Τι κάταγμα μπορεί να προκαλέσει πτώση στο χιόνι και πώς θα το αποφύγω

Τι κάταγμα μπορεί να προκαλέσει πτώση στο χιόνι και πώς θα το αποφύγω
Παιχνίδια στο χιόνι από ψηλά Eurokinissi

Η πτώση στο χιόνι ή σε οποιοδήποτε παγωμένο ή ολισθηρό έδαφος μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως επικίνδυνη, ιδιαίτερα για τις πιο ευπαθείς ομάδες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα απλό γλίστρημα καταλήγει σε θλάση ή ακόμη και σε κάταγμα. Υπάρχει τρόπος να προληφθεί ένα κάταγμα από πτώση; Ποιοι θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο;

Ο κ. Δεληγεώργης Αναστάσιος, Ορθοπεδικός Χειρουργός-Αθλητίατρος και συνεργάτης του doctoranytime, μας εξηγεί τι είναι το κάταγμα, πώς μπορεί να προκληθεί και πώς θα καταλάβει κάποιος ότι το έχει υποστεί.

Κάταγμα είναι το σπάσιμο του οστού συνήθως λόγω κάποιου τραυματισμού. Στην περίπτωση των ατόμων με χαμηλή οστική πυκνότητα, μπορεί να παρατηρηθούν πολύ σπάνια αυτόματα κατάγματα δηλαδή χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια κάκωση, ενώ σε μια πτώση μπορεί πιο εύκολα να υποστούν ένα κάταγμα. Οστεοπόρωση είναι η πάθηση εκείνη κατά την οποία υπάρχει μειωμένη οστική πυκνότητα.

Τα τυπικά σημεία και συμπτώματα του κατάγματος είναι ο πόνος, η παραμόρφωση, το πρήξιμο και η ευαισθησία στην περιοχή.

Για να διαπιστωθεί αν ένας ασθενής έχει υποστεί κάταγμα πρέπει να γίνει ακτινογραφία, αξονική  ή μαγνητική τομογραφία κατά περίπτωση. Ο Ορθοπαιδικός είναι ο αρμόδιος ιατρός για τη διάγνωσή του.

Ένα κάταγμα, σε γενικές γραμμές, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα, ξεκούραση, αποφυγή άρσης βάρους, αποφόρτιση του άκρου και ακινητοποίηση με νάρθηκα ή με γύψο. Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί η χειρουργική αποκατάστασή του.

Τι είδους κάταγμα μπορεί να προκαλέσει μία πτώση στο χιόνι;

Το χιόνι και ο σχηματισμός παγετού καθιστά το έδαφος ιδιαιτέρως ολισθηρό και έτσι, οι πτώσεις είναι αναμενόμενες, ειδικά για τα ηλικιωμένα άτομα.

Όταν ένα άτομο γλιστρήσει και πέσει προς τα εμπρός, συνήθως για να προφυλαχθεί,  χρησιμοποιεί (προτάσσει) τα χέρια και τα γόνατα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κάταγμα στον καρπό, στον αγκώνα ή στον ώμο και στα γόνατα.

Όταν το άτομο πέσει προς τα πίσω, τότε είναι πιθανότερο να χτυπήσει στη λεκάνη, το ισχίο ή τη μέση του. Τα κατάγματα αυτά είναι ιδιαιτέρως σοβαρά, ειδικά για τα άτομα άνω των 60 ετών και χρήζουν άμεσης νοσηλείας.

Συμβουλές για πρόληψη του κατάγματος

Μερικές συμβουλές για πρόληψη του κατάγματος σε χιόνι, πάγο ή βροχές:

·         Περιορίστε τις άσκοπες μετακινήσεις (ιδίως, τα μεγαλύτερης ηλικίας άτομα)

·         Επιλέξτε να φοράτε όσο το δυνατόν πιο σταθερά παπούτσια, με  αντιολισθητική σόλα

·         Να βαδίζετε αργά και προσεκτικά

·         Προτιμήστε να βαδίζετε σε χώμα (όχι λάσπη) ή γρασίδι αντί σε πλακάκι ή άσφαλτο

·         Απευθυνθείτε σε έναν Ορθοπεδικό ή Ενδοκρινολόγο για έλεγχο της οστικής πυκνότητας και άλλων παραγόντων κινδύνου,  ώστε να λάβετε την κατάλληλη αγωγή σε περίπτωση οστεοπόρωσης.

Φυσικά, αν συμβεί οτιδήποτε, να απευθυνθείτε άμεσα σε Ορθοπεδικό χειρουργό ή στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version