Κορονοϊός: 10 σημάδια που δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να γίνει χειρότερη

Κορονοϊός: 10 σημάδια που δείχνουν ότι η πανδημία μπορεί να γίνει χειρότερη
People queue in line to be tested for coronavirus at the Solec Hospital in Warsaw, Poland, Friday, Oct. 23, 2020. Polands government has announced the entire country will become a red zone of strict anti-COVID-19 restrictions starting Saturday, just short of a lockdown. (AP Photo/Czarek Sokolowski) AP

O ρυθμός των νέων μολύνσεων Covid-19 επιταχύνεται σε όλον τον κόσμο κάνοντας τους επιστήμονες να ανησυχούν για το επόμενο διάστημα με δεδομένο ότι έρχεται ο χειμώνας.

Σε ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Lancet, 80 από τους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου προειδοποιούν: “Αντιμετωπίζουμε μια ταχεία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, των ΗΠΑ και πολλών άλλων χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο. Είναι ζωτικής σημασίας να ενεργήσουμε αποφασιστικά και επειγόντως”.

Την ίδια ώρα ο Μάικλ Μίνα, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας στο Harvard τονίζει: “Θα έπρεπε να είχαμε ήδη υπό έλεγχο τον ιό”.

Δεδομένου ότι ο κορονoϊός μεταφέρεται με τον αέρα, οι επιστήμονες τονίζουν ότι κάθε ατομική προσπάθεια για χρήση μάσκας και κοινωνικής αποστασιοποίησης μπορεί να βοηθήσει ώστε να μην χειροτερέψουν τα πράγματα. Όμως, λένε επίσης ότι η προοπτικές δεν είναι καλές για την υγεία και την οικονομία εάν οι κυβερνήσεις δεν ξεκινήσουν γρήγορα ισχυρές, καλά χρηματοδοτούμενες προσπάθειες για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού στην κοινότητα.

Οι 10 ενδείξεις ότι ο κορονοϊός βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο:

1. Τεράστια δεξαμενή μολυσμένων ατόμων

“Είναι πιθανό να δούμε έκρηξη κρουσμάτων που θα μπορούσε να κάνει ό, τι έχουμε δει μέχρι τώρα να μοιάζει όχι και τόσο μεγάλο”, δήλωσε ο Μίνα σε δημοσιογράφους και τα λόγια του βρίσκουν σύμφωνους πολλούς ειδικούς.

Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν όταν ο ρυθμός μολύνσεων αυξάνεται σε εκθετικό και διπλασιάζεται κάθε λίγες μέρες αντί για κάθε λίγες εβδομάδες, εξηγεί ο Μάρκ Κάμερον, ανοσολόγος και ιατρικός ερευνητής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Case Western Reserve στο Οχάιο.

“Η μεγάλη ανησυχία εδώ είναι ότι βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο καμπής της εκθετικής ανάπτυξης του κορονοϊού στις ΗΠΑ, αυτή τη φορά ξεκινώντας από ένα επίπεδο μόλυνσης πάνω από αυτό που ήταν τον Απρίλιο και αυτή τη φορά συμπίπτει με την προβλέψιμη επιστροφή της εποχικής γρίπης”, λέει ο Κάμερον.

Indian municipal officers interact with a shopkeeper after he is fined for not wearing a face mask at a wholesale flower market ahead of the Hindu festival of Dussehra, in Bengaluru, India, Friday, Oct. 23, 2020. Health officials have warned about the potential for the coronavirus to spread during the upcoming religious festival season, which is marked by huge gatherings in temples and shopping districts. (AP Photo/Aijaz Rahi) AP
 

2. Η high season μόλις ξεκίνησε

Ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων δεν μπορούσε να προκύψει σε χειρότερη στιγμή, με την επανεκκίνηση των σχολείων, την επεναλειτουργία εστιατορίων και μπαρ και τον ψυχρότερο καιρό που αναγκάζει τους ανθρώπους να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τι επίδραση θα έχει ο ψυχρός καιρός στον ίδιο τον ιό, αλλά κανείς δεν περιμένει να “ηρεμήσει”.

3. Πρωτοφανή ποσοστά μόλυνσης των νέων

Στο πρώτο κύμα η πανδημία “χτύπησε” κυρίως τους ηλικιωμένους. Στο δεύτερο όμως, ο αριθμός των λοιμώξεων σε νεαρούς ενήλικες έχει αυξηθεί και με την επανέναρξη των σχολείων και πανεπιστημίων, μολύνονται περισσότερο από ποτέ. Δεν είναι ακριβώς γνωστό πόσοι είναι οι φορείς, επειδή συχνά δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μπορούν να μεταδώσουν πιο εύκολα τον ιό.

Επειδή οι νεότεροι είναι λιγότερο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο, το ποσοστό θανάτων ανά μόλυνση έχει μειωθεί. Αλλά αυτό αποκρύπτει το γεγονός ότι περισσότεροι από 700 Αμερικανοί πεθαίνουν καθημερινά από Covid – ενας αριθμός που διατηρείται σταθερός για αρκετές εβδομάδες. Οι θάνατοι από Covid-19 αυξήθηκαν σε 23 πολιτείες από τις 16 Οκτωβρίου.

4. Υπάρχουν πολύ περισσότερες μολύνσεις από ό, τι γνωρίζουμε

Ενώ ο επίσημος αριθμός νέων καθημερινών λοιμώξεων είναι στις δεκάδες χιλιάδες, ο πραγματικός αριθμός είναι στις εκατοντάδες χιλιάδες, λέει ο καθηγητής Μίνα. Πολλοί από αυτούς που έχουν μολυνθεί δεν το γνωρίζουν και μπορεί να μην το γνωρίσουν ποτέ, καθώς δεν έχουν συμπτώματα ή έχουν ήπια συμπτώματα.

A COVID-19 patient is being carried into a helicopter at Flevoziekenhuis, or FlevoHospital, in Almere, Netherlands, Friday, Oct. 23, 2020. In the latest sign of the scale of the coronavirus pandemic sweeping across Europe, a helicopter is scheduled to start airlifting COVID-19 patients from the Netherlands to an intensive care unit in the German city of Muenster.(AP Photo/Peter Dejong) AP
 

5. Όλοι έχουν κουραστεί

Η κόπωση είναι ευρέως διαδεδομένη και τροφοδοτείται από θλίψη, άγχος, απομόνωση, συνεχή επαγρύπνηση και αντικρουόμενα μηνύματα από πολιτικούς ηγέτες που έρχονται σε αντίθεση με τις επιστημονικές συμβουλές.

Όπως λέει χαρακτηριστικά η Νέδα Γκουλντ, κλινική ψυχολόγος και επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής στο Τζονς Χόπκινς “οι άνθρωποι αισθάνονται εξαντλημένοι από το να πρέπει να κάνουν ορισμένα πράγματα με έναν συγκεκριμένο τρόπο”

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι μερικοί άνθρωποι ενδέχεται να σταματήσουν την απομόνωση και να παραδοθούν στον πειρασμό μεγάλων ή και μικρών συγκεντρώσεων. Ο κορονοϊός θα εκμεταλλευτεί πλήρως οποιοδήποτε σφάλμα, προειδοποιούν.

6. Οι διακοπές θα κάνουν χειρότερη την κατάσταση

Όλοι χρειάζονται ένα διάλειμμα από την κοινωνική αποστασιοποίηση. Αλλά μια μεγάλη οικογενειακή συγκέντρωση είναι ένας σίγουρος τρόπος για να επιδεινωθεί η πανδημία, λένε οι επιστήμονες.

Ήδη, “μικρές συγκεντρώσεις νοικοκυριών” συμβάλλουν στην αύξηση του ποσοστού λοιμώξεων, δήλωσε ο Ρόμπερτ Ρέντφιλντ, διευθυντής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Η ανησυχία μεγαλώνει όσο πλησιάζουμε στις μέρες των Χριστουγέννων, καθώς πολλοί δεν θα αντισταθούν στον πειρασμό μιας μικρής ή μεγάλης συγκέντρωσης μεταξύ συγγενών και φίλων.

7. Οι άνθρωποι που είναι πιο πιθανό να διαδώσουν τον ιό δεν μπορούν να μείνουν σπίτι

Εκείνοι που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία βρίσκονται σε κρίσιμες θέσεις εργασίας, όπως στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και πολλοί από αυτούς δεν έχουν το προνόμιο να εργάζονται από το σπίτι για να παραμείνουν ασφαλείς και να βοηθήσουν στην αποφυγή της εξάπλωσης.

Αυτό ήταν ένα πρόβλημα σε όλη την πανδημία, αλλά με τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις να ανοίγουν και να ξαναρχίζουν τα σχολεία, αυξάνεται ο κίνδυνος έκθεσης για όλους.

A woman gets a nasal swab at the corona test center at Central Station in Cologne, Germany, Friday, Oct. 23, 2020. According to the Robert Koch Institute, Germany's federal government agency and research institute responsible for disease control and prevention, the number of new infections with the corona virus in Cologne has risen to 120.1 per 100,000 inhabitants. (Marius Becker/dpa via AP) AP
 

8. Ένα εμβόλιο απέχει πολύ

Ακόμα κι αν ένα ασφαλές εμβόλιο εγκριθεί αύριο (το οποίο κανείς δεν αναμένει), θα χρειαστούν μήνες μέχρι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Ίσως τον Απρίλιο, λέει ο Άντονι Φάουτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ενδέχεται να καταλήξουμε σε πολλαπλά εμβόλια και οι άνθρωποι δεν θα γνωρίζουν ποιο είναι περισσότερο αποτελεσματικό. Αναμένεται μεγάλη σύγχυση καθώς επιστήμονες και πολιτικοί μάχονται για το ποιος θα πάρει τις πρώτες δόσεις. Όμως, ακόμη και ένα εξαιρετικά επιτυχημένο εμβόλιο δεν θα καταστρέψει την πανδημία μέχρι το τέλος του έτους.

9. Δεν είμαστε κοντά στην “ανοσία αγέλης”

Από την αρχή της πανδημίας κάποιοι επιστήμονες και πολιτικοί πρότειναν να αφήσουμε τον κορανοϊό να “κυλήσει” και να δημιουργηθεί η φυσική “ανοσία αγέλης”.”Αυτή είναι μια επικίνδυνη άποψη που δεν υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία”, υποστηρίζουν οι ειδικοί στην επιστολή τους στο περιοδικό Lancet. Κάπου μεταξύ 40% και 70% του πληθυσμού θα έπρεπε να μολυνθεί για να δούμε μια σημαντική επίδραση της φυσικής “ανοσίας αγέλης”, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 10% ή λιγότεροι έχουν μολυνθεί με κορονοϊό μέχρι στιγμής.

10. Η οικονομία έχει προτεραιότητα έναντι της υγείας

Οι επιστήμονες γνωρίζουν καλά ότι ένα lockdown είναι οδυνηρό για την οικονομία. Υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι η οικονομία δεν μπορεί να είναι υγιής εάν οι άνθρωποι δεν είναι υγιείς.”Πρέπει να έχουμε ένα εθνικό σχέδιο για τον έλεγχο αυτού του ιού”, λέει ο Μίνα.”Το πλήρες lockdown μπορεί να γίνει αναπόφευκτο εάν γεμίσουν τα νοσοκομεία” προσθέτει.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version