Η Γερμανία δεν άκουσε την Ελλάδα για τα κλεμμένα αντικαρκινικά φάρμακα

Σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα
Σκάνδαλο με τα αντικαρκινικά φάρμακα AP

Ο πρώην υπουργός Υγείας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, δηλώνει στη Bild ότι η Ελλάδα είχε ενημερώσει άμεσα τις γερμανικές αρχές για την επικινδυνότητα των φαρμάκων που χορηγήθηκαν σε ασθενείς με ολέθρια αποτελέσματα.

Τεράστιες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου στη Γερμανία μετά την αποκάλυψη ότι καρκινοπαθείς λάμβαναν θεραπεία επί χρόνια με προφανώς κλεμμένα και εν μέρει αναποτελεσματικά φάρμακα από την Ελλάδα, με τις γερμανικές εποπτικές αρχές να μην αντιδρούν παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές τις είχαν ενημερώσει ήδη από το 2016.

Τα κλεμμένα φάρμακα φέρονται να παραδόθηκαν σε έντεκα κρατίδια της Γερμανίας μέσω της εταιρείας Lunapharm με έδρα το Βρανδεμβούργο. Ήδη από το 2016 η Αθήνα ενημέρωσε σχετικά τις αρχές του κρατιδίου, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Bild, όμως αυτές διενήργησαν ελέγχους στην έδρα της εταιρείας μόλις στο τέλος του 2017.

Παρέλειψαν μάλιστα να ενημερώσουν τις κλινικές, τους γιατρούς και τους ασθενείς. Από την πλευρά της η υπουργός Υγείας του Βρανδεμβούργου Ντιάν Γκόλτζε –του αριστερού κόμματος Die Linke-- αρνείται να παραιτηθεί, παρά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχεται.

Ο Έλληνας πρώην υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος ανέδειξε την υπόθεση το 2015, δήλωσε στη Bild: «Η κριτική στις γερμανικές αρχές είναι απολύτως σωστή. Ενήργησαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και μέχρι σήμερα δεν έχουν αναγνωρίσει την τεράστια διάσταση του σκανδάλου». «Έχει ευθύνη απέναντι στον γερμανικό λαό. Η υπόθεση αφορά εντέλει πολλές ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ. Κουρουμπλής αναφερόμενος στην 43χρονη Γκόλτζε.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ασθενών που πέθαναν τελικά επειδή δεν λάμβαναν αποτελεσματικά φάρμακα, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις της Ελλάδα.

Για το θέμα μίλησε στο Ραδιόφωνο 247 ο υπουργός νησιωτικής πολιτικής (και πρώην υπουργός υγείας) Παναγιώτης Κουρουμπλής που είπε τα εξής: "Η όλη υπόθεση άρχισε από την εξαγωγή παράνομων φαρμάκων στη Γερμανία. Πήγα στις αρχές και είπα "ψάξτε γιατί παίζεται χοντρό παιχνίδι. Για την ιστορία αυτή κάλεσα σε σύσκεψη στο υπουργείο υγείας τις κλινικές που ασχολούνται με ογκολογικά φάρμακα. Αρχισε η έρευνα από την οικονομική αστυνομία και ενημερώθηκε η αρμόδια ελεγκτική επιτροπή.Για το πως από εκεί και πέρα αντέδρασαν οι Γερμανοί δεν έχω εικόνα".

Πηγή: 

BILD, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τεράστιο κύκλωμα έκλεβε φάρμακα καρκινοπαθών από Νοσοκομεία και τα πωλούσε στη Γερμανία

Γερμανία: Ήξεραν για τα κλαπέντα αντικαρκινικά στην Ελλάδα και επέτρεπαν την κυκλοφορία τους

ADVERTISING

SHARE: