Νομοί πρωταγωνιστές στην υπέρ-συνταγογράφηση

Νομοί πρωταγωνιστές στην υπέρ-συνταγογράφηση

Ολόκληρες περιοχές της χώρας πρωταγωνιστούν στη συνταγογράφηση κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων, για το α' εξάμηνο του 2013. Σοβαρές υποψίες για παραβατικότητα - παράνομες συνταγογραφήσεις

Σε εκτενές ρεπορτάζ της Καθημερινής της Κυριακής φιλοξενούνται στοιχεία όπου δείχνουν πως υπάρχουν συγκεκριμένοι νομοί, δέκα τον αριθμό, οι οποίοι είναι πρωταγωνιστές στη συνταγογράφηση.

Βασικός πρωταγωνιστής λοιπόν νομός στη συνταγογράφηση είναι ο νομός Λαρίσης με 9% του συνολικού όγκου αυτής, έχοντας 17.000 ευρώ για εξετάσεις ανά χίλιους κατοίκους, έναντι 10.000 ευρών στον νομό Μαγνησίας που έρχεται δεύτερος.

Για να καταλάβουμε τη διαφορά, σημειώνουμε πως η Θεσσαλονίκη συγκεντρώνει ένα 10% αλλά με τον ίδιο αριθμό παραπεμπτικών με την Λάρισα.

Στην Αττική το ποσό για εξετάσεις ανά χίλιους κατοίκους βρίσκεται στις 8.000 ευρώ με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ να δείχνουν ότι η αναγραφή παραπεμπτικών από αγγειοχειρουργούς και γαστρεντερολόγους, στον νομό Λαρίσης, να είναι εξαπλάσια απ΄' ότι στην Αττική.

Από τον ΕΟΠΥΥ σημειώνουν με νόημα πως οι διαφορές αυτές "δεν εξηγούνται επαρκώς από τοπικά προβλήματα υγείας ή από τη διαφορετική αναλογία ιατρών της κάθε ειδικότητας ως προς τον πληθυσμό του κάθε νομού". (Καθημερινή της Κυριακής)

Αντίστοιχα "μυστήρια" όμως συναντιούνται και αλλού. Στο δήμο Αλίμου για παράδειγμα παρουσιάζεται 13 φορές υψηλότερη ζήτηση σε χειρουργούς απ΄'οτι σε ολόκληρο το μέσο όρο της Αττικής, ενώ η ζήτηση γαστρεντερολόγων στην Νέα Σμύρνη είναι πέντε φορές υψηλότερη.

Η υψηλότερη μέση τιμής συνταγής καταγράφηκε στον νομό Καρδίτσας, 103,3 ευρώ ανά συνταγή ή 2,2 φορές η διάμεση τιμή, όπως αυτή καταγράφηκε στην Αρκαδία και τα Χανιά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2013 γράφτηκαν σε όλη την Ελλάδα 1.173.631 παραπεμπτικά για εξετάσεις, συνολικής δαπάνης 53 εκατ. ευρώ. Από αυτά τα 13,5 εκατ. είχαν να κάνουν με παθολόγους και άλλα 11,2 εκατ. με καρδιολόγους.

Έχει προκύψει όμως ακόμα μία δυσκολία, από το σχέδιο του υπουργείου να αυξήσει τον αριθμό των γιατρών που συνταγογραφούν.

"Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί υπέρμετρα η προκλητική ζήτηση όπως άλλωστε έδειξε και η εξέλιξη της συνταγογράφησης κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων το περασμένο δωδεκάμηνο", είπε στην καθημερινή της Κυριακής στέλεχος του υπουργείου Υγείας.

Οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη για κλινικές και παρακλινικές εξετάσεις είναι:

Λαρίσης

Μαγνησίας

Τρικάλων

Αχαϊας

Θεσπρωτίας

Αττικής

Δράμας

Κέρκυρας

Χανίων

Ιωαννίνων   

SHARE:

24Media Network