Μυστήριο με τον κορονοϊό: Όσο εξαπλώνεται τόσο κάνουν παύση άλλα νοσήματα

Μυστήριο με τον κορονοϊό: Όσο εξαπλώνεται τόσο κάνουν παύση άλλα νοσήματα
Μεταφορά ασθενή με κορονοϊό. AP

Απαντώντας σε ερώτηση του Νews247.gr, ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε ότι πολλά νοσήματα "δεν προχωράνε" λόγω κορονοϊού. Το φαινόμενο μελετάται και διεθνώς, χωρίς να υπάρχει επαρκής εξήγηση

Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα το γεγονός, ότι ενώ ο κορονοϊός εξαπλώνεται σταθερά, την ίδια στιγμή παρατηρείται μείωση έξαρσης από άλλα νοσήματα. Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του Νews247.gr ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας στη χθεσινή τακτική ενημέρωση σημείωσε ότι «Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες ότι κάποια από τα νοσήματα δεν προχωράνε ή δε βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία».

Σύμφωνα με αναφορές από το εξωτερικό, έχει διαπιστωθεί ότι λόγω κορονοϊού στα περισσότερα νοσοκομεία δεν αντιμετωπίζονται πλέον άλλα «κλασικά» προβλήματα υγείας πολιτών, με την ίδια συχνότητα όπως πριν την έναρξη της επιδημίας. Υπάρχουν τοποθετήσεις γιατρών, κυρίως από την Ιταλία που αναφέρουν ότι μάλλον η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στο ότι υπάρχει ανασφάλεια στους πολίτες να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια λόγω του ενδεχόμενου να προσβληθούν από κορονοϊό αν απευθυνθούν σε κάποια δημόσια δομή υγείας.

Σε σχετικό ερώτημα ο κ . Τσιόδρας απαντά ότι «αυτό που έχω δει και μου κάνει εντύπωση επιστημονικά και το έχω συζητήσει και με συναδέλφους. Κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους, ανεξάρτητα από τον ιό και κάποια λες και έχουνε μπει σε ένα, κατά κάποιο τρόπο, σε ένα pause (παύση), που λέμε, σε μία στάθμευση. Μάλιστα είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση με φίλους καρδιολόγους, οι οποίοι μου είπαν ότι δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε πριν την επιδημία του κορονοϊού».

Συμπληρώνει ακόμη ότι «Είδα τι γίνεται και στο εξωτερικό και είδα επίσης παρόμοια εικόνα. Δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίο έχει γίνει αυτό. Υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες ότι κάποια από τα νοσήματα δεν προχωράνε ή δε βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία».

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Πάντως ο καθηγητής εκτιμά ότι η παύση αυτή δεν αποδίδεται τόσο στο ότι οι πολίτες δεν αναζητούν βοήθεια, αλλά στο ότι «για κάποιο λόγο έχει πέσει η συχνότητά τους στον πληθυσμό. Δε μπορούμε να το εξηγήσουμε σαφώς επιστημονικά αυτή τη στιγμή, φυσικά έχει τον κίνδυνο του rebound (επαναφοράς) όταν τελειώσει η επιδημία, αλλά δεν φαίνεται να ισχύει η εκτίμηση ότι δεν έρχονται στα νοσοκομεία από φόβο».

Ο κ. Τσιόδρας σημειώνει ακόμη ότι θα πρέπει κανείς να εξετάσει τα δεδομένα για όλες τις ασθένειες, γιατί υπάρχουν ασθένειες, όπως τα κακοήθη νοσήματα, που συνεχίζονται και υπάρχουν ειδικές οδηγίες οι οποίες θα βγουν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και για άλλα νοσήματα, για τα οποία πρέπει να συνεχιστεί η φροντίδα των ασθενών.

«Είναι πολύ σημαντικά ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, ξέρουμε για αυτά, βλέπουμε και με απορία και με έκπληξη κάποια πράγματα που δεν τα περιμέναμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε αυτή την επιδημία. Όπως του να μη δούμε κάποια κατηγορία νόσων να εξελίσσεται με τους ρυθμούς που περιμέναμε ή άλλες να εξελίσσονται σταθερά και να χρειάζονται την ιατρική φροντίδα που χρειάζονται ούτως ή άλλως. Και το ένα είναι σημαντικό και το άλλο. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αναφέρει» ο κ. Τσιόδρας, απαντώντας στο Νew247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version