Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ευρώπη, μπλοκάρει τη Ν. Αφρική – Ψυχραιμία ζητά ο ΠΟΥ

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Σε αχαρτογράφητα νερά η Ευρώπη, μπλοκάρει τη Ν. Αφρική – Ψυχραιμία ζητά ο ΠΟΥ
Associated Press

Η ΕΕ ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή των ταξιδιών από τη Νότια Αφρική, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία ωστόσο να συνιστά ψυχραιμία και προσοχή. "Θα χρειαστούν εβδομάδες για να μάθουμε περισσότερα".

Ναι στα μέτρα, αλλά όχι στις διακρίσεις είναι το μήνυμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προς την Ευρώπη, στο ταξιδιωτικό εμπάργκο από τις χώρες της Γηραιάς ηπείρου σε αυτές της Ν. Αφρικής, που “μπλοκάρουν” τις πτήσεις σε μία προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση της μετάλλαξης “Μποτσουάνα”.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, όπως ανακοίνωσε η σλοβενικής προεδρία αναφέροντας ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική, με τον ΠΟΥ ωστόσο να συνιστά ψυχραιμία και κυρίως “όχι βιαστικές κινήσεις”.

Σε συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών το μεσημέρι της Παρασκευής στη Γενεύη, ομάδα εμπειρογνωμόνων άρχισε να αξιολογεί την παραλλαγή B.1.1.529, εξετάζοντας αν πρέπει να χαρακτηριστεί ως παραλλαγή ενδιαφέροντος ή ανησυχίας.

Το πόρισμα που προκύπτει, τουλάχιστον για την ώρα, είναι πως θα χρειαστεί ακόμη καιρός για να βγουν περισσότερα συμπεράσματα και να γίνει γνωστή η μεταδοτικότητα της παραλλαγής (αλλά και η αποτελεσματικότητα των εμβολίων). Εξίσου σαφές, όμως, ήταν και το μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας τους να ακολουθήσουν μία επιστημονική προσέγγιση στη λήψη των αποφάσεων και των μέτρων.

Ο ΠΟΥ, δια του εκπροσώπου του, Christian Lindmeier κάλεσε τις χώρες να μην βιαστούν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε χώρες της Αφρικής, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις τους θα πρέπει να βασίζονται στην αποτίμηση των κινδύνων για την εφαρμογή τέτοιων μέτρων.

“Οι χώρες μπορούν ήδη να κάνουν πολλά όσον αφορά στην επιτήρηση. Πρέπει να συνεργαστούν με τις πληγείσες χώρες, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, για να καταπολεμήσουν επιστημονικά αυτήν την παραλλαγή και να κατανοήσουν περισσότερα γι’ αυτή, ώστε να ξέρουμε πώς να προχωρήσουμε. Επομένως, σε αυτό το σημείο, η εφαρμογή ταξιδιωτικών μέτρων δεν συνιστάται”, είπε στους εκπροσώπους του Τύπου στη Γενεύη.

Από την πλευρά της, η Maria Van Kerkhove (τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας), αφού ευχαρίστησε τους ερευνητές από τη Ν. Αφρική και την Μποτσουάνα για την παροχή πληροφοριών στην υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα προς τις ευρωπαϊκές χώρες: “Μην κάνετε διακρίσεις σε βάρος χωρών που μοιράζονται ανοιχτά τις πληροφορίες τους”, φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τα κράτη που σταμάτησαν εκτάκτως της πτήσεις από τη Ν. Αφρική.

Η ίδια μάλιστα εξήγησε πως “θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να καταλάβουμε τι αντίκτυπο έχει αυτή η παραλλαγή, καθώς υπάρχει πολλή δουλειά που βρίσκεται σε εξέλιξη. Είναι μια παραλλαγή που βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Η τεχνική συμβουλευτική ομάδα (ΠΟΥ) θα αξιολογήσει αν πρόκειται παραλλαγή ενδιαφέροντος ή παραλλαγής ανησυχίας και αν ισχύει αυτό, θα της δώσουμε ένα ελληνικό όνομα. Αλλά είναι κάτι που πρέπει να προσέξουμε”.

Η Maria Van Kerkhove σημείωσε πως οι πληροφορίες εξακολουθούν να είναι περιορισμένες: Υπάρχουν λιγότερες από 100 ολόκληρες ακολουθίες γονιδιώματος της νέας παραλλαγής διαθέσιμες και δεν γνωρίζουμε ακόμη πολλά. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αυτή η παραλλαγή έχει μεγάλο αριθμό τροποποιήσεων και αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στον τρόπο συμπεριφοράς του ιού”, για να καταλήξει με μία γενικότερη οδηγία:

“Εμβολιαστείτε και φροντίστε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την έκθεσή σας και να αποτρέψετε τον εαυτό σας από το να μεταδώσετε αυτόν τον ιό σε κάποιον άλλο”, συμπλήρωσε.

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – ΕΜΑ: “Πρόωρο να προβλεφθεί προσαρμογή των εμβολίων”

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε σήμερα ότι είναι “πρόωρο” να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη νέα παραλλαγή της Covid-19 που εντοπίστηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.

“Είναι πρόωρο επί του παρόντος να προβλεφθεί η προσαρμογή των εμβολίων προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η παραλλαγή που αναδύεται”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Υπό την ονομασία προς το παρόν B.1.1.529, η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και με πολλαπλές μεταλλάξεις είναι δυνητικά πολύ μεταδοτική, σύμφωνα με Νοτιοαφρικανούς επιστήμονες που βλέπουν σε αυτήν τα σημάδια ενός νέου κύματος της πανδημίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version