Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τις 200 οι νοσηλείες σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Έρχονται νέα μέτρα

Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τις 200 οι νοσηλείες σε ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη – Έρχονται νέα μέτρα
Γιατροί και ασθενής σε ΜΕΘ Νοσοκομείου Eurokinissi

Πιο κρίσιμη από ποτέ η κατάσταση στη Β. Ελλάδα. Άμεσα αναμένεται η αυστηροποίηση των μέτρων καθώς μόνο χθες σημειώθηκαν 160 νέες εισαγωγές.

Παρά την επέκταση των κλινών covid στη Βόρεια Ελλάδα, η επέλαση της επιδημίας κορονοϊού είναι τόσο έντονη που καθημερινά φέρνει στα όρια του το σύστημα υγείας των εκεί περιφερειών. Σύμφωνα με πληροφορίες αν και το τελευταίο διήμερο προστέθηκαν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης επιπλέον 20 κλίνες ΜΕΘ covid, φτάνοντας τις 211, από αυτές πλέον ούτε οι 10 δεν είναι διαθέσιμες. Το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων στην περιοχή.

Παράλληλα χθες σημειώθηκαν περίπου 160 νέες εισαγωγές λόγω κορονοϊού στα νοσοκομεία της περιοχής, σε σύνολο 450 εισαγωγών στα νοσοκομεία όλης της χώρας, όταν τα εξιτήρια ήταν κατά πολύ λιγότερα. Αξίζει να αναφέρουμε ότι μόνο στο νοσοκομείο Παπανικολάου εισήχθησαν πάνω από 65 άτομα και πήραν εξιτήριο μόνο 3.

Συνολικά χθες βράδυ οι συνολικές νοσηλείες λόγω covid στην Ελλάδα αυξήθηκαν σε πάνω από 3900, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν περίπου 300 εξιτήρια ενώ υπήρξαν και αρκετοί συμπολίτες μας που έχασαν τη μάχη με την επιδημία και κατέληξαν. Εκτιμάται ότι αύριο ο ΕΟΔΥ αναμένεται να ανακοινώσει νέο υψηλό αριθμό απωλειών σε ανθρώπινες ζωές.

Θα πρέπει να αναφέρουμε δε ότι στα νοσοκομεία Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας, νοσηλεύονται περί τους 1200 ασθενείς με covid, αριθμός σχεδόν διπλάσιος απ’ ότι στην Αττικής. Μάλιστα στην περιοχή δεν υπάρχει σχεδόν κανένα δημόσιο νοσοκομείο που να μην έχει νοσηλευόμενους με κορονοϊό.

Αντίθετα η Αθήνα δείχνει να πηγαίνει πολύ καλύτερα με νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ περίπου 150 άτομα και περίπου 85 νέες εισαγωγές χθες. .

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, μέχρι χθες λειτουργούσαν συνολικά 1.203 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 950 ήταν κατειλημμένες και 253 κενές, αναλογία που πλέον έχει αλλάξει.

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι 579, ενώ οι ΜΕΘ-COVID είναι 624. Από τις τελευταίες, γύρω στις 500 είναι πλέον κατειλημμένες

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 211. Από αυτές, πάνω από 200 είναι πλέον κατειλημμένες και λιγότερες από 10 κενές.

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 214. Από αυτές, περίπου 150 είναι κατειλημμένες.

Πέρα από τη Θεσσαλονίκη, η ευρύτερη περιοχή της Β. Ελλάδας αντιμετωπίζει πλέον σημαντικό πρόβλημα. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος χθες επανέλαβε σε δραματικό τόνο τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ αναφέροντας ότι “από το σύνολο των νέων κρουσμάτων τα 905 είναι στο Νομό Θεσσαλονίκης, τα 564 στην Αττική, 207 στη Λάρισα, 166 στην Πέλλα. Δεν χρειάζεται νομίζω να τονίσω το πόσο σημαντική και κρίσιμη είναι η κατάσταση, την οποία βιώνει η χώρα από αυτήν την τεράστια απειλή, την πανδημία. Μια τεράστια κρίση Δημόσιας Υγείας, που έχει να κάνει με τη διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό και στις επιπτώσεις που αυτή έχει στη Δημόσια Υγεία, στον καθένα, στην καθεμία από εμάς και δεύτερον με την πίεση, την τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ο Καθηγητής, ο κύριος Τσιόδρας, μου έστειλε τους δείκτες θετικότητας ανά περιοχή ανά 100.000 κατοίκους. Θέλω να πω ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται ουσιαστικά στο «κόκκινο» και μου ζήτησε να τονίσω ιδιαιτέρως τα Γρεβενά, την Πέλλα, τη Δράμα, την Πιερία, την Λάρισα, τη Φλώρινα, τη Χαλκιδική και τον Έβρο”.

Με βάση λοιπόν τα παραπάνω και όπως σημειώνουν κύκλοι της επιστημονικής κοινότητας, το αν τελικά θα καταφέρει να αντέξει το σύστημα υγείας και να παραμείνουμε στους περιορισμούς που έχουμε τώρα, θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 3-4 μέρες στις οποίες δεν θα πρέπει να σημειωθούν δραματικές αυξήσεις σε βασικούς δείκτες όπως οι νοσηλείες και οι διασωληνώσεις και φυσικά στα νέα κρούσματα.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα