Κορονοϊός: Γιατί δεν προβλέπεται “πάγωμα” εμβολιασμών στην Ελλάδα

Κορονοϊός: Γιατί δεν προβλέπεται “πάγωμα” εμβολιασμών στην Ελλάδα
Εμβολιασμός στο ΑΧΕΠΑ EUROKINISSI

Η χώρα μας έχει εξασφαλίσει εμβόλια μέχρι το τέλος Μαρτίου. Αυτό το διάστημα δεν τίθεται ζήτημα παύσης.

Η τακτική της χώρας να προχωρά σε εμβολιασμό του πληθυσμού για κορονοϊό, έχοντας εξασφαλίσει και τις δύο δόσεις που απαιτούνται, απομακρύνει το ενδεχόμενο να δούμε το πάγωμα εμβολιασμών, όπως διαπιστώνεται ότι γίνεται σε άλλες χώρες. Με βάση τα όσα έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, οι δύο προμηθεύτριες εταιρείες των οποίων έχουν εγκριθεί τα εμβόλιά τους, Pfizer/Biontech και Moderna, θα έχουν αποστείλει μέχρι τέλος Μαρτίου περί τις 1,4 εκατομμύρια δόσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί περίπου 215 χιλιάδες δόσεις (μάλιστα περίπου 18 χιλιάδες πολίτες έχουν λάβει και τις δύο), ενώ ως αποθεματικό διατηρούμε τουλάχιστον άλλες 200 χιλιάδες δόσεις. Επίσης τα επόμενα κλεισμένα ραντεβού υπολογίζονται σε περίπου 650 χιλιάδες και φτάνουν μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Θεωρείται δεδομένο ότι εμβολιασμοί θα γίνονται.

Αυτό που μπορεί να συμβεί, εφόσον υπάρχει δραματική επιπλοκή από πλευράς AstrZeneca, είναι να μειωθεί ο ημερήσιος αριθμός εμβολιαζόμενων πολιτών. Όμως σε καμία περίπτωση δεν θα σταματήσουν εντελώς.

Όπως ανέφερε τη Δευτέρα 25/1 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τις δόσεις και τις παραλαβές τα πράγματα έχουν ως εξής: τη Δευτέρα παραλάβαμε από τη Pfizer 100.000 και οι παραδόσεις έχουν αποκατασταθεί και ευελπιστούμε πως θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων και θα έχουμε παραλάβει συνολικά μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 815.000 δόσεις και μέχρι το τέλος Μαρτίου, από τη Pfizer συνολικά από την αρχή, 1.415.000 δόσεις, όπως ήταν και το αρχικό χρονοδιάγραμμα και συμφωνηθέν παραδόσεων.

Σε επικοινωνία με την AstraZeneca η χώρα ενημερώθηκε για τις παραδόσεις των επόμενων 2 μηνών και θα παραλάβουμε μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και μέχρι τέλος Μαρτίου άλλες 330.000 δόσεις. Βέβαια εδώ κάποιοι αναφέρουν ότι το εν λόγω πρόγραμμα είναι στον αέρα.

Από την εταιρεία Moderna θα παραλάβουμε 20.000 δόσεις τον Ιανουάριο, 115.000 δόσεις το Φεβρουάριο και 105.000 δόσεις το Μάρτιο

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε μάλιστα ότι “Από την πρώτη στιγμή εμείς επιλέξαμε ως τακτική, να εξασφαλίζουμε για κάθε έναν πολίτη που εμβολιάζεται και τη δεύτερη δόση. Και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησαν αυτή την τακτική, κάποιες χώρες επέλεξαν να έχουν ένα πιο γρήγορο ρυθμό. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο, και φάνηκε, ότι σε περίπτωση που έχουμε κάποιες καθυστερήσεις ή ανακατανομές στις παραδόσεις, να υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι εξασφαλισμένη η δεύτερη δόση για τους πολίτες”. Αυτή είναι και η αιτία της παύσης των εμβολιασμών σε κάποιες απο αυτές.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, προκύπτει ότι μέχρι την εκπνοή του πρώτου τριμήνου εμβολιασμοί θα γίνονται. Κανείς ακόμη δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει από τον Απρίλιο και μετά. Αυτό θα προσδιοριστεί:

  • Από τα εμβόλια που περιμένουμε από Pfizer/Biontech στο πλαίσιο της επέκτασης της συμφωνίας με την ΕΕ για 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις από τις οποίες έχουμε συμφωνήσει για πάνω από 1 εκατομμύριο για τη χώρα μέχρι τέλος Ιουνίου.
  • Από τις επόμενες δόσεις που έχουμε να λαμβάνουμε από τη Moderna (το σχέδιο Επιχείρηση Ελευθερία προβλέπει συνολικά 1,8 εκατομμύρια δόσεις αλλά μάλλον θα κινηθούμε χαμηλότερα)
  • Από τις εξελίξεις στο μέτωπο της AstraZeneca η οποία όπως και να έχει θα παραδώσει εμβόλια απλά δεν ξέρουμε τον αριθμό των δόσεων.
  • Από την έγκριση του εμβολίου της Johnson & Johnson το οποίο με βάση το καλό σενάριο θα αρχίσει να διανέμεται τον Απρίλιο, με το θετικό στοιχείο να χρειάζεται μόνο μία δόση.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version