Ιδρύεται Εθνικό Ινστιτούτο για τον καρκίνο

Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός
Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός EUROKINISSI

Από το Ηράκλειο, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός προανήγγειλε την θεσμοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου για τις νεοπλασίες.

Στη θεσμοθέτηση Εθνικού Ινστιτούτου για τον καρκίνο μέσα στο επόμενο διάστημα, προχωράει το υπουργείο Υγείας, όπως ανακοίνωσε από το Ηράκλειο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ξανθός «κάνουμε ένα σοβαρό βήμα αυτή την περίοδο θεσμοθετώντας το επόμενο διάστημα ένα Εθνικό Ινστιτούτο για τις νεοπλασίες. Θα είναι ένας δημόσιος φορέας ο οποίος θα έχει την επιστημονική εποπτεία όλων των δράσεων, της εκπόνησης και υλοποίησης του εθνικού σχεδιασμού για τον καρκίνο».

Διευκρίνισε επίσης ότι στόχος του εθνικού σχεδιασμού δεν είναι άλλος από την ολιστική προσέγγιση και την ιατρική ακρίβειας. Άλλωστε αυτό επιχειρείται να επιτευχθεί και μέσα από τη σύμπραξη των υπουργείων Υγείας και Έρευνας και Καινοτομίας, της οποίας το πρωτόκολλο συνεργασίας είναι έτοιμο να υπογράφει το αμέσως επόμενο διάστημα:

«Έχουμε ετοιμάσει ένα πρωτόκολλο συνεργασίας που θα υπογράφει άμεσα. Είναι μια σύμπραξη ιατρικής ακρίβειας, στοχευμένη στην ογκολογία. Αυτή είναι μια μεγάλη πρόκληση, με φόντο τις ιατρικές εξελίξεις σε όλο τον κόσμο και ειδικά για τη θεραπεία του καρκίνου. Η ιδέα είναι παίρνοντας βιοδείκτες, δηλαδή γονιδιακές αλλαγές που υπάρχουν στους ασθενείς να υπάρξει στοχευμένη θεραπεία».

Ο κ. Ξανθός έδωσε το παρών στο πρώτο φόρουμ της κοινής ευρωπαϊκής δράσης κατά του καρκίνου στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 20 χώρες, εξηγώντας πως πρέπει να δοθεί μεγάλο βάρος στο πεδίο της πρόληψης. «Υπάρχει αυτός ο σχεδιασμός και νομίζω ότι αυτό το Εθνικό Ινστιτούτο για τις νεοπλασίες θα μας βοηθήσει να έχουμε μια ολιστική προσέγγιση» επεσήμανε.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE: