Κορονοϊός: Νέα έρευνα για τα παιδιά – Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση

Κορονοϊός: Νέα έρευνα για τα παιδιά – Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση
Παιδιά σε εποχή κορονοϊού istock

Με την πανδημία να "χτυπάει" πλέον και παιδιά, οδηγώντας τα στα νοσοκομεία, μελέτη σε 10 χώρες ρίχνει "φως" στις επιπτώσεις της μόλυνσής τους από κορονοϊό και του κινδύνου σοβαρής έκβασής της.

Μια σαφέστερη εικόνα των επιπτώσεων της μόλυνσης από κορονοϊό και του κινδύνου σοβαρής έκβασής της σε παιδιά, δίνει διεθνής μελέτη που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και η οποία ουσιαστικά καταρρίπτει τον μύθο ότι οι ανήλικοι εμβολιάζονται για να προστατεύσουν τους ενήλικες.

“Υπάρχει η αντίληψη ότι ο Covid-19 είναι μόνο μια πολύ ήπια μόλυνση στα παιδιά. Ωστόσο, καθώς η πανδημία έχει προχωρήσει, βλέπουμε μεγαλύτερο αριθμό παιδιών να μολύνονται και να παρουσιάζονται σε νοσοκομεία παγκοσμίως. Δυστυχώς, για ορισμένα από αυτά τα παιδιά, ο Covid-19 οδηγεί σε σοβαρή ασθένεια”, είπε ο καθηγητής και συγγραφέας της μελέτης, Stuart Dalziel.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες στο JAMA Network Open, παρακολούθησε περισσότερα από 10.300 παιδιά σε 41 τμήματα επειγόντων περιστατικών σε 10 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας, του Καναδά και των ΗΠΑ.

Περισσότερα από 3.200 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον Covid-19. Από αυτά, το 3% (107) παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα εντός δύο εβδομάδων από την επίσκεψή τους στο τμήμα επειγόντων περιστατικών. Τα σοβαρά αποτελέσματα περιελάμβαναν καρδιακές ή καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως μυοκαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς), καθώς και νευρολογικά, αναπνευστικά ή λοιμώδη προβλήματα. Επιπλέον, το 23% (735) νοσηλεύτηκε για θεραπεία. Τέσσερα παιδιά πέθαναν.

“Η μελέτη επεδίωξε να ποσοτικοποιήσει τη συχνότητα και τους παράγοντες κινδύνου για σοβαρές εκβάσεις σε παιδιά με Covid-19”, λέει ο συνεπικεφαλής της μελέτης Δρ Stephen Freedman, παιδίατρος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι. “Διαπιστώσαμε ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες (5 έως 18 ετών), η προϋπάρχουσα χρόνια πάθηση και η διάρκεια των συμπτωμάτων ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για σοβαρές εκβάσεις”.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα παιδιά που κρίθηκαν υγιή σε μια αρχική επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σπάνια παρουσίασαν σημαντική επιδείνωση μετά την πρώτη επίσκεψη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version