Κορονοϊός: Ποιοι οι κρίσιμοι δείκτες για τον νέο “οδικό χάρτη” του Φθινοπώρου

Κορονοϊός: Ποιοι οι κρίσιμοι δείκτες για τον νέο “οδικό χάρτη” του Φθινοπώρου
Πολίτες στο κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Τα επιδημιολογικά στοιχεία του κορονοϊού δείχνουν για την ώρα ότι δεν τίθεται θέμα μέτρων τον επόμενο μήνα. Η πτώση της θετικότητας, του δείκτη μεταδοτικότητας, των νοσηλειών αλλά και των θανάτων, αποτελούν τις βασικές παραμέτρους.

Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να πιάσει και πάλι δουλειά η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία του κορονοϊού και σταδιακά να χαράξει το νέο “οδικό χάρτη” για την πανδημία το Φθινόπωρο.

Οι βασικοί δείκτες οι οποίοι τίθενται στο μικροσκόπιο είναι πρωτίστως η πίεση στο ΕΣΥ και η πορεία των θανάτων και σε συνέχεια τα κρούσματα, το πλήθος των τεστ, η θετικότητα και ο ρυθμός αναπαραγωγής, το γνωστό Rt.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα θα σχεδιαστούν και τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία θα αφορούν στον άνοιγμα των σχολείων. Μέχρι τώρα τα στοιχεία δεν φαίνεται να προσανατολίζουν στην επαναφορά του τακτικού ελέγχου μαθητών και εκπαιδευτικών ούτε στη χρήση μάσκας. Όμως κι αυτό το δεδομένο μπορεί να αλλάξει εάν διαπιστωθεί ότι η πτωτική πορεία της πανδημίας ανατραπεί.

Ειδικά για τα σχολεία, μια πρόταση η οποία φαίνεται να εξετάζεται ως πιο ρεαλιστική, είναι ένας συνολικός έλεγχος όλων όσων βρεθούν στις αίθουσες διδασκαλίας πριν το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού, ώστε να εκτιμηθεί το εύρος της διασποράς. να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή η επιδημιολογική επιτήρηση είναι ιδιαίτερα χαλαρή, κάτι το οποίο φαίνεται και από τον μειωμένο αριθμό των τεστ.

Όπως ανέφερε πριν δύο μέρες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης: “Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε σε μια αποκλιμάκωση του κύματος του οποίου υπήρξε. Αυτό το κύμα μας δεν μας έδωσε χαρακτηριστικά νοσηλειών σε κλίνες Εντατικής Θεραπείας”

Και συμπλήρωσε επίσης για τα σχολεία ότι “Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία. Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται. Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών. Απλά περιμένουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία. Θα είμαστε έτοιμοι προς το τέλος του καλοκαιριού να έχουμε και τα επόμενα δεδομένα”

Ποιοι είναι οι κρίσιμοι δείκτες και πια τα σημερινά επίπεδα

Με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, διαπιστώνουμε ότι η πανδημία κινείται πτωτικά. Μπορεί ο αριθμός των τεστ να έχει υποχωρήσει σε επίπεδο μήνα κατά περίπου 35%, όμως ταυτόχρονα έχει υποχωρήσει και η θετικότητα.

Ειδικότερα στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση την εβδομάδα 8-14/8 το ποσοστό θετικότητας ήταν 12,12% σε σύνολο 607.996 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 86.857 δείγματα. Αντίστοιχα ένα μήνα πριν, το ποσοστό θετικότητας ήταν 15,56% σε σύνολο 954.188 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) με το μέσο όρο επταημέρου να είναι 136.313 δείγματα.

Με δεδομένο ότι πλέον οι περισσότεροι που κάνουν τεστ είτε έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα είτε έχουν συμπτώματα, το να υποχωρεί η θετικότητα αποτελεί έναν αντικειμενικό δείκτη ότι υπάρχει υποχώρηση της πανδημίας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την υποχώρηση της ανίχνευσης του ιού στα λύματα.

Επίσης ο δείκτης μεταδοτικότητας του ιού (RT) για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται πλέον σε 0.91 ενώ ήταν πάνω από 1, στα μέσα Ιουλίου.

Νοσηλείες και διασωληνώσεις

Σημαντική υποχώρηση παρατηρείται επίσης και στις νοσηλείες και στις βαριές νοσήσεις. Συγκεκριμένα την εβδομάδα 8-14/8 σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 1.952 ασθενείς (7μεροςμ.ό.: 279), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχονταν σε 2.072 ασθενείς (7μερος μ.ο.:296. Ο δε αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι ήταν 118.

Αντίστοιχα ένα μήνα πριν ο ΕΟΔΥ σημείωνε ότι το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν 2.540 ασθενείς (7μεροςμ.ό.: 363), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ήταν 2.097 ασθενείς (7μερος μ.ο.:300). Ο δε αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 115.

Εδώ να πούμε μπορεί ο αριθμός των διασωληνωμένων να είναι σταθερός όμως σημείωσε ένα υψηλότερο επίπεδο κοντά στους 140 και τώρα αποκλιμακώνεται. Το ίδιο συνέβη και με τους αριθμούς των θανάτων που σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα σε ημερήσια βάση θεωρούνται αυξημένοι στους 37 από 27 ημερησίως, όμως στο ενδιάμεσο φτάσαμε και τους 50.

Η αποκλιμάκωση πλέον είναι ξεκάθαρη και αυτό που μένει να δούμε είναι εάν τελικά θα έχουμε νέα επίθεση από την νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, τη γνωστή και ως Κένταυρος. Υπάρχει εδώ μια αισιόδοξη εκτίμηση ότι εκεί που επικράτησαν οι παραλλαγές Όμικρον 4 και 5 η εν λόγω υποπαραλλαγή δεν βρίσκει έδαφος διασποράς. Όμως μένει κι αυτό να αποδειχτεί.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα