Μετάλλαξη Όμικρον: Τα ενθαρρυντικά νέα για το στέλεχος που τρομάζει τον πλανήτη

Μετάλλαξη Όμικρον: Τα ενθαρρυντικά νέα για το στέλεχος που τρομάζει τον πλανήτη
Εικόνα από το Βελιγράδι σε καιρό κορονοϊού istock

Οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να κατανοούν την μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού, που έχει ανησυχήσει τον πλανήτη, ωστόσο υπάρχουν και καλά νέα, που δίνουν ελπίδα για το μέλλον.

Η μετάλλαξη Όμικρον μπορεί να μετράει λιγότερο από μήνα που έχει εντοπιστεί, ωστόσο έχει κάνει αισθητή της παρουσία της στον πλανήτη, σκορπίζοντας ανησυχία και προβληματισμό. Η μία χώρα μετά την άλλη επαναφέρει ενόψει των Χριστουγέννων, μέτρα και περιορισμούς, με το μέλλον, μέσα σε αυτό το κλίμα, να προμηνύεται ζοφερό.

Παρ’ όλα αυτά, η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι υπάρχει έδαφος για λίγη αισιοδοξία, προσθέτοντας ωστόσο ότι βρισκόμαστε μόνο στην αρχή της ενασχόλησής μας με την Όμικρον.

Αντιιικά φάρμακα

Κατά τη διάρκεια του έτους, μια σειρά αντιιικών φαρμάκων, όπως το Xevudy (σοτροβιμάμπη) και το Lagevrio (μολνοπιραβίρη), αποδείχτηκε ότι αποτρέπουν τη σοβαρή νόσηση. Και τα δύο φάρμακα μειώνουν την ποσότητα του ιού που παράγεται στο σώμα μετά τη μόλυνση και μειώνουν την πιθανότητα οι ασθενείς να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη.

“Αυτοί που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως οι ασθενείς με καρκίνο, είναι πιο πιθανό να χρειαστούν υγειονομική περίθαλψη, επομένως με αυτό το νέο, εξαιρετικά μολυσματικό στέλεχος, αυτά τα φάρμακα θα συμβάλουν στη μείωση του φόρτου του Covid-19 σε αυτόν τον πληθυσμό και θα επηρεάσουν τις αρνητικές επιπτώσεις και στις υπηρεσίες υγείας”, δήλωσε η καθηγήτρια Penny Ward του King’s College του Λονδίνου στον Observer. “Εκτός από τα αναμνηστικά εμβόλια, αυτά τα φάρμακα θα παρέχουν σημαντική πρόσθετη προστασία σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο”.

Νότια Αφρική

Η Όμικρον εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική , η οποία στη συνέχεια γνώρισε μια πολύ ταχεία αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού. Αλλά τώρα αυτοί οι αριθμοί κρουσμάτων φαίνεται να έχουν κορυφωθεί, ενώ οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν επίσης ότι οι θάνατοι μπορεί να είναι χαμηλότεροι από ό,τι ήταν στα προηγούμενα κύματα. Έτσι, η χώρα βιώνει ένα σχετικά σύντομο κύμα ηπιότερων λοιμώξεων. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι ανέφεραν επίσης ότι οι ασθενείς φαίνεται να αναρρώνουν πιο γρήγορα από την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα, είτε ήταν στο νοσοκομείο είτε όχι.

Μένει να δούμε αν αυτά τα στοιχεία σημαίνουν ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη ασθένεια από προηγούμενες παραλλαγές σε άλλες χώρες. Ωστόσο, αυτό παραμένει μια πιθανότητα, με ορισμένους επιστήμονες να είναι αισιόδοξοι και άλλους πιο επιφυλακτικούς.

“Στη Νότια Αφρική, είχαν ένα πολύ μεγάλο κύμα Δέλτα μόλις πριν από λίγους μήνες, επομένως είναι πιθανό να έχουν επαρκή ποσότητα ανοσίας στον πληθυσμό και αυτό θα μπορούσε να παρέχει προστασία”, δήλωσε ο Lance Turtle, ανώτερος κλινικός λέκτορας στις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

Ωστόσο, ο καθηγητής Martin Hibberd, του London School of Hygiene & Tropical Medicine, εμφανίστηκε αισιόδοξος. “Είμαστε σε καλύτερη θέση από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν κάνει τώρα τουλάχιστον ένα εμβόλιο ή έχουν μολυνθεί, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της σοβαρότητας της νόσησης που βιώνουν πολλοί άνθρωποι”.

Από το εργαστήριο

Μια τρίτη ελπιδοφόρα είδηση ​​είναι ότι οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει μια πιθανή βιολογική εξήγηση για τη φαινομενικά μειωμένη σοβαρότητα της Όμικρον. Αυτή η μελέτη από τον Michael Chan Chi-wai στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, διαπίστωσε ότι αν και η νέα παραλλαγή είναι πολύ πιο αποτελεσματική, σε σύγκριση με τη Δέλτα, στην αναπαραγωγή στην ανώτερη αναπνευστική οδό, κατά την οποία μπορεί να βγει με βήχα, είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική στην εξάπλωση στους πνεύμονες, η οποία θα αποτελούσε τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ένα μολυσμένο άτομο.

Με αυτόν τον τρόπο, η παραλλαγή μπορεί να εξαπλωθεί μεταξύ των ατόμων πολύ πιο γρήγορα, αλλά να μην φτάσει σε πιο ευάλωτα μέρη της ανατομίας τους. Αυτό θα μειώσει τη σοβαρότητα της ασθένειας που μπορεί να προκαλέσει.

Ωστόσο, ο καθηγητής συμβούλευσε για προσοχή να μην παρερμηνευτεί η έρευνά του. “Μολύνοντας πολλοί περισσότερους ανθρώπους, ένας πολύ μολυσματικός ιός μπορεί να προκαλέσει πιο σοβαρή ασθένεια και θάνατο, παρόλο που ο ίδιος ο ιός μπορεί να είναι λιγότερο παθογόνος”, είπε. “Η συνολική απειλή από την παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να είναι πολύ σημαντική”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα