Γρηγοράκος: “Είμαστε έτοιμοι για τον Έμπολα. Ας ευχηθούμε να μην έχουμε περιστατικό, αλλά είμαστε έτοιμοι”

Γρηγοράκος: “Είμαστε έτοιμοι για τον Έμπολα. Ας ευχηθούμε να μην έχουμε περιστατικό, αλλά είμαστε έτοιμοι”
Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας "Γενικές διατάξεις για τη δημιουργία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων - Σύσταση και Καταστατικό της Εταιρείας με την επωνυμία «Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Ανώνυμη Εταιρεία" - Προσαρμογή στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2012/39/ΕΕ της Επιτροπής της 26ης Νοεμβρίου 2012 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2006/17/ΕΚ"// ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΚΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Τι δήλωσε ο αναπληρωτής Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενο κρούσμα του ιού Έμπολα

Στην Ελλάδα υπάρχει ετοιμότητα για τον ιό Εμπολα, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος, στο περιθώριο της ημερίδας του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

“Είμαστε έτοιμοι. Κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Παίρνουμε τα προληπτικά μέτρα. Εχουμε φτιάξει κι έναν θάλαμο στο “Αμαλία Φλεμινγκ”, με δύο κρεβάτια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχουμε κανένα περιστατικό. Από κει και πέρα ας ευχηθούμε να μην το έχουμε αυτό το περιστατικό, αλλά θα είμαστε έτοιμοι”, δήλωσε ο κ. Γρηγοράκος.

Σε ερώτηση ποιο νοσοκομείο θα είναι στη Θεσσαλονίκη το κέντρο αναφοράς για τον ιό αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει ποιο νοσοκομείο προετοιμάζεται γι αυτόν τον ρόλο και σημείωσε:

«Η Θεσσαλονίκη είναι ένας χώρος πολύ πιο μακριά σε σχέση με την είσοδο κάποιων στη χώρα. Αυτή τη στιγμή, αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι να ελέγξουμε τις εξόδους των ασθενών αυτών από τις χώρες τους, οι οποίοι μπορεί να μολύνουν τις άλλες χώρες», πρόσθεσε.

Επιβεβαίωσε ότι στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης υπάρχει χώρος απομόνωσης για περιστατικό με ιό Εμπολα και σημείωσε: «Τον έχουμε ετοιμάσει, αλλά πιστεύουμε ότι θα είναι τελευταίο μέτρο».

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο “Αμαλία Φλέμινγκ” άσκηση ετοιμότητας του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση τυχόν κρούσματος του ιού στη χώρα μας.

Η άσκηση, η οποία δεν πήρε δημοσιότητα από τα ΜΜΕ για να μη διαταραχθεί η νοσηλεία των ασθενών, βασίστηκε σε εικονικό περιστατικό ασθενούς μολυσμένου με τον ιό Έμπολα.

Γιατροί, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, ντυμένοι με ειδικές στολές υποδέχθηκαν στο νοσοκομείο τον «ασθενή» και ακολούθησαν πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ και του ΕΚΕΠΥ.

Από το πρωί και πριν το πρακτικό κομμάτι της άσκησης, οι ειδικοί είχαν ενημερώσει με κάθε λεπτομέρεια όσους έλαβαν μέρος σε αυτή και ίσως κληθούν στο απευκταίο μελλοντικό σενάριο να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό περιστατικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα