Κορονοϊός: Συναγερμός στο ΕΣΥ – Έρχεται επίταξη ιδιωτών γιατρών

Κορονοϊός: Συναγερμός στο ΕΣΥ – Έρχεται επίταξη ιδιωτών γιατρών
Γιατροί shutterstock

Oι ιδιώτες γιατροί που αναζητά η Κυβέρνηση -την τελευταία στιγμή- δεν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για ενίσχυση του ΕΣΥ. Σήμερα οι ανακοινώσεις για επίταξη.

Μια ανάσα πριν την αποστολή εντολής επίταξης, βρίσκονται αρκετές δεκάδες γιατροί, οι οποίοι δεν ανήκουν στο ΕΣΥ καθώς όπως επικαλούνται οι ίδιοι, δεν ανταποκρίνονται, επειδή έχουν ήδη ένα βαρύ φορτίο δουλειάς λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού.

Είναι γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη οι γιατροί να στελεχώσουν δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας οι οποίες έχουν σημαντικές ελλείψεις από ιατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επίκληση του Υπουργού Υγείας, την Τετάρτη 17/3 να αποδεχτούν την ένταξή τους στο ΕΣΥ 200 γιατροί, ανταποκρίθηκαν μόλις 50, και από τη στιγμή που σήμερα λήγει το τελεσίγραφο των 48 ωρών (από την Τετάρτη 17/3) για να δηλώσουν συμμετοχή, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να δώσει την εντολή επίταξης.

Όπως είχε επισημάνει ο Υπουργός Βασίλης Κικίλιας κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας προχθές:

“Μαζί με τους Προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, και ειδικά τις τελευταίες μέρες με τον κύριο Πατούλη, τον πρόεδρο του ΙΣΑ, έχω απευθύνει έκκληση στους ιδιώτες ιατρούς, συνάδελφους, πνευμονολόγους, παθολόγους και γενικούς ιατρούς, να συνδράμουν σε αυτή την πολύ δύσκολη μάχη και να στηρίξουν το Ε.Σ.Υ. και τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα Νοσοκομεία μας… Οι συμπολίτες μας σας χρειάζονται, η Ελλάδα σάς χρειάζεται και έτσι περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας, πράξη αλληλεγγύης. Σε διαφορετική περίπτωση, και αν τουλάχιστον 200 γιατροί των ως άνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας, θα εισηγηθώ στον Πρωθυπουργό της χώρας τη λήψη του μέτρου της επίταξης υπηρεσιών ιατρών των ανωτέρω ειδικοτήτων, για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Διαπιστώνεται λοιπόν ότι μάλλον η στιγμή της επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών έχει έρθει. Τα επιδημιολογικά στοιχεία μάλιστα δείχνουν την κρισιμότητα της κατάστασης. Ήδη οι κλίνες ΜΕΘ covid στην Αττική είναι σε οριακή κατάσταση και το χειρότερο είναι ότι για να υπάρχει ορθή διαχείριση των σοβαρών περιστατικών λόγω covid χρειάζονται εξειδικευμένοι γιατροί.

Σημειώνεται δε, ότι ο κορονοϊός, προκαλεί σοβαρές πνευμονίες και η η ειδικότητα των πνευμονολόγων είναι καίρια. Επίσης για την αντιμετώπιση των περιστατικών που απευθύνονται στα εξωτερικά ιατρεία οι γενικοί γιατροί και οι παθολόγοι είναι απόλυτα αναγκαίοι. Φαίνεται λοιπόν ότι παρά το ερχομό του τρίτου κύματος η Κυβέρνηση δεν είχε μεριμνήσει για να καλύψει τα κενά.

Χθες σημειώθηκε ένα δραματικό νέο αρνητικό ρεκόρ ήτοι οι 645 διασωληνωμένοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι στην Αττική, με κάποιους δε να μην έχουν βρει κάποια κλίνη σε ΜΕΘ.

Η διαχείριση ασθενών με σοβαρή νόσο covid απαιτεί εξειδικευμένους επιστήμονες υγείας, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά σε απλές κλίνες ή σε κλίνες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ). Δυστυχώς το σύστημα δείχνει απροετοίμαστο για τις δύσκολες δύο εβδομάδες που ακολουθούν.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα