Κορονοϊός: Παρά την άρση των μέτρων, υποχώρησαν 35% τα νέα κρούσματα και 14% οι διασωληνώσεις

Κορονοϊός: Παρά την άρση των μέτρων, υποχώρησαν 35% τα νέα κρούσματα και 14% οι διασωληνώσεις
Πολίτες με μάσκα στην Αθήνα eurokinissi

Με ταχύ ρυθμό αποκλιμακώνονται οι δείκτες της πανδημίας. Ακόμη και σήμερα αναμένεται πτώση των διασωληνωμένων κάτω από τους 200, μετά από 9 μήνες.

Σε φάση ραγδαίας αποκλιμάκωσης βρίσκεται πλέον η πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα, με τα νέα κρούσματα να παρουσιάζουν πτώση 35% την προηγούμενη εβδομάδα. Το πλέον αισιόδοξο είναι ότι οι διασωληνωμένοι πλέον βρίσκονται στα επίπεδα του Αυγούστου του 2021 και σύντομα πολύ πιθανόν να υποχωρήσουν κάτω από τους 200 ακόμη και σήμερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, χθες ο 7ημερος μέσος όρος νέων κρουσμάτων ήταν 4.724 από 7.266 μια εβδομάδα πριν. Επίσης μέσα στην ίδια βδομάδα μειώθηκαν κατά 22% οι νέες εισαγωγές οι οποίες βρίσκονται στα επίπεδα των 135 την ημέρα.

Αποτέλεσμα των παραπάνω δεικτών είναι και η σημαντική μείωση των διασωληνώσεων, και αυτό αποτυπώνεται και στην υποχώρηση των νέων θανάτων, οι οποίοι βρίσκονται πλέον στα επίπεδα των 30 την ημέρα. Αριθμός όχι αμελητέος αλλά σημαντικά μειωμένος σε σχέση με μερικές εβδομάδες πριν.

Με βάση τα παραπάνω, υπάρχει η αισιοδοξία ότι πλέον η επιδημία έχει περάσει σε φάση μεγάλης αποκλιμάκωσης και ότι τελικά η μετάλλαξη Όμικρον παρά την υψηλή μολυσματικότητά της, ήδη κλείνει τον κύκλο της. Μάλιστα τα στοιχεία φαίνεται να δικαιώνουν για την ώρα την απόφαση για την άρση των μέτρων.

Να αναφέρουμε ακόμη, ότι παρά το άνοιγμα των σχολείων χωρίς τεστ, δεν φαίνεται να είχαμε αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά τα οποία εξακολουθούν να κινούνται κάτω από τις 6.000 σε εβδομαδιαία βάση.

Τι επισημαίνει η επιστημονική κοινότητα

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα, ένα ήδη μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει νοσήσει και μάλιστα όπως ανέφερε πρόσφατα απαντώντας σε ερώτηση του News247.gr, με βάση τις μελέτες, θα πρέπει να υπολογίζουμε διπλάσια κρούσματα από τα επισήμως καταγραφόμενα.

Συνεπάγεται λοιπόν ότι τουλάχιστον 6 στους 10 Έλληνες έχουν “κολλήσει” τον ιό γεγονός που σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό έχει δημιουργήσει μια ιδιαίτερα ισχυρή ασπίδα προστασίας.

Όπως είπε ο καθηγητής “Υπολογίζεται κοντά στο 80% του πληθυσμού της Ευρώπης να έχει προσβληθεί και άρα το φαινόμενο της υβριδικής ανοσίας σε συνδυασμό με την έλευση του καλοκαιριού να συμβάλλουν στη χαμηλότερη κυκλοφορία του ιού”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βέβαια συμπλήρωσε ότι “Το μέλλον είναι δύσκολο να προβλεφθεί”, αναφέροντας πως αναμένεται να υπάρξουν υποπαραλλαγές του ιού, με ενδεχομένως αυξημένη μεταδοτικότητα και διαφυγής του εμβολιασμού. Είναι άρα απαραίτητη η επιδημιολογική επιτήρηση για τον εντοπισμό νέων παραλλαγών του ιού.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους μάλλον δεν θα καταργηθεί σε ευρεία κλίμακα. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, “Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και όσοι το επιθυμούν είναι καλό να προστατεύονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε χώρους με συνωστισμό”, και τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί η μάσκα σε χώρους όπως νοσοκομεία, φαρμακεία, μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα