Κορονοϊός: Πτώση 10% στις νέες νοσηλείες – Στα χαμηλότερα επίπεδα 3,5 μηνών οι θάνατοι

Κορονοϊός: Πτώση 10% στις νέες νοσηλείες – Στα χαμηλότερα επίπεδα 3,5 μηνών οι θάνατοι
ΜΕΘ Covid-19 στο νοσοκομείο "Σωτηρία" Alexandros Michailidis / SOOC

Σε σταθερή πορεία αποκλιμάκωσης κινούνται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας κορονοϊού. Απελευθερώνονται δεκάδες κλίνες στο ΕΣΥ.

Ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την επίπτωση της επιδημίας κορονοϊού στο ΕΣΥ, καθώς με βάση τα τελευταία δεδομένα, οι νέες νοσηλείες μειώθηκαν σε επίπεδο εβδομάδα κατά 10%, οι θάνατοι μειώθηκαν στους 53 ήτοι στο επίπεδο της 7ης Νοεμβρίου 2021. Επίσης πλέον ο ημερήσιος μέσος όρος νέων κρουσμάτων σε επίπεδο εβδομάδας είναι κοντα στις 16.800.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 14-20/2, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.529, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.510. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.01.

Αντίστοιχα μια εβδομάδα πριν, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 2.832, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.630. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.08.

Είναι πλέον ξεκάθαρη η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ, καθώς πέρα από την υποχώρηση των νέων νοσηλειών βλέπουμε και αύξηση των εξιτηρίων λόγω ίασης. Επίσης πλέον οι απλές κλίνες covid στα νοσοκομεία είναι κατειλημμένες σε ποσοστό 48% και οι ΜΕΘ κατά 68%.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 459 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου ήταν 353 ασθενείς. Αντίστοιχα πριν μια εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 485 και ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 394 ασθενείς.

Μετά το Μάρτιο απόλυτη χαλάρωση μέτρων

Η αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από τα περιστατικά κορονοϊού, αποτελεί και το “κλειδί” για την άρση των μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας. κορονοϊού. Πλέον οι συνολικές νοσηλείες λόγω covid έχουν υποχωρήσει πάνω από 30% σε σχέση με την κορύφωση του 4ου κύματος και εκτιμώνται συνολικά στις 3.500.

Έτσι παρά το γεγονός ότι έχουμε υψηλό αριθμών κρουσμάτων που είναι της τάξης των 17.000, λόγω της χαμηλότερης νοσηρότητας της παράλλαξης Όμικρον αλλά και του εμβολιασμού, το ΕΣΥ δεν πιέζεται έντονα.

Με βάση την τρέχουσα πορεία λοιπόν εκτιμάται ότι τα κρούσματα θα υποχωρήσουν κάτω από τις 10 χιλιάδες σε ένα μήνα από σήμερα, θα μειωθούν κατά εκατοντάδες οι νοσηλείες και όπως σημείωσε προχθές και ο κ. Τσιόδρας θα υποχωρήσουν στα επίπεδα των 300 οι διασωληνωμένοι.

Έτσι το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου θα αρθεί και το σύνολο των περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, αναμένεται σύντομα να απαλλαγούμε από τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, μια εξέλιξη που θα εφαρμοστεί λογικά μετά τη Καθαρά Δευτέρα (7 Μαρτίου).

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος του ΠΙΣ υπενθύμισε πως σε ό,τι αφορά τους εξωτερικούς χώρους ποτέ ιατρικώς δε χρειαζόταν η χρήση μάσκας, όπου δεν υπήρχε συγχρωτισμός. Η γενική πρόβλεψη υπήρχε μόνο όταν υπήρχαν μεγάλες εξάρσεις και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο τέλος μίας τέτοιας.

Ο κ. Εξαδάκτυλος κατέληξε ότι ήδη έχουμε αρχίσει να απολαμβάνουμε αρκετές ελευθερίες σε σχέση με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα.

Βέβαια η απελευθέρωση από τα μέτρα δεν αναμένεται να αφορά σε πρώτη φάση το σύνολο των πολιτών αλλά μόνο τους εμβολιασμένους και δη εκείνους που έχουν πραγματοποιήσει τις τρεις δόσεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα