Γιατροί Θεσσαλονίκης: Έκκληση για ενίσχυση των ΜΕΘ Παιδιών και Νεογνών

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Έκκληση για ενίσχυση των ΜΕΘ Παιδιών και Νεογνών
Παιδί νοσηλεύεται σε νοσοκομείο Getty Images

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν μόνο 8 ΜΕΘ Παίδων και 2 ΜΕΘ Παίδων για περιστατικά Covid στο Ιπποκράτειο και 3 Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, οι 2 στο Ιπποκράτειο και η 1 στο Παπαγεωργίου.

Ενίσχυση των ΜΕΘ-Παίδων και Νεογνών με την αύξηση του αριθμού τους στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδα και στελέχωσή τους με άμεσες μαζικές προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού, ζητά από το υπουργείο Υγείας η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ).

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε την Τρίτη στο πλαίσιο κινητοποιήσεων της ΕΝΙΘ, με αφορμή τα περιστατικά της διακομιδής παιδιών από Γρεβενά, Κοζάνη και Δράμα σε ΜΕΘ της Αθήνας και της Πάτρας, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ Χρήστος Καραχρήστος, ανέφερε ότιστη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 8 ΜΕΘ Παίδων και 2 ΜΕΘ Παίδων για περιστατικά Covid στο Ιπποκράτειο καθώς επίσης 3 Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ, 2 στο Ιπποκράτειο και 1 στο Παπαγεωργίου), οι οποίες καλύπτουν όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι μετακινήσεις σε ΜΕΘ άλλων περιοχών είναι διαχρονικό πρόβλημα και πρόσθεσε ότι για την κατάσταση που επικρατεί φέρουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις.

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στις παιδιατρικές

Παράλληλα επισήμανε ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στις παιδιατρικές κλινικές είναι μεγάλες, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως έως και το 30% των οργανικών θέσεων είναι κενές και αυτές οι θέσεις καλύπτονται με επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι βρίσκονται σε ένα καθεστώς ανασφάλειας.

Αναφερόμενος στο θέμα της εξειδίκευσης των παιδιάτρων, ο κ. Καραχρήστος σημείωσε ότι εκτός από τις εξειδικεύσεις της νεογνολογίας, εντατικολογίας και της παιδιατρικής λοιμωξιολογίας, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κάποια άλλη αναγνωρισμένη εξειδίκευση ώστε να μπορούν οι νέοι παιδίατροι να εκπαιδευτούν, με αποτέλεσμα αυτοί να σπανίζουν ή να εξαναγκάζονται σε φυγή στο εξωτερικό.

Σημείωσε, επίσης, ότι το Παιδιατρικό Νοσοκομείο που θα γίνει στο Φίλυρο θα είναι μια σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και δεν θα μπορεί να λύσει τα προβλήματα, εάν δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό και χρηματοδότηση. Παράλληλα ανέφερε ότι στον τομέα της Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων, υπάρχουν ελλείψεις στη νοσοκομειακή φροντίδα (αυτή την στιγμή λειτουργούν μόλις 18 κλίνες για όλη την Βόρεια Ελλάδα), καθώς και ουσιαστική ανυπαρξία ενός ολοκληρωμένου δικτύου κρατικών δομών παιδικής προστασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα