Μπασκόζος: Δεν τίθεται θέμα 'υγειονομικής βόμβας'

ΠΕΙΡΑΙΑΣ-Πρόσφυγες που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)
ΠΕΙΡΑΙΑΣ-Πρόσφυγες που διαμένουν στους επιβατικούς σταθμούς στο λιμάνι του Πειραιά.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

'Οι πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα μας είναι υγιής πληθυσμός", επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας. Τι αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη στο ΕΚΕΠΥ

Κατηγορηματικά αρνητικός ήταν ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος για τα περί "υγειονομικής βόμβας" αναφορικά με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες, υπογραμμίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς όσοι εισέρχονται στη χώρα μας είναι υγιής πληθυσμός.

Αυτά επεσήμανε μετά την ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, με τη συμμετοχή της 1 και της 2 ΥΠΕ, του ΕΚΑΒ, της ΑΕΜΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, των Γιατρών χωρίς Σύνορα, των Γιατρών του Κόσμου, του Χαμόγελου του Παιδιού, της Αλληλεγγύης για Όλους, της Παμπειραϊκής Πρωτοβουλίας και του Αλληλέγγυου Ιατρείου Πειραιά.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν ο συντονισμός όλων των παραπάνω φορέων υπό την εποπτεία του ΕΚΕΠΥ έτσι ώστε οι υγειονομικές παρεμβάσεις στους χώρους συνάθροισης ή καταυλισμού των προσφύγων/ μεταναστών να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε σε κάθε ιατρείο που λειτουργεί στα άτυπα σημεία φιλοξενίας ή συγκέντρωσης (λιμάνι Πειραιά, Ελληνικό) να υπάρχει ένας Συντονιστής σε 24ωρη βάση ώστε να αναφέρει στο ΕΚΕΠΥ όποια τυχόν προβλήματα με στόχο την έγκαιρη και ορθολογική διαχείριση.

Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα διατίθεται ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην πύλη Ε1 του Πειραιά, ενώ υπήρξε αντίστοιχη μέριμνα για το Ελληνικό και την πλατεία Βικτωρίας με σκοπό την άμεση διακομιδή των όποιων περιστατικών προκύψουν. Σημειώνεται ότι όταν το ασθενοφόρο ή η κινητή μονάδα διακομίζει κάποιο περιστατικό, στο σημείο θα υπάρχει άμεση αντικατάσταση με άλλο ασθενοφόρο ώστε να υπάρχει συνεχής παρουσία του ΕΚΑΒ στους χώρους συνάθροισης των προσφύγων. Δόθηκε εντολή για καταγραφή όλων των περιστατικών ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η επιδημιολογική επιτήρηση, η οποία ήδη εκπονείται.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Μπασκόζος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αποτελεσματική διαχείριση των εκτάκτων αναγκών που έχουν προκύψει. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το παραπάνω Συντονιστικό Όργανο  να διευρυνθεί και με άλλους εκπροσώπους εθελοντικών οργανώσεων καθώς μέχρι σήμερα υπάρχει υπερπληθώρα προσφοράς που όμως δεν κατανέμεται σωστά.

Επεσήμανε, ακόμη, ότι όλοι όσοι επιθυμούν να προσφέρουν τις ιατρικές τους υπηρεσίες στο πεδίο είναι υποχρεωμένοι να είναι σε συστηματική επαφή με το Συντονιστικό Όργανο του υπουργείου Υγείας.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου διευκρίνισε ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα μεταδιδόμενου λοιμώδους νοσήματος που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Πρόσθεσε, επίσης, ότι θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες συσκέψεις του Συντονιστικού Οργάνου που θα αφορούν όλη την επικράτεια.

Την ερχόμενη εβδομάδα έχει προγραμματιστεί αποστολή κλιμακίου του ΕΚΕΠΥ στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης όπου θα γίνει αυτοψία στους χώρους συνάθροισης και στις δομές φιλοξενίας σε Χέρσο και Νέα Καβάλα. Θα ακολουθήσει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τηλεδιάσκεψη με την πολιτική ηγεσία και στελέχη του υπουργείου Υγείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πρόσφυγες, Μεταναστευτικό
SHARE: