Μεταμόσχευση ήπατος χρειάστηκαν παιδιά μετά τα μυστηριώδη κρούσματα ηπατίτιδας – Και το CDC στις έρευνες

Μεταμόσχευση ήπατος χρειάστηκαν παιδιά μετά τα μυστηριώδη κρούσματα ηπατίτιδας – Και το CDC στις έρευνες
istock

Πιθανότερο τα κρούσματα ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά να σχετίζονται με αδενοϊό σύμφωνα με τους ερευνητές όμως εξακολουθούν να αναζητούν την αιτία της ασθένειας.

Αναστάτωση επικρατεί στους επιστημονικούς κύκλους που ερευνούν τις μυστηριώδεις περιπτώσεις κρουσμάτων σοβαρής ηπατίτιδας σε μικρά παιδιά.

Οι επιστήμονες αναζητούν την αιτία των υποθέσεων αυτών, καθώς 74 περιπτώσεις να έχουν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο και τρεις στην Ισπανία. Κλινικοί γιατροί στη Δανία και την Ολλανδία αναφέρουν επίσης παρόμοια περιστατικά.

Και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε αργά χθες ότι διερευνά εννέα περιπτώσεις στην Αλαμπάμα.

Παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση ήπατος

Οι ιοί έχουν τη δυνατότητα να προκαλέσουν ηπατίτιδα, που είναι φλεγμονή του ήπατος, αλλά τα κατά τα άλλα υγιή παιδιά σπάνια αρρωσταίνουν σοβαρά. Από τις 12 Απριλίου, κανένα από τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ισπανίας δεν έχει πεθάνει, αλλά μερικά είναι πολύ άρρωστα, σύμφωνα με το Science.

Όλα τα παιδιά έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία, ενώ απαιτούνται επτά μεταμοσχεύσεις ήπατος, έξι από αυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση.

Δύο από τα εννέα παιδιά που έχουν προσβληθεί στην Αλαμπάμα χρειάστηκαν επίσης μεταμοσχεύσεις ήπατος, ανακοίνωσε σήμερα το απόγευμα το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της πολιτείας.

Η κύρια θεωρία είναι ότι ένας αδενοϊός, που ανήκει σε μια οικογένεια ιών που συνήθως προκαλούν κρυολόγημα, είναι ο ένοχος – έως και τα μισά από τα άρρωστα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο βρέθηκαν θετικά σε έναν τέτοιο ιό, όπως και όλα τα παιδιά στην Αλαμπάμα. Αλλά μέχρι στιγμής, τα στοιχεία είναι πολύ λίγα για να λυθεί το μυστήριο, λένε ερευνητές και γιατροί.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό φαινόμενο», λέει η Deirdre Kelly, παιδοηπατολόγος στο Birmingham Children’s Hospital στην Αγγλία. «Αυτά ήταν απολύτως υγιή παιδιά πριν από μία εβδομάδα». Δεν είναι όλα τα νέα όμως άσχημα. «Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν μόνα τους», σημειώνει.

«Αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη», ανέφερε το Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ σε μια δήλωση που εστάλη μέσω email. «Η αύξηση είναι απροσδόκητη και οι συνήθεις αιτίες έχουν αποκλειστεί».

Ανησυχία για τα αυξανόμενα κρούσματα

Οι ερευνητές της Σκωτίας εντόπισαν για πρώτη φορά το ξέσπασμα στις 31 Μαρτίου, όταν ειδοποίησαν τη Δημόσια Υγεία της Σκωτίας για μια ομάδα παιδιών ηλικίας 3 έως 5 ετών που εισήχθησαν στο Royal Hospital for Children στη Γλασκώβη τις πρώτες 3 εβδομάδες του Μαρτίου. Καθένα από αυτά διαγνώστηκε με σοβαρή ηπατίτιδα άγνωστης αιτίας. Συνήθως, η Σκωτία βλέπει λιγότερες από τέσσερις τέτοιες περιπτώσεις ετησίως, έγραψαν οι ερευνητές σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε χθες. Ωστόσο, υπήρξαν 13 περιπτώσεις σε παιδιά από τη Σκωτία έως τις 12 Απριλίου, όλα εκτός από ένα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Η Kelly, η οποία εργάζεται σε ένα από τα τρία κέντρα της Αγγλίας που ασχολούνται με παιδιατρικές ηπατικές νόσους και μεταμοσχεύσεις, λέει ότι από την αρχή του τρέχοντος έτους, η μονάδα της έχει δει 40 περιπτώσεις παιδικής ηπατίτιδας με ακαθόριστη αιτία. Την ίδια περίοδο από τον Ιανουάριο μέχρι τον Απρίλη του 2018, η μονάδα της είδε μόνο επτά τέτοια παιδιά.

Τα περισσότερα από τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ηλικίας 2 έως 5 ετών, σύμφωνα με δήλωση που εκδόθηκε στις 8 Απριλίου από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων εξέδωσε δημόσια προειδοποίηση στις 12 Απριλίου σχετικά με την επιδημία στο Ηνωμένο Βασίλειο, σημειώνοντας ότι ο έμετος και ο ίκτερος –κιτρίνισμα του δέρματος και του λευκού των ματιών– είναι κοινά συμπτώματα.

Οι πρώτες υποθέσεις για το τι μπορεί να αρρωσταίνουν τα παιδιά περιελάμβαναν μια τοξική έκθεση από τρόφιμα, ποτά ή παιχνίδια, αλλά οι υποψίες τώρα επικεντρώνονται σε έναν ιό. Κανένα από τα παιδιά του Ηνωμένου Βασιλείου ή της Ισπανίας δεν είχε τους ιούς της ηπατίτιδας A, B, C ή E, τυπικά λοιμώδη αίτια της νόσου.

Ωστόσο, λίγα παιδιά βρέθηκαν θετικά σε λοίμωξη από SARS-CoV-2 λίγο πριν ή κατά την εισαγωγή στο νοσοκομείο, ενώ κανένα δεν είχε κάνει εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Επιπλέον, περισσότεροι από τους μισούς είχαν αδενοϊό, έναν κοινό ιό που περνά από σταγονίδια του αναπνευστικού και από την επαφή μολυσμένων ατόμων ή ιού σε επιφάνειες. Μπορεί να προκαλέσει εμετό, διάρροια, επιπεφυκίτιδα και συμπτώματα κρυολογήματος, αλλά σπάνια προκαλεί ηπατίτιδα.

Οι βασικές θεωρίες για την προέλευση των κρουσμάτων

«Οι κύριες υποθέσεις επικεντρώνονται γύρω από τον αδενοϊό – είτε μια νέα παραλλαγή με ένα ξεχωριστό κλινικό σύνδρομο είτε μια παραλλαγή που κυκλοφορεί συνήθως που επηρεάζει πιο σοβαρά τα μικρότερα παιδιά που είναι ανοσολογικά αφελή», έγραψαν οι ερευνητές της Σκωτίας.

Η απομόνωση των μικρότερων παιδιών κατά τη διάρκεια του lockdown στην πανδημία μπορεί να τα έχει αφήσει ανοσολογικά ευάλωτα επειδή δεν έχουν εκτεθεί στην πολλαπλότητα των ιών, συμπεριλαμβανομένων των αδενοϊών, που είναι συνηθισμένοι στην παιδική ηλικία. «Βλέπουμε μια αύξηση στις τυπικές ιογενείς λοιμώξεις της παιδικής ηλικίας καθώς τα παιδιά βγαίνουν από το lockdown, ενώ αύξηση καταγράφεται και στις λοιμώξεις από αδενοϊούς» — αλλά δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η μία προκαλεί την άλλη, λέει ο Will Irving, κλινικός ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Nottingham.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν και άλλες πιθανότητες. Για παράδειγμα, οι ανοσολογικές επιδράσεις ενός προηγούμενου επεισοδίου COVID-19 μπορεί να έχουν αφήσει τα παιδιά πιο ευάλωτα στη μόλυνση ή η ασθένεια θα μπορούσε να είναι μια μακροπρόθεσμη επιπλοκή του ίδιου του COVID-19. Δεν έχει επίσης αποκλειστεί η ύπαρξη μη αναγνωρισμένης τοξίνης.

Όλα τα κρούσματα μπορεί να μην έχουν μία μόνο αιτία, προειδοποιεί ο Τζιμ ΜακΜέναμιν, ένας επιδημιολόγος που ηγείται της υπηρεσίας λοιμώξεων της Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας. «Είναι τρομερά σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι ψάχνουμε τα πάντα, ότι δεν περιοριζόμαστε στο να πούμε ότι αυτό είναι απλώς μια ιογενής αιτία».

Και το CDC στις έρευνες για τις 9 περιπτώσεις στην Αλαμπάμα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το CDC βοηθά το Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμα να διερευνήσει εννέα περιπτώσεις ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας από 1 έως 6 ετών και τα οποία βρέθηκαν επίσης θετικά στον αδενοϊό. Τα κρούσματα έχουν συμβεί από τον Οκτώβριο του 2021, είπε η Kristen Nordlund, εκπρόσωπος του CDC, στη δήλωση που εστάλη μέσω email στο ScienceInsider χθες το βράδυ.

«Το CDC συνεργάζεται με τις κρατικές υπηρεσίες υγείας για να δει εάν υπάρχουν επιπλέον κρούσματα στις ΗΠΑ και τι μπορεί να προκαλεί αυτά τα κρούσματα», έγραψε. «Ο αδενοϊός μπορεί να είναι η αιτία για αυτά, αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να μαθαίνουν περισσότερα — συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού των πιο κοινών αιτιών ηπατίτιδας».

Ο Wes Stubblefield, ιατρός στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας της Αλαμπάμα, είπε σε μια συνέντευξη σήμερα ότι το πιο πρόσφατο κρούσμα στην Αλαμπάμα σημειώθηκε τον Φεβρουάριο και ότι πέντε από τα εννέα παιδιά βρέθηκαν θετικά στον αδενοϊό-41, ένα στέλεχος που συνήθως προκαλεί γαστρεντερίτιδα.

Κρούσματα και σε άλλες χώρες

Εν τω μεταξύ, στην Ισπανία, η κυβέρνηση της περιφέρειας της Μαδρίτης ανακοίνωσε στις 13 Απριλίου ότι τρεις περιφέρειες — η Μαδρίτη, η Αραγονία και η Καστίγια-Λα Μάντσα— ανέφεραν έκαστη ένα κρούσμα σοβαρής ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης σε μικρά παιδιά. Ένα παιδί έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Γιατροί σε μεγάλα παιδιατρικά ηπατικά κέντρα στην Ολλανδία και τη Δανία είπαν χθες στο ScienceInsider ότι βλέπουν παρόμοιες τάσεις. «Υπάρχουν παιδιά που είναι πολύ άρρωστα και έχουν παραπεμφθεί για μεταμόσχευση», λέει ο Ruben de Kleine, παιδιατρικός χειρουργός μεταμόσχευσης ήπατος στο University Medical Center Groningen. «Έχουμε αξιολογήσει παρόμοιο αριθμό παιδιών για μεταμόσχευση εντός των πρώτων 4 μηνών του 2022 [με αυτό που κάνουμε συνήθως σε έναν ολόκληρο χρόνο».

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης, επίσης, «έχουμε περισσότερες περιπτώσεις με [οξεία ηπατική ανεπάρκεια] από ό,τι συνήθως», λέει η παιδοηπατολόγος Marianne Hørby Jørgensen. Κανένα παιδί εκεί δεν χρειάστηκε μεταμόσχευση.

Ο Hørby Jørgensen και ο de Kleine τονίζουν ότι οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Μέχρι σήμερα, οι κλινικοί γιατροί έχουν εντοπίσει μικρό αριθμό περιπτώσεων στις χώρες τους όπου, συνολικά, γεννιούνται περισσότερα από 230.000 βρέφη κάθε χρόνο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα