Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία

Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία
KaterinaKapetani

Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία διήρκεσε 3 ημέρες (21,22,23 Σεπτεμβρίου) .

Η ισορροπία μέσα από τη δράση. Το χαμόγελο μέσα από τη συμμετοχή, τη σωματική άσκηση, την ομαδικότητα. Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία διήρκεσε 3 ημέρες (21,22,23 Σεπτεμβρίου) και επιβεβαίωσε με τον πιο τρανό τρόπο τον αρχικό της στόχο: τη θετική επίδραση του αθλητισμού και της φυσικής άσκησης για την ψυχική μας υγεία. Ισχυρή και αδιαμφισβήτητη εικόνα, τα χαμόγελα χαράς στα πρόσωπα όλων των συμμετεχόντων – τόσο των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας όσο και του γενικού κοινού.

Εθελοντές, προπονητές, οργανωτική επιτροπή, συμμετέχοντες και επισκέπτες βιώσαμε στο Άλσος Βεΐκου και στο Πεδίον του Άρεως την ψυχική ανάταση και την αίσθηση πληρότητας μέσα από μια σειρά αθλητικών και εναλλακτικών δραστηριοτήτων, του χορού και της εικαστικής δημιουργίας.

377 συμμετέχοντες, 35 οργανισμοί από 14 χώρες, 55 εθελοντές, 24 δραστηριότητες, 17 προπονητές, 2 ημέρες στο Άλσος Βεΐκου, 1 ημέρα στο Πεδίο του Άρεως. Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία – που διοργάνωσε ο φορέας ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ – αποτέλεσε ένα γεγονός που ξεχώρισε για την ποικιλία του προγράμματος αλλά και τη μοναδική ευκαιρία που έδωσε στους συμμετέχοντες –από Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες- να συναγωνιστούν, να παίξουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να γελάσουν παρέα, να αλληλοϋποστηριχτούν, να γεμίσουν όμορφες αναμνήσεις, να δοκιμάσουν νέες δραστηριότητες.

Ξεσηκωθήκαμε με τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, ξεφαντώσαμε με τη ζωντάνια της zumba και του tumbao, σκοράραμε δίποντα και τρίποντα καλάθια, βάλαμε γκολ, δοκιμάσαμε την αντοχή και την ταχύτητα μας στο τρέξιμο, ποδηλατήσαμε μέσα σε καταπράσινα μονοπάτια, μυηθήκαμε στα μυστικά της capoeira, ηρεμήσαμε με το tai chi και τη yoga, παίξαμε όλοι μαζί παιχνίδια, ζωγραφίσαμε.

Σημαντική ήταν η παρουσία των εκπροσώπων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας η οποία συνδιοργάνωσε τον τελικό στο ποδοσφαιρικό τουρνουά, προσφέροντας στους νικητές μπάλες και φανέλες της Εθνικής Ελλάδος.

Παράλληλα, η Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας συνέβαλε στην πραγματοποίηση του ποδηλατικού γύρου μέσα στο πάρκο του Πεδίον του Άρεως. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ασφάλεια των συμμετεχόντων προσέφεραν τις υπηρεσίες τους το Σώμα Εθελοντών

Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού αλλά και η Interamerican, διαθέτοντας ασθενοφόρο για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

Το τέλος της 3μερης Διοργάνωσης συνοδεύτηκε από την υπόσχεση όλων να συνεχιστεί αυτή η πρωτοβουλία. Άλλωστε, η δύναμη της θετικής ενέργειας όλων των συμμετεχόντων δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει το εφαλτήριο ώστε η σύνδεση του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης να ενταχθεί στην καθημερινότητα μας αλλά και σε ένα θεσμικό πλαίσιο, η εφαρμογή του οποίου να βρει εύφορο έδαφος σε ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.

Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία έδωσε μια νέα ώθηση στο κίνημα του δραστήριου τρόπου ζωής, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο εκφράζεται από το Δίκτυο ENALMH. Η ευρωπαϊκή διάσταση τονίστηκε ιδιαιτέρως, τόσο από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, όσο και από τους Πρέσβεις της Πορτογαλίας και Κροατίας και την εκπρόσωπο της Πρεσβείας της Τσέχικης Δημοκρατίας.

Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία αποτελεί κεντρική δράση του ευρωπαϊκού έργου EVENTS Project – το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+/Sport – και έχει σαν στόχο τη σύνδεση των πεδίων του Αθλητισμού και της Σωματικής Άσκησης με την Ψυχική Υγεία. Τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, έχει λάβει την αρωγή και στήριξη του Υπουργείου Υγείας και την υποστήριξη του Δήμου Γαλατσίου και της Περιφέρειας Αττικής. Επιστημονική υποστήριξη
προσφέρει η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ΕΚΠΑ.

Ευχαριστούμε θερμά τους εθελοντές, τους υποστηρικτές και τους χορηγούς επικοινωνίας.

www.eventsproject.eu

Fb page: @Events Project

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα