Δημόσια Νοσοκομεία ιδιωτικού χαρακτήρα προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος

Δημόσια Νοσοκομεία ιδιωτικού χαρακτήρα προτείνει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Υπηρεσίες υψηλού επιπέδου από τα νοσκομεία μέσω αλλαγής του δημοσίου χαρακτήρα τους 123rf.com

Τη μετατροπή των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού σκοπού προβάλλει ως λύση για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ ο σύλλογος.

Τη βελτίωση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα νοσοκομεία της χώρας εξασφαλίζοντας τη δωρεάν πρόσβαση με διαφανείς διαδικασίες χρηματοδότησης, μέσω της μετατροπής των νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου προτείνει το ανώτερο συλλογικό όργανο των γιατρών (ΠΙΣ). Παράλληλα σημειώνει  ότι σε αυτό το νέο σύστημα  θα πρέπει να είναι επίσης εξασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματα των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων σ’ αυτά.

Όπως τονίστηκε σε συνέντευξη τύπου της διοίκησης του ΠΙΣ, μετά από τη Σύνοδο όλων των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, ο  σύλλογος προχωρά σε συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν τόσο στο δημόσιο σύστημα υγείας όσο και στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ψηφίστηκαν από την πλειοψηφία των παριστάμενων Προέδρων. Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις αποτελούν μέρος μελέτης την οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Επιστημονικών Ερευνών του συλλόγου και η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2019, δηλαδή υπό την προηγούμενη ηγεσία χωρίς όμως να έχει δημοσιοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, η αποδοτικότητα των Δημοσίων Νοσοκομείων αποτελεί σήμερα “απαγορευμένη έννοια”. Πανάκριβος εξοπλισμός και εξειδικευμένο προσωπικό δεν αξιοποιούνται επαρκώς, με αποτέλεσμα μεγάλες λίστες, τεράστιες ουρές και σπατάλη πόρων. Η αποδοτικότητα των Νοσοκομείων του ΕΣΥ σύμφωνα με δημοσιεύσεις κυμαίνεται από 50% έως 70% στα μικρά και μεσαία Νοσοκομεία και μόνο το 25% των Νοσοκομείων (μεγάλα Νοσοκομεία του κέντρου) έχουν υψηλότερη αποδοτικότητα.

Αλλαγές στα νοσοκομεία

Με στόχο τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, της αποδοτικότητας και την εξοικονόμηση πόρων, όταν κρίνεται σκόπιμο προτείνεται:

-Αναδιάταξη μονάδων υγείας

-Συνδιοίκηση Νοσοκομείων

-Συνένωση ομοειδών τμημάτων, μονάδων και εργαστηρίων εντός του ίδιου Νοσοκομείου.

-Συγχώνευση μικρών Νοσοκομείων που γειτνιάζουν

-Μετατροπή μικρών μονάδων (Γενικών Νοσοκομείων – Κέντρων Υγείας), σε μονάδες

Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή Βραχείας, Εξειδικευμένης Νοσηλείας ή Ειδικού Σκοπού Μονάδες, που θα είναι λειτουργικά συνδεδεμένες μέσω Νοσοκομείου Αναφοράς.

-Ίδρυση νέων Νοσοκομείων όταν είναι απολύτως απαραίτητο (πχ ίδρυση Νοσοκομείου Παίδων στην Β. Ελλάδα).

-Ορθολογική κατανομή προσωπικού και άλλων πόρων στη βάση λειτουργικών δεικτών.

-Λειτουργία επιλεγμένων Δημοσίων Νοσοκομείων ως εξειδικευμένων Κέντρων Αναφοράς σε ειδικά θέματα (πχ Καρδιοχειρουργικά, Μεταμοσχευτικά, Παιδοκαρδιολογικά Κέντρα κλπ)

-Λειτουργία Ειδικών Νοσοκομείων περίθαλψης χρονίως πασχόντων. Κέντρων αποκατάστασης. Κέντρων αντιμετώπισης ασθενών τελικού σταδίου, συνδεδεμένων με ομάδα Νοσοκομείων

Το ιατρικό προσωπικό

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση του ΠΙΣ έχει την πεποίθηση ότι οι λύσεις που προτείνονται θα έχουν την συμπαράσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Νοσοκομειακών ιατρών, αφού θα μπορούν να βελτιώσουν με νόμιμο τρόπο το εισόδημά τους, θα επιφέρουν βελτίωση της λειτουργίας και αύξηση των εσόδων των Νοσοκομείων, θα διασφαλίσουν συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και θα μειώσουν την παραοικονομία.

Σχετικά με τους γιατρούς και τις υπηρεσίες τους προτείνονται μεταξύ άλλων:

Επέκταση του θεσμού της ολοήμερης λειτουργίας των Δημοσίων Νοσοκομείων σε διαγνωστικές και επεμβατικές πράξεις και χειρουργεία

-Θεσμοθέτηση του δικαιώματος του ασθενή να επιλέγει με διαφανή διαδικασία τον θεράποντα ιατρό τους

-Πρόσβαση και των ελευθεροεπαγγελματιών ιατρών στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να μπορούν να νοσηλεύσουν ασθενείς που παρακολουθούν

-Σύναψη συμβάσεων των Δημοσίων Νοσοκομείων με Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες Ελλάδος και εξωτερικού.

-Παροχή ειδικών κινήτρων (οικονομικά, εξέλιξης κλπ) σε ιατρούς και νοσηλευτές για υπηρέτηση σε άγονες και απομακρυσμένες περιοχές.

Το προσεχές διάστημα το σχέδιο του ΠΙΣ αναμένεται να προωθηθεί για συζήτηση και στο Υπουργείο Υγείας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα