Κικίλιας: Αντιγριπικός εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες

Κικίλιας: Αντιγριπικός εμβολιασμός με προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες
Από αριστερά: Οι Υφυπουργοί Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και Ζωή Ράπτη, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Marianna Trias.

Δεν στοχεύουμε σε έναν γενικευμένο εμβολιασμό, στην εγκατάσταση αυτού που λέγεται συλλογική ανοσία. Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς

Στα μέσα Οκτωβρίου ξεκινάει εμβολιαστική περίοδος για τη γρίπη, με το εμβόλιο να συνταγογραφείται ήδη από σήμερα μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Βασίλης Κικίλιας ανάφερε ότι στόχος είναι να εμβολιαστούν κατά κύριο λόγο οι ευπαθείς ομάδες ώστε να μπορέσουμε να χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας και προστασίας κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου και των μηνών αυτών, που κατά κύριο λόγο παρατηρείται έξαρση της γρίπης στη χώρα μας.

Οι ανακοινώσεις για τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Υγείας, από τον Υπουργό Υγείας και την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Παρόντες ήταν επίσης ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη, η επικεφαλής του Γραφείου του Π.Ο.Υ. στην Αθήνα Marianna Trias, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Δημήτρης Φιλίππου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς, ο Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιώργος Ελευθερίου και οι Καθηγήτριες Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Βάνα Παπαευαγγέλου και Μαρία Τσολιά.

Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι “η χώρα είχε προμηθευτεί το 2018 για τον πληθυσμό μας 2 εκατομμύρια εμβόλια δια του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων. Το 2019 εξασφαλίσαμε 3 εκατομμύρια εμβόλια και το 2020 μπορέσαμε να εξασφαλίσουμε 4.200.000 εμβόλια για τους συμπολίτες μας. Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Βεβαίως, μαζί με τη σημαντική και αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής από όλους, όπως κυρίως είναι η χρήση μάσκας, το πλύσιμο των χεριών, η κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε, η αποφυγή επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη, τα μάτια, η αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, η αποφυγή του συγχρωτισμού”.

Από την πλευρά της η κα Θεοδωρίδου σημείωσε ότι “πάντα είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουμε τις διακυμάνσεις των ιών που κυκλοφορούν, να χρησιμοποιήσουμε τα κατάλληλα εμβόλια, να γίνουν τα εμβόλια στους κατάλληλους πληθυσμούς, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα προβλήματα που παρουσιάζονται με την λοίμωξη του ιού της γρίπης. Φέτος υπάρχει ιδιαιτερότητα, ο εμβολισμός της γρίπης να γίνεται παράλληλα με την εξέλιξη του δεύτερου κύματος της επιδημίας του κορονοϊού”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι σε κανένα μέρος του κόσμου η συνύπαρξη αυτών των δύο λοιμώξεων δεν έχει μεταβάλλει τα προγράμματα των εμβολιασμών για τους πληθυσμούς των διαφόρων χωρών. “Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις για τους εμβολιασμούς από τις διάφορες χώρες, τις διάφορες ηπείρους. Θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα ότι στη χώρα μας η προτεραιότητα, ιδιαίτερα φέτος, είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου” τόνισε

Μάλιστα αναφέρθηκε και στην πρωτοβουλία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, “ώστε να έχουμε ισχυρά δεδομένα για το ποσοστό του εμβολιασμού που γίνεται στη χώρα μας και που μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα για όλες τις ομάδες και μάλιστα του υγειονομικού προσωπικού, των επαγγελματιών υγείας που φέτος, να εκφράσω και μία αισιοδοξία, ότι μπορεί το ποσοστό των επαγγελματιών υγείας να ξεπεράσει αυτό που προσδοκούμε, δηλαδή το 75% και πλέον. Αυτό είναι μία ευχή”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμη ότι και για τα παιδιά ισχύουν οι ίδιες συστάσεις. “Εμβολιάζονται τα παιδιά που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου και εμβολιάζονται και παιδιά υγιή, όταν στο περιβάλλον τους υπάρχει ένα μωρό λίγων μηνών, κάτω των 6 μηνών, ή άλλο άτομο το οποίο είναι ευάλωτο αλλά δεν μπορεί να εμβολιαστεί. Δεν στοχεύουμε σε έναν γενικευμένο εμβολιασμό, στην εγκατάσταση αυτού που λέγεται συλλογική ανοσία. Προτεραιότητα είναι να προστατεύσουμε τους ευάλωτους πληθυσμούς”.

Η κα Trias ανέφερε ότι κάθε χρόνο, η εποχική γρίπη οδηγεί σε σοβαρές λοιμώξεις έως και 5.000.000 ανθρώπων, με 500.000 θανάτους που συνδέονται με το αναπνευστικό σε όλο τον κόσμο. Επομένως, ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα έναντι της γρίπης προκειμένου να προληφθεί η εξάπλωση της νόσου.

“Φέτος, λοιπόν, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα διπλό φορτίο λόγω της εποχικής γρίπης και της Covid-19. Η παράλληλη κυκλοφορία των ιών της γρίπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 τους φθινοπωρινούς και τους χειμερινούς μήνες, θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους ευάλωτους πληθυσμούς και να θέσει ένα επιπλέον φορτίο στο σύστημα Υγείας το οποίο είναι ήδη επιβαρυμένο λόγω της Covid-19. Επομένως, θα είναι κρίσιμο για την προσεχή περίοδο της γρίπης να εφαρμόσουμε εμπεριστατωμένα μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή προστασία έναντι της γρίπης ανάμεσα στις ομάδες οι οποίες διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου από Covid-19 και γρίπη, τα οποία θα μειώνουν την ανάγκη για ιατρική περίθαλψη λόγω λοίμωξης από τη γρίπη και επομένως θα περιορίζουν τις πιέσεις στις υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας” σημείωσε η κα Trias.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version