Κορονοϊός και lockdown προκάλεσαν μεγάλη αποχή από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών

Κορονοϊός και lockdown προκάλεσαν μεγάλη αποχή από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών
Εμβολιασμός εφήβου istock

Πάνω από 30% εκτιμάται το 2021 η αποχή από τον εμβολιασμό για εκτός κορονοϊού ιώσεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας.

Σημαντικά μειωμένη ήταν την προηγούμενη χρονιά η προσέλευση των Ελλήνων πολιτών στον εμβολιασμό τους για νοσήματα όπως η γρίπη, ο πνευμονόκοκκος ακόμη και για παιδικές ασθένειες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ για το 2020 η δαπάνη για εμβολιασμούς ήταν της τάξης των 205 εκατ. ευρώ, το 2021 η ίδια δαπάνη διαμορφώθηκε στα 138 εκατ. ευρώ.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον των φαρμακευτικών εταιρειών, οι πολίτες δεν ανταποκρίθηκαν πέρυσι στο κάλεσμα για να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο ενώ παράλληλα ήταν σημαντικά μειωμένη και η προσέλευση για το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου.

Όμως πέρα από τα παραπάνω εμβόλια, διαπιστώθηκε και μεγάλη αποχή για τον εμβολιασμό των παιδιών στα βασικά εμβόλια που προβλέπει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

Ως βασική αιτιολογία αναφέρουν ότι ο φόβος διασποράς του κορονοϊού αλλά και το lockdown απέτρεψε τις επισκέψεις σε φαρμακεία και γιατρούς για εμβολιασμό.

Λόγω των παραπάνω διαπιστώθηκε τελικά ότι κατά το 2021 έγιναν περί το 1 εκατομμύριο λιγότερα εμβόλια γρίπης σε σχέση με το 2020 και φαίνεται να έγιναν και περίπου 50% λιγότερα εμβόλια για πνευμονιόκκοκο, το οποίο βέβαια είναι εμβόλιο που γίνεται μια φορά και όχι κάθε χρόνο.

Όμως και ακόμη αν συνυπολογίσουμε τα κόστη από αυτά τα εμβόλια, δε δικαιολογείται ή πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ μικρότερη δαπάνη για το σύνολο της εμβολιαστικής κάλυψης. Έτσι φαίνεται πως υπήρχε τουλάχιστον πτώση 10% στα εμβόλια “ρουτίνας” που γίνονται κάθε χρόνο, εκτός γρίπης.

Επιστρέφονται εμβόλια

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως στην χθεσινή τροπολογία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Υγείας σχετικά με το φάρμακο, υπάρχει άρθρο στο οποίο σημειώνεται πως η ζημιά που είχαν οι εταιρείες οι οποίες εισήγαγαν αντιγριπικά εμβόλια και δεν διατέθηκαν τελικά, θα έχουν μια μορφή αποζημίωσης.

Όπως σημειώνεται η “ζημιά” που έγινε λόγω της εισαγωγής αλλά μη διάθεσης ή επιστροφής από τα φαρμακεία, θα αφαιρεθεί από το συνολικό clawback που πληρώνουν οι εταιρείες, δηλαδή τις αναγκαστικές επιστροφές που κάνουν κάθε χρόνο προς τον ΕΟΠΥΥ λόγω της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Το συνολικό αυτό ποσό εκτιμάται μεταξύ 5-10 εκατ. ευρώ.

Πάντως εδώ διαπιστώνεται και η αποτυχία να περάσει το μήνυμα για εμβολιασμό για γρίπη παράλληλα με τον κορονοϊό. Το 2020 λόγω μη ύπαρξης εμβολίου για κορονοϊού πολλά άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες έσπευσαν να εμβολιαστούν για γρίπη και πνευμονία λόγω του ενδεχόμενου να νοσήσουν παράλληλα και με κορονοϊό.

Το γεγονός ότι τελικά την περίοδο 2020-2021 δεν εκδηλώθηκε γρίπη φαίνεται να αποτέλεσε αποτρεπτικό παράγοντα για εμβολιασμό όπως και η παραφιλολογία να μην γίνεται ταυτόχρονος εμβολιασμός για γρίπη και κορονοϊό.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα