Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον 2 απειλεί και όσους έχουν ήδη νοσήσει

Κορονοϊός: Η μετάλλαξη Όμικρον 2 απειλεί και όσους έχουν ήδη νοσήσει
Μετάλλαξη Όμικρον Getty Images/iStockphoto

Στο ενδεχόμενο να "ξανακολλήσει" κορονοϊό είναι εκτεθειμένο το κάθε άτομο που διαγνώστηκε ήδη μία φορά θετικό. Ήδη το 4% των νέων κρουσμάτων του 2022 αφορά επαναλοίμωξη.

Σχεδόν 5 στα 100 νέα κρούσματα κορονοϊού αφορούν συμπολίτες μας που μολύνθηκαν για δεύτερη φορά από τον ιό σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Οι επιστήμονες έχουν εδώ και εβδομάδες επισημάνει ότι ειδικά η Μετάλλαξη Όμικρον 2 προκαλεί μολύνσεις και σε άτομα τα οποία έχουν ήδη διαγνωστεί θετικά.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, περίπου το 9% των χθεσινών κρουσμάτων αφορούν σε επαναλοιμώξεις, ενώ από την αρχή της πανδημίας οι επαναλοιμώξεις με τον κορονοϊό υπολογίζονται σε 3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών στον ιό ατόμων. Συνολικά 118.070 συμπολίτες μας διαγνώστηκαν θετικοί στον ιό για δεύτερη φορά σε διάστημα πάνω από 3 μήνες, με τους 111.722 να έχουν καταγραφεί από τις 15 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, δηλαδή κατά την επέλαση των μεταλλάξεων Όμικρον και Όμικρον 2.

Ο ΕΟΔΥ δίνει πλέον στις καθημερινές εκθέσεις μια πιο ξεκάθαρη επιδημιολογική εικόνα σε σχέση με την Covid-19 στη χώρα μας, αποτυπώνοντας αριθμητικά αυτό που έχει ειπωθεί πολλάκις από τους επιστήμονες το τελευταίο διάστημα και το αντιλαμβάνεται ο καθένας και από τον κοινωνικό του περίγυρο: Με την παραλλαγή Όμικρον η νόσηση για δεύτερη φορά δεν είναι σπάνια.

Οπως διευκρινίζει ο ΕΟΔΥ, ως επαναλοίμωξη ορίζεται η καταγραφή θετικού εργαστηριακού αποτελέσματος για κορονοϊό SARS-CoV-2 με τη χρήση μοριακού ελέγχου (PCR) ή rapid test, σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών μετά από προηγούμενη εργαστηριακή διάγνωση του SARS-CoV-2 (με τη χρήση μοριακού ελέγχου ή ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου) στο ίδιο άτομο.

Σύμφωνα λοιπόν με τα χθεσινά δεδομένα, το σύνολο των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα ανήλθε σε 16511, εκ των οποίων τα 1467 είναι ο αριθμός των πιθανών νέων επαναλοιμώξεων, όπως αναφέρεται. Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά ανήλθαν σε 15044, παρουσιάζοντας πλέον μια πτωτική πορεία, με τη θετικότητα βέβαια να διαμορφώνεται σε 5,7%.

Ο συνολικός αριθμός επαναλοιμώξεων από την αρχή της πανδημίας έως και χθες το πρωί εκτιμάται σε 118.070. Το εντυπωσιακό είναι, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ότι έως τα μέσα Δεκεμβρίου η εργαστηριακή επιβεβαίωση λοίμωξης Covid-19 σε άτομα που είχαν ήδη διαγνωστεί με λοίμωξη στο παρελθόν δεν ήταν συχνή. Συγκεκριμένα, από την αρχή της πανδημίας έως και 15/12/2021 οι επαναλοιμώξεις ανέρχονταν σε 6.348, ποσοστό μόλις 0.6% επί του συνολικού αριθμού των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων θετικών αποτελεσμάτων.

Αντιθέτως, από την αρχή της πανδημίας έως και τις 3 Απριλίου καταγράφηκαν 115.201 επαναλοιμώξεις και έως και χθες το πρωί 118.070. Συνεπώς, από τα μέσα Δεκέμβρη έχει καταγραφεί η συντριπτική πλειοψηφία των νοσήσεων για δεύτερη φορά και ανέρχονται σε 111.722. Το 51% των επαναλοιμώξεων αφορούσε σε γυναίκες και η διάμεση ηλικία όσων επαναμολύνθηκαν είναι τα 29 έτη.

Επιδείνωση σκληρών δεικτών

Τη στιγμή που τα νέα περιστατικά κορονοϊού μειώνονται, επιβεβαιώνοντας τους Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι υποστήριξαν την περασμένη Πέμπτη ότι το επιδημικό κύμα της Όμικρον 2 φτάνει στην κορύφωσή του, οι θάνατοι αυξάνονται. Χθες καταγράφηκαν επιπλέον 73 θάνατοι, με το συνολικό αριθμό των ασθενών που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα να ανέρχεται σε 27.892.

Παράλληλα, σε υψηλά επίπεδα παραμένουν και οι διασωληνωμένοι ασθενείς που έφτασαν χθες τους 358, όπως και οι νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την χθεσινή επιδημιολογική έκθεση –η οποία άλλαξε μέσα στη μέρα– σημειώνεται ότι την εβδομάδα 27/3-3/4, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 3.074, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2402. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.28.

Μια εβδομάδα πριν η έκθεση σημείωνε ότι “οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.817, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.024. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.39″.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα