Ηπατίτιδα στα παιδιά: Οι συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας

Ηπατίτιδα στα παιδιά: Οι συστάσεις της επιστημονικής κοινότητας
Γονέας με το παιδί του ISTOCK

Να μην αγχώνονται οι γονείς για το ενδεχόμενο εμφάνισης ηπατίτιδας στα παιδιά και να ενημερώνουν τον παιδίατρο για συγκεκριμένα συμπτώματα, συστήνει το Υπουργείο Υγείας.

Ιδιαίτερα καθησυχαστική ήταν η αναφορά της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα για την οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά χθες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ηπατίτιδα είναι κάτι που εμφανίζεται συχνά και πως “σίγουρα τα νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές βλέπουν ηπατίτιδες κάθε χρόνο σε παιδιά. Αυτοϊώνται τις περισσότερες φορές, δεν προκαλούν προβλήματα. Σπάνια έχουμε προβλήματα με το ήπαρ στα παιδιά και νομίζω ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, αλλά να μην έχουμε ιδιαίτερη ανησυχία”.

Απευθυνόμενη στους γονείς η κα Γκάγκα, επεσήμανε ότι, είναι σημαντικό πάντα το πλύσιμο των χεριών πριν φάμε καθώς αυτός είναι ο σημαντικότερος τρόπος με τον οποίο γίνονται οι μολύνσεις.

“Παρακολουθούμε τα παιδιά, αν έχουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, ελέγχουμε τα ούρα τους, αν αρχίσουν και χρωματίζονται πιο πολύ, μιλάμε με το γιατρό και αν χρειαστεί μιλάμε με τα νοσοκομεία. Είναι ήδη προγραμματισμένος όλος ο έλεγχος για τους ιούς και θα ήθελα να μην ανησυχείτε. Και να σας πω ότι οτιδήποτε χρειαστεί είμαστε εδώ, υπάρχει πλήρες πρόγραμμα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί τίποτα”.

Ενισχύοντας τις αναφορές της Αναπληρώτριας Υπουργού, κατά την χθεσινή ενημέρωση στο Υπουργείο Υγείας, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι “προς το παρόν, φαίνεται ότι πρόκειται για μία εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή που στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε έξαρση γύρω στις αρχές του Απριλίου. Δεν είναι ομοιόμορφη, ομοιογενής η κατανομή. Υπήρχαν γύρω στα τέλη Μαρτίου, αρχές Απριλίου. Να δούμε αν περνάει σε ύφεση αυτή η έξαρση”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι το πιο πιθανό είναι να θεωρήθηκε ένας αδενοϊός ως αιτία, ωστόσο αυτός ο αδενοϊός είναι αρκετά διαδεδομένος.

Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε εκτεθεί σε αυτόν τον ιό όλοι μας στο παρελθόν, κυρίως στην παιδική μας ηλικία. Ωστόσο, πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή και για την κατανόηση του φαινομένου υπάρχουν ήδη μελέτες οι οποίες γίνονται για να καταλάβουμε γιατί ένας τόσο αρκετά διαδεδομένος ιός ξαφνικά άρχισε να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα” τόνισε ο κ. Μαγιροκίνης.

Σχετικά με την πρόληψη, επισημάνθηκε ότι θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως, εξάλλου, ισχύει γενικά και να μην υπάρχει πολύ άγχος όσον αφορά την κινητικότητα των παιδιών.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ακόμη ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ενημέρωση για αύξηση των κρουσμάτων διεθνώς και παραμένουμε στα ήδη καταγεγραμμένα εκ των οποίων το περίπου 60% έχει αναφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τι επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, έχουν ειδοποιηθεί όλες οι υγειονομικές περιφέρειες και κατά συνέπεια, όλα τα νοσοκομεία. “Έχουμε τον ορισμό του κρούσματος αυτής της οξείας ηπατίτιδας, έχουμε φόρμα καταγραφής για τα επιδημιολογικά στοιχεία και αν χρειαστεί, θα σταλούν δείγματα προς εξερεύνηση”.

Στην ερώτηση για το αν έχουν γίνει έλεγχοι μέχρι στιγμής, ο Θεοκλής Ζαούτης είπε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας έχει λάβει κλήσεις από γονείς καθώς υπάρχει ανησυχία οι οποίοι παίρνουν στον ΕΟΔΥ για να ενημερωθούν για τα συμπτώματα και ποια πρέπει να τους ανησυχήσουν. “Παίρνουν τηλέφωνο στον ΕΟΔΥ και όπως φαντάζεστε, η γραμμή μας είναι πάντα φορτωμένη, για τα συμπτώματα που πρέπει να προσέξουν”, τόνισε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα