Κορονοϊός: Με πάνω από 37.000 νέα κρούσματα και 2.400 θανάτους κλείνει ο Δεκέμβριος

Κορονοϊός: Με πάνω από 37.000 νέα κρούσματα και 2.400 θανάτους κλείνει ο Δεκέμβριος
Διατηρείται η πίεση στο ΕΣΥ, παρά την υποχώρηση των διασωληνώσεων. AP

Ρεκόρ ελέγχων μέσω rapid test σημειώθηκε τον τελευταίο μήνα του χρόνου με τα επιβεβαιωμένα ενεργά κρούσματα να ξεπερνούν τις 9.000. Διπλασιάστηκαν οι θάνατοι ξεπερνώντας τους 4.800.

Με ένα θλιβερό αρνητικό ρεκόρ κλείνει ο τελευταίος μήνας του έτους στο μέτωπο της επιδημίας κορονοϊού, καθώς μόνο μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες έχασαν τη ζωή τους πάνω από 2400 άτομα, όσοι δηλαδή ήταν οι θάνατοι συνολικά κατά το εννεάμηνο που είχε προηγηθεί. Η επιδημία δείχνει να σημειώνει μια χαλαρή τάση υποχώρησης, καθώς το Δεκέμβριο επιβεβαιώθηκαν περί τα 37.000 νέα κρούσματα, όταν τον Νοέμβριο είχαν ξεπεράσει τα 66.000. Επίσης σημειώθηκε ρεκόρ ελέγχων, με τα rapid test να υπερδιπλασιάζονται ξεπερνώντας τις 360.000.

Η κατάσταση πάντως δείχνει εξαιρετικά σοβαρή, καθώς η υποχώρηση που αναφέραμε, αποδίδεται σε ένα “σκληρό” -στους τύπους- lockdown, το οποίο προσεγγίζει τις 8 εβδομάδες. Ακόμη δε, είναι αδιευκρίνιστη η πορεία της επιδημίας το διάστημα των Χριστουγέννων και αναμένουμε συγκεκριμένα επιδημιολογικά στοιχεία σε 2 εβδομάδες από σήμερα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο αριθμός των δισωληνωμένων και των θανάτων κάθε άλλο παρά χαμηλός είναι. Να αναφέρουμε δε, ότι 300 άτομα κατάφεραν να εξέλθουν από τις ΜΕΘ το Δεκέμβριο, ένας ιδιαίτερα σημαντικός αριθμός καθώς αποτελεί το 1/3 του συνόλου των ασθενών που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και κατάφερα να κρατηθούν στη ζωή από την αρχή της επιδημίας.

Σχετικά με τι επόμενες ημέρες, είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του υπουργού υγείας κ. Βασίλη Κικίλια. Όπως σημείωσε χθες κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, “Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι μετά τις γιορτές τα κρούσματα στις χώρες ανεβαίνουν και η διασπορά στην κοινότητα αυξάνεται. Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μου και να ζητήσω να είμαστε όλοι πολύ, πολύ προσεκτικοί. Το αν και κατά πόσο είχαμε διασπορά του ιού τα Χριστούγεννα, θα το δούμε 15 μέρες μετά τα Χριστούγεννα, άρα την επόμενη εβδομάδα. Τα 942 κρούσματα που είχαμε χθες είναι η αποτύπωση του τι συνέβαινε στη χώρα πριν από 15 ημέρες. Άρα το πώς θα έχουμε συμπεριφερθεί την Πρωτοχρονιά και ποια θα είναι η εικόνα της επιβάρυνσης της χώρας από τον ιό, θα το δούμε 15 μέρες, δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά. Και των Φώτων επίσης”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Παρατηρείται και από τα στοιχεία από την Επιτροπή και τον Σωτήρη Τσιόδρα, περισσότερα νέα κρούσματα τις τελευταίες 7 ημέρες ανά 100.000 πληθυσμού στις Περιφερειακές Ενότητες Καλύμνου, Κοζάνης, Κιλκίς, δυστυχώς Δυτικής Αττικής, Έβρου, Θάσου, Ροδόπης, Φλώρινας, Λέσβου και Ξάνθης. Κάθε άλλο από μια καλή επιδημιολογική εικόνα. Και προφανώς μετά όλες αυτές τις εβδομάδες αυτού του lockdown, υπάρχουν δείκτες οι οποίοι πηγαίνουν καλύτερα αλλά επ’ ουδενί αυτό δεν μπορεί να μας κάνει να εφησυχάζουμε”.

“Θέλω να αντιπαραβάλλω για να καταλάβετε πόσο μεγάλο κίνδυνο αντιμετωπίζουμε τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες, θα μας πει και ο Πρόεδρος ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι κατεξοχήν οι μήνες των λοιμώξεων, από τον κορονοϊό.

Ο συνάδελφός μου ο Υπουργός Υγείας της Γερμανίας ο κύριος Γενς Σπαν μετά το ρεκόρ θανάτων λόγω Covid στη Γερμανία σήμερα, ανακοίνωσε ότι είμαστε πολύ μακριά από την επιστροφή στην κανονικότητα και ότι θα πρέπει να ζήσουμε τους επόμενους δύο με τρεις μήνες σε δύσκολες συνθήκες και ότι στη Γερμανία, κραταιά χώρα με υποπολλαπλάσιες ΜΕΘ από το μέσο όρο τον ευρωπαϊκό, εξαντλούνται οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ COVID-19. Στην Αγγλία το HCSA, το Hospital Consultant Specialist Association, οι ειδικοί δηλαδή για να αποτιμούν την κατάσταση στο NHS, δήλωσαν ότι το NHS είναι αντιμέτωπο με τραγικές επιλογές για το ποιος θα δεχθεί ιατρική φροντίδα ή όχι. Κοινώς, για το ποιος πολίτης της Μεγάλης Βρετανίας θα έχει πρόσβαση σε αναπνευστήρα και σε ΜΕΘ ή όχι. Και είχαν εχθές, Τρίτη, 53.135 νέες μολύνσεις στην Αγγλία” τόνισε ο υπουργός.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα