούς που είχαν καταναλώσει το πιο ζεστό νερό συγκριτικά με εκείνους και εκείνες που είχαν καταναλώσει νερό σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Μια εξήγηση για τα παραπάνω ευρήματα φέρεται να σχετίζεται άμεσα με τη διαδικασία της εφίδρωσης. Ο ιδρώτας αποτελεί έναν από τους βασικότερους τρόπους ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος. Η κατανάλωση καυτών ροφημάτων φαίνεται πως αυξάνει και την παραγωγή ιδρώτα επιτρέποντάς μας τελικά να αισθανόμαστε πιο δροσεροί ακόμα και τις πιο καυτές μέρες του καλοκαιριού.

Εσείς ακόμα το σκέφτεστε;

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την επιστημονική δημοσίευση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version