Κορονοϊός: Συναγερμός από την αύξηση των νοσηλειών και της μεταδοτικότητας

Κορονοϊός: Συναγερμός από την αύξηση των νοσηλειών και της μεταδοτικότητας
Νοσοκόμες σε διάδρομο νοσοκομείου (Φωτογραφία Αρχείου) AFP

Μετά από 5 εβδομάδες αποκλιμάκωσης των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία λόγω covid σημειώθηκε αύξηση 15% στους νοσηλευόμενους

Ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία για τον κορονοϊό καθώς αυξάνονται και πάλι τα σοβαρά περιστατικά. Μάλιστα με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ σημειώθηκε αύξηση 15% στις νέες νοσηλείες ασθενών λόγω covid μετά από 5 συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης. Πλέον το 70% των κλινών ΜΕΘ πανελλαδικά είναι κατειλημμένες όπως και το 30% των συνολικών κλινών για κορονοϊό.

Την ίδια στιγμή συνεχίζει την ήπια αύξηση και ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt που παραμένει πάνω από το 1 για δεύτερη εβδομάδα και συγκεκριμένα χθες ανακοινώθηκε στο 1,03 από 1,01. Το γεγονός αυτό θεωρείται ιδιαίτερα αρνητικό καθώς δείχνει ότι ένας μολυσμένος από κορονοϊό μολύνει επίσης άλλον ένα και έτσι η επιδημία δεν θα καμφθεί. Και όλα αυτά πριν δούμε και την επίπτωση των μέτρων απελευθέρωσης στην εστίαση για τους εμβολιασμένους.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 4-10 Οκτωβρίου, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.302, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.000. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,3

Αντίστοιχα το επταήμερο που είχε προηγηθεί, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.131, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.055. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,07.

Βλέπουμε λοιπόν επιδείνωση τόσο στις νέες εισαγωγές όσο και στην αναλογία εισαγωγών και ίασης από κορονοϊό. Να αναφέρουμε δε ότι το διάστημα 4-10 Οκτωβρίου τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν μόλις 2,3%. Οι δε αυξημένες εισαγωγές οδηγούν και σε αύξηση διασωληνώσεων που χθες ξεπέρασαν εκ νέου τις 340, ενώ συντηρείται σταθερός ο μέσος ημερήσιος όρο θανάτων σε 30 και πάνω.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Δεν είναι τυχαία η εκτίμηση ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε επιπλέον 2.500 με 2.700 θανάτους από κορονοϊό την οποία εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης χθες μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Την ίδια στιγμή ο καθηγητής πνευμονολογίας και λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής εξέφρασε ανησυχία για τη χρονική στιγμή του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης που έγινε το περασμένο Σάββατο ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα.

“Η πανδημία στη Β. Ελλάδα γίνεται σε εξέλιξη, δεν έχουμε σημεία κάμψης, η πίεση της πανδημίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε σχεδόν απόλυτη πληρότητα, κι οι άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις έχουν κι αυτοί δικαιώματα στη ζωή. Δεν μπορεί να δοθεί το 100% των ΜΕΘ στον κορονοϊό” τόνισε.

Ο Γιάννης Κιουμής πρότεινε να δραστηριοποιηθούν υπέρ του εμβολιασμού καλλιτέχνες, επαγγελματικές ομάδες όπως πυροσβέστες, αθλητικές ομάδες, που ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι χθες στα 14 νοσοκομεία της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας νοσηλευόντουσαν 298 ασθενείς με covid σε απλές κλίνες και 68 σε ΜΕΘ, ενώ στα 14 νοσοκομεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας οι αντίστοιχες νοσηλείες ήταν 266 και 61 αντίστοιχα. Οι δύο περιφέρειες αφορούν στη Βόρεια Ελλάδα η οποία είναι και η πλέον κρίσιμη την περίοδο αυτή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα