Γιατί ξυπνάμε με πονοκέφαλο

Γιατί ξυπνάμε με πονοκέφαλο
Η πιο συχνή αιτία του πρωινού πονοκέφαλου είναι η έλλειψη καφεΐνης. iStock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουν ως συνέπεια να ξυπνάμε το πρωί με πονοκέφαλο. Τρεις είναι οι κύριοι ένοχοι. Τι μπορούμε να κάνουμε.

Δεν προλαβαίνετε να ανοίξετε τα μάτια σας το πρωί και νιώθετε σαν να σας χτυπούσε κάποιος όλο το βράδυ (που κοιμόμασταν) με σφυρί, στο κεφάλι.

Η κατάσταση σας βελτιώνεται κάπως, μόλις πιείτε μια γουλιά καφέ.

Ωστόσο δεν έχετε βρει τρόπο να απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο, παρ’ ότι έχετε δοκιμάσει διάφορα.

Για παράδειγμα, απενεργοποιείτε τις ψηφιακές συσκευές τουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθείτε, έχετε κάνει διατάσεις πριν τυλιχθείτε στην αγκαλιά του Μορφέα, όπως και έχετε αλλάξει μαξιλάρι. Παρ’ όλα αυτά, ο πονοκέφαλος επιμένει.

Γιατί;

Οι Νew York Times ζήτησαν τη βοήθεια της Dr. Kathleen Mullin, νευρολόγου και ειδικού στους πονοκεφάλους στο New England Institute for Clinical Research.

Η ειδικός είπε κατ’ αρχάς πως ένας από τους κύριους ενόχους για τους πρωινούς πονοκεφάλους είναι η έλλειψη καφεΐνης “καθώς αργήσατε να καταναλώσετε την πρωινή σας καφεΐνη”.

Αυτή η ‘κατηγορία’ αφορά όσους πίνουμε τακτικά περισσότερα από 200 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα. Δηλαδή, δύο με τρία φλιτζάνια παρασκευασμένου καφέ.

Σημείωση: μια μεγάλη κούπα καφέ περιέχει συνήθως έως 450mg καφεΐνης. Δυο δόσεις εσπρέσο δίνουν έως 20mg.

“Αν θέλετε λοιπόν, να μειώσετε τους πρωινούς πονοκεφάλους, μπορείτε να μειώσετε αργά την ποσότητα του καφέ που καταναλώνετε -ιδανικά κάτω των 200 χιλιοστόγραμμων την ημέρα. Όταν θα μπείτε σε αυτήν τη διαδικασία, αρχικά ενδέχεται να αυξηθούν οι πονοκέφαλοι, αλλά σταδιακά θα μειωθούν”.

Μια άλλη κοινή αιτία είναι η υπνική άπνοια, που συχνά συνδέεται με το ροχαλητό και το συχνό ξύπνημα τη νύχτα.

“Μόλις διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί -συχνά με μια συσκευή συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών ή ένα ειδικό προστατευτικό στόματος-, οι πονοκέφαλοι συνήθως υποχωρούν”.

Ο τρίτος πιο συχνός εχθρός είναι το τρίξιμο των δοντιών -με τη λύση να είναι τα ειδικά μασελάκια-, ενώ πονοκεφάλους μπορεί να προκαλέσει η υπερβολική χρήση φαρμάκων.

Στη λίστα αυτή ανήκει η χρήση για τουλάχιστον 15 ημέρες το μήνα

α) μη συνταγογραφούμενων παυσίπονων όπως ασπιρίνη, ακεταμινοφαίνη,

β) μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως η ιβουπροφαίνη και

γ) 10 ή περισσότερες ημέρες ανά μήνα συνταγογραφούμενων παυσίπονων -όπως οπιοειδή ή τριπτάνες.

“Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε αυτούς τους πονοκεφάλους είναι να περιορίσετε τα φάρμακα, εάν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας τα έως τρεις φορές την εβδομάδα”.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι πρωινοί πονοκέφαλοι είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικών βλαβών, όπως είναι οι όγκοι που προκαλούν πίεση στο εσωτερικό του κρανίου.

Όπως είπε η Dr. Mullin, kατά μέσο όρο οι όγκοι του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού διαγιγνώσκονται μόνο σε περίπου 24 στους 100.000 ανθρώπους στις HΠΑ, ετησίως.

Η κατάκλιση αυξάνει αυτή την πίεση, επομένως αυτοί οι πονοκέφαλοι εμφανίζονται συχνά στη μέση της νύχτας ή το πρωί. Ο πόνος είναι συνήθως τόσο έντονος που ξυπνά τους ασθενείς. Μια μαγνητική τομογραφία κρίνεται ως επιβεβλημένη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα