Κορονοϊός: Μεγαλύτερη πλέον η ανάγκη για αντιγριπικό εμβολιασμό

Κορονοϊός: Μεγαλύτερη πλέον η ανάγκη για αντιγριπικό εμβολιασμό
Εμβόλιο shutterstock

Άγνωστες είναι οι επιπτώσεις πιθανής συνύπαρξη γρίπης και κορονοϊού αλλά τουλάχιστον ας θωρακιστούμε από την πρώτη.

Η επιστημονική κοινότητα μάχεται για να ανακαλύψει όσο μπορεί πιο σύντομα ένα εμβόλιο προφύλαξης ή θεραπεία για τον κορονοϊό. Ώσπου να είμαστε σε θέση όμως να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα όπλα, υπάρχει το ενδεχόμενο από το ερχόμενο Φθινόπωρο και μετά να συμπέσει η πανδημία του ιού με την έναρξη της επιδημίας της γρίπης. Επειδή δε γνωρίζουμε όμως ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις από μια τέτοια συνύπαρξη για έναν οργανισμό, θεωρείται καλό να έχουμε κάνει εμβόλιο για τη γρίπη ώστε να μειώσουμε τους κινδύνους.

Όπως επεσήμανε μάλιστα την Τρίτη ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, αυτό που καμιά φορά βλέπει ένας λοιμωξιολόγος ή επιδημιολόγος, είναι να κυκλοφορεί ένας ιός και να καταστέλλει κατά κάποιο τρόπο την κυκλοφορία του άλλου ή να συναγωνίζεται ο ένας τον άλλον ανάλογα με το επίπεδο ανοσίας που υπάρχει στον πληθυσμό. Σχετικά με αυτή τη συνύπαρξη του κορονοϊού με τη γρίπη στην Ελλάδα αυτό δεν το έχουμε δει γιατί σε εμάς τουλάχιστον κυκλοφόρησε ο νέος ιός προς το τέλος της περιόδου γρίπης. Και δεν ξέρουμε τι θα γίνει του χρόνου όταν και εάν επανέλθει ο ιός, κυκλοφορεί μαζί ο κορονοϊός με τη γρίπη.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Να επισημάνουμε ότι με βάση και την τελευταία έκθεση του ΕΟΔΥ για τη γρίπη την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 48 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Ένα μόνο δείγμα ήταν θετικό για ιό γρίπης τύπου Β. Επίσης δεν υπήρξε κανένας θάνατος και μόνο μία εισαγωγή σε ΜΕΘ. Ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι βρισκόμαστε σε περίοδο χαμηλής δραστηριότητας της γρίπης στην Ελλάδα.

Είθισται η επιδημία της γρίπης να ξεκινά τον Οκτώβριο δειλά και να κορυφώνεται κάπου το Φεβρουάριο. Να επισημάνουμε ότι εάν πετύχουμε να ξεφύγουμε από το πρώτο κύμα κορονοϊού την τρέχουσα περίοδο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση το Φθινόπωρο και έτσι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τους δύο ιούς την περίοδο εκείνη.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, εάν ο ένας ιός θα αναστέλλει τον άλλον ή εάν θα «συγκυκλοφορούν» και οι δυο μαζί όπως βλέπουμε για τους ιούς της γρίπης ότι συγκυκλοφορούν και ένα και δυο και τρία στελέχη μαζί, δεν το γνωρίζουμε. «Αλλά θα έχει σίγουρα πολύ σημαντική θέση στις δράσεις της δημόσιας υγείας μια στρατηγική εμβολιασμού για τη γρίπη του χρόνου ακόμα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονιά. Αλλά αυτό είναι το μέλλον δεν μπορώ να το πω με σιγουριά», επεσήμανε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα