Κορονοϊός: Ρισκάροντας με μεταδόσεις της κερκίδας

Κορονοϊός: Ρισκάροντας με μεταδόσεις της κερκίδας
Άδειες κερκίδες - φωτογραφία αρχείου Eurokinissi Sports

Ο κορονοϊός φαίνεται ότι πλέον διατηρεί κρυφές εστίες σε εκατοντάδες σημεία στη χώρα, όμως την ίδια στιγμή, εν μέσω αυστηρών απαγορεύσεων, τα γήπεδα ανοίγουν και πάλι, έστω και με αυστηρά πρωτόκολλα.

Μια περίεργη σύμπτωση χαρακτήρισε τη χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ σχετικά με τις νέες διαγνώσεις κορονοϊού οι οποίες ανακοινώθηκαν, καθώς τόσο την Κυριακή όσο και τη Δευτέρα αναφέρθηκαν 438 νέα κρούσματα. Παρά τη σχεδόν σίγουρη διαπίστωση ότι η επιδημία σημειώνει πλέον παγιώνει τις αυξητικές τάσεις τάσης οδεύοντας προς τα 500 ημερήσια κρούσματα, η Πολιτεία προχωρά στο άνοιγμα των γηπέδων, κάτι οξύμωρο όταν την ίδια στιγμή επιδιώκει τον περιορισμό των συναθροίσεων.

Μάλιστα η ανακοίνωση για το άνοιγμα αυτών, έρχεται σε μία στιγμή όπου σημειώνεται ρεκόρ νοσηλειών στα νοσoκομεία του ΕΣΥ λόγω covid-19, οι οποίες ξεπερνούν τις 780 με τις περίπου 100 να αφορούν σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

Από την Κυριακή 18/10 στις 07:00 το πρωί και για 72 ώρες δείτε εντελώς ΔΩΡΕΑΝ στο News 24/7 το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ “Golden Dawn Girls” (Τα Κορίτσια της Χρυσής Αυγής)

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έδωσε το “πράσινο” φως, για να παραβρεθούν φίλαθλοι σε συγκεκριμένους ποδοσφαιρικούς αγώνες, θα πρέπει να τηρούνται αυστηρά πρωτόκολλα. Όμως και πάλι υπάρχει σημαντικό ρίσκο από το συνωστισμό κάποιων χιλιάδων ανθρώπων, ειδικά μετά το πέρας του αγώνα. Επίσης εντός των γηπέδων μπορεί να επιδιωχθεί να υπάρχει μια αυστηρή εποπτεία, όμως το ρίσκο είναι υψηλό. Πάντως τονίζεται ότι εάν διαπιστωθεί επικινδυνότητα τότε η εισήγηση θα αλλάξει.

Σημειώνεται ότι ο ιός σε τέτοια περιβάλλοντα μεταδίδεται ιδιαίτερα εύκολα ακόμη και εάν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας. Την ίδια στιγμή διατυπώνεται και από άλλους φορείς η αντίδραση, γιατί να αποκλείονται άλλες δημόσιες εκδηλώσεις αλλά να επιτρέπεται το ποδόσφαιρο.

Μια εξήγηση η οποία δίνεται για το σταδιακό άνοιγμα, είναι ότι η Ελλάδα μέχρι στιγμής τα πάει καλύτερα από άλλες χώρες και έτσι έχει περιθώρια. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία της 19ης Έκθεσης του Παρατηρητηρίου Covid-19, ο δείκτης μεταδοτικός Rt φαίνεται πλέον και για την Αττική όπως και για όλη τη χώρα να είναι στο 1.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση η οποία φορά όμως το διάστημα 8 έως 14 Οκτωβρίου, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση στα 365 κρούσματα από 354 στην προηγούμενη έκθεση. Περίπου το 50% των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να καταγράφεται στην Αττική. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 40 έτη. Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες αυτό έχει πλέον αλλάξει.

Το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ παρέμεινε σχετικά σταθερό σε 86 (από 88 στην προηγούμενη έκθεση), αφού ενδιάμεσα κορυφώθηκε σε 100 στις 10 Οκτωβρίου. Παράλληλα, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σημαντικά σε 6,4 (από 4,7).

Ο αριθμός των διασωληνωμένων καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας. Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μικρή αύξηση στο 40% (από 37% στην προηγούμενη έκθεση), σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Στην Αττική, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 65%.

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 12.903 την τελευταία εβδομάδα. Μεγάλο μέρος αυτών πραγματοποιείται με δειγματοληπτικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου της χώρας και με στοχευμένους ελέγχους σε διάφορες περιοχές της επικράτειας. Σύμφωνα με τα διαγνωστικά test που πραγματοποιούνται σε όλη την χώρα, ποσοστό 4% – 13% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα. Παράλληλα, το τελευταίο επταήμερο έχουν διενεργηθεί συνολικά 9.836 έλεγχοι ταχείας ανίχνευσης αντισωμάτων (Rapid Ag).

Σύμφωνα με τα διεθνή διαθέσιμα δεδομένα (12/10/20), η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά καλή κατάταξη με γνώμονα τον δείκτη θανάτων λόγω COVID ανά 1 εκ. κατοίκους. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα με 43 θανάτους βρίσκεται στην 103η θέση στον κόσμο, όταν ο μέσος όρος παγκοσμίως είναι 148,5 θάνατοι και στη 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 234. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 38 από 36 ημέρες και των θανάτων σε 58 από 68 ημέρες.

Να υπενθυμίζουμε ότι ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε το απόγευμα της Δευτέρας 19/10 ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 438, εκ των οποίων 62 συνδέονται με γνωστές συρροές και 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα 388 εγχώρια κρούσματα, τα 175 εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια Αττικής, 49 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 21 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης και 28 στην Π.Ε. Σερρών

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version