Κορονοϊός: Η μειοψηφία των ανεμβολίαστων αυξάνει τις νοσηλείες

Κορονοϊός: Η μειοψηφία των ανεμβολίαστων αυξάνει τις νοσηλείες
Εντατική νοσοκομείου στην Αθήνα ⓒ 2021 Thanassis Stavrakis/Associated Press

Πάνω από 2700 άτομα νοσηλεύτηκαν στα νοσοκομεία του ΕΣΥ λόγω κορονοϊού μέσα σε 2 εβδομάδες με την πλειοψηφία αυτών να αφορά σε ανεμβολίαστους πολίτες.

Έως και παράλογο θα μπορούσε να θεωρηθεί το γεγονός ότι ενώ υπάρχει πρόληψη μέσω εμβολιασμού για τον κορονοϊό, πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας να ρισκάρουν με τη νόσηση και τη νοσηλεία λόγω σοβαρής λοίμωξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, 2700 άτομα εισήχθησαν στο νοσοκομείο λόγω covid από τις 4 έως τις 17 Οκτωβρίου. Η πλειονότητα αυτών ήταν ανεμβολίαστοι.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, και Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι “χιλιάδες νοσηλείες, χιλιάδες σοβαροί νόσοι, διασωληνώσεις, νοσηλείες σε ΜΕΘ, θάνατοι έχουν ήδη αποφευχθεί λόγω των εμβολίων”.

Όμως την ίδια ώρα το ΕΣΥ αντιμετωπίζει -για την ώρα- ήπιες πιέσεις λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και την εκδήλωση σοβαρών περιστατικών εξαιτίας των ανεμβολίαστων ατόμων.

Με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σημειώθηκε και νέα αύξηση στις νέες νοσηλείες ασθενών λόγω covid το διάστημα 11-17 Οκτωβρίου, και πλέον το 71% των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένες όπως και το 37% των συνολικών κλινών για κορονοϊό (από 30% πριν μία εβδομάδα).

Την ίδια στιγμή συνεχίζει να κινείται ανοδικά και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt που παραμένει πάνω από το 1 για τρίτη εβδομάδα και συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκε στο 1,08 από 1,03. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα αρνητικό καθώς δείχνει ότι ένας μολυσμένος από κορονοϊό μολύνει επίσης άλλον ένα και έτσι η επιδημία δεν θα καμφθεί. Και όλα αυτά πριν δούμε και την επίπτωση των μέτρων απελευθέρωσης στην εστίαση για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 11-17 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν ήταν 1.427, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.014. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.41.

Αντίστοιχα το επταήμερο που είχε προηγηθεί, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.302, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.000. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.3.

Συνολικά δηλαδή έχουμε 2.729 νέες νοσηλείες και με βάση τους υπολογισμούς το ΕΣΥ φαίνεται αυτή τη στιγμή να επιβαρύνεται με πλέον των 700 νέων ασθενών που παραμένουν σε νοσηλεία. Το γεγονός αυτό δείχνει μια σημαντική επιβάρυνση διότι προκύπτουν περιστατικά σοβαρά που οδηγούν σε νέες διασωληνώσεις αλλά και θανάτους.

Βλέπουμε λοιπόν επιδείνωση τόσο στις νέες εισαγωγές όσο και στην αναλογία εισαγωγών και ίασης από κορονοϊό. Να αναφέρουμε δε ότι το διάστημα 4-17 Οκτωβρίου τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 5%.

Επισημάνσεις Τσιόδρα για εμβολιασμό

Ο κ. Τσιόδρας χθες ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του για την αξία του εμβολιασμού τόνισε ότι “Άλλες χώρες μπαίνουν σταδιακά σε ένα μεγάλο τέταρτο κύμα το οποίο θα το δούμε και εδώ στην πατρίδα μας με την εποχικότητα. Όσο περισσότεροι είμαστε εμβολιασμένοι, τόσο λιγότερες θα είναι οι επιπτώσεις της νόσου στην πατρίδα μας. Η ανάγκη ενίσχυσης εμβολιαστικής προσπάθειας σε εθνικό επίπεδο είναι εξαιρετικά σημαντική”.

Πρόσθεσε ακόμη ότι “Σε εθνικό επίπεδο, η προστασία της Δημόσιας Υγείας μπορεί να επιτευχθεί πρώτα από όλα με τις παρεμβάσεις πρόληψης, τον εμβολιασμό των πολιτών, ενώ εμείς θα συνεχίσουμε τη συστηματική επιδημιολογική επιτήρηση με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των περιοχών όπου παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και βέβαια την αποφυγή περεταίρω διασποράς του ιού. Η αλήθεια είναι πως τα εμβόλια είναι εξαιρετικά ασφαλή και αποδοτικά. Περισσότερα από 6.500.000.000 δόσεις έχουν ήδη χορηγηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων πλέον αποδεικνύεται περίτρανα και από τα ελληνικά δεδομένα”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version