Κορονοϊός: Σταθεροποιούνται στις 2.200 οι νοσηλευόμενοι – Σε εγρήγορση το ΕΣΥ

Κορονοϊός: Σταθεροποιούνται στις 2.200 οι νοσηλευόμενοι – Σε εγρήγορση το ΕΣΥ
ΜΕΘ Νοσοκομείου George Vitsaras / SOOC

Ιδιαίτερα αυξημένες είναι οι νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία, όμως την ίδια στιγμή υψηλός είναι και ο αριθμός των εξιτηρίων διατηρώντας μια σχετική ισορροπία.

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των νοσηλειών λόγω κορονοϊού, όμως την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ότι αυτό δεν έχει εξελιχθεί σε πίεση στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νοσηλευόμενοι λόγω covid στα νοσοκομεία είναι ελαφρά λιγότεροι των 2200, εκ των οποίων οι περίπου 1710 σε απλές κλίνες και οι υπόλοιποι σε ειδικές κλίνες, όπως ΜΕΘ, ΜΑΦ κλπ.

Με βάση τα τελευταία αυτά στοιχεία, φαίνεται να επιβεβαιώνεται η εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε έκρηξη κρουσμάτων με πάνω από 300.000 ενεργά στην κοινότητα, αυτό δεν προκαλεί σοβαρές νοσηλείες.

Επίσης είναι γεγονός ότι ακόμη και αν έχουμε καθημερινά πλέον των 350 νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω της πανδημίας, την ίδια ώρα ο αριθμός των εξιτηρίων είναι περίπου στα ίδια επίπεδα.

Φαίνεται λοιπόν να έχουμε σταδιακή πορεία προς την κορύφωση και στις νοσηλείες, κοντά στα επίπεδα των 2200 και στις ΜΕΘ στις 110-120. Βέβαια δεν υπάρχει εφησυχασμός καθώς ακόμη δεν ξέρουμε αν έχουμε φτάσει σε κορύφωση και των κρουσμάτων.

Οι υγειονομικές αρχές θεωρούν ότι δεν πρόκειται να ξεφύγουμε δραματικά από αυτά τα νούμερα. Όμως την ίδια ώρα ετοιμάζουν να ανοίξουν νέες κλίνες σε όλα τα νοσοκομεία για τη διαχείριση περιστατικών covid και ειδικά για την Αττική προβλέπεται η ενίσχυση με επιπλέον 1000 κλίνες.

Αυτό γίνεται καθώς θα πρέπει τα περιστατικά covid να περιθάλπονται σε συγκεκριμένες κλινικές με ειδικά πρωτόκολλα.

Αυξάνονται οι κλίνες για covid

Σύμφωνα με το Σχέδιο Κλιμάκωσης κλινών ενηλίκων με COvid-19 που υλοποιεί από την αρχή της εβδομάδας το υπουργείο Υγείας, το ΕΚΑΒ και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, έχουν δεσμευτεί επιπλέον 101 κλίνες για ασθενείς με λοίμωξη covid στα νοσοκομεία Σωτηρία, Σισμανόγλειο και Αμαλία Φλέμινγκ.

Το τελευταίο, μάλιστα, τέθηκε και πάλι εκτός του προγράμματος εφημεριών για να καλύπτει αποκλειστικά τις ανάγκες ασθενών με λοίμωξη COvid.

Το Σωτηρία, επίσης, από χθες θα εφημερεύει κάθε τέσσερις ημέρες για παθολογικά., καρδιολογικά και χειρουργικά και Θωρακοχειρουργικά περιστατικά και κάθε 15 ημέρες για ΩΡΛ και οδοντιατρικά. Οι πνευμονολογικές κλινικές του νοσοκομείου θα πραγματοποιούν 12ωρη εφημερία κάθε δεύτερη ημέρα, ενώ τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) θα δέχονται κάθε μέρα COvid περιστατικά από τις 8πμ ως τις 2.30μμ.

Από προχθές ξεκίνησαν και οι νοσηλείες non Covid περιστατικών στις ιδιωτικές κλινικές, με τη συνδρομή του ΕΚΑΒ. Σε πρώτη φάση έχουν παραχωρηθεί 45 κλίνες από τον Όμιλο HHG, το ΙΑΣΩ, την Ευρωκλινική, το Ντυνάν.

Συνολικά σε αυτή τη φάση θα είναι διαθέσιμες 1.078 κλίνες COvid, ενηλίκων και παιδιών, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια της Αττικής και 92 κλίνες ΜΕΘ επίσης ενηλίκων και παιδιών.

Στη 2η φάση της λειτουργίας των μεγάλων νοσοκομείων της Αττικής υπό την αυξημένη πίεση της επιδημίας, εντάσσονται στο σύστημα κλινών covid, 106 κλίνες ιδιωτικών κλινικών με προοπτική να φθάσουν τις 200 εφόσον χρειαστεί, και συνεχίζεται η δέσμευση γενικών κλινών στα δημόσια νοσοκομεία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα