Νοσοκομεία: 262 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση

Νοσοκομεία: 262 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για ενεργειακή αναβάθμιση
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα , ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Eurokinissi

Ξεκολλάνε από το ΕΣΠΑ 262 εκατομμύρια ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ, με στόχο να ολοκληρωθούν έργα μέχρι το τέλος του 2023.

Συνολικά 262 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν μέσα στα επόμενα 2-3 για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων της χώρας από το ΕΣΠΑ, όπως ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Μάλιστα όπως ανέφερε απαντώντας στο news247.gr ο κ. Πλεύρης, το ποσό αυτό “αν τα δούμε σε συνδυασμό με τα 317 εκατ. ευρώ που υπάρχουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για το ΕΣΥ, στην πραγματικότητα φτάνουμε τα 600 εκατ. ευρώ για υποδομές. Και υπάρχουν άλλα χρήματα που είναι για την ψηφιακή αναβάθμιση, για άλλες δράσεις. Αν βάλουμε και το «Σωτηρία» με το «Παπανικολάου» άλλα 40 εκατ. ευρώ, είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό μόνο για υποδομές. Άρα, το ΕΣΠΑ που μας δίνεται τώρα, μας απεγκλωβίζει κονδύλια που ίσως θα χρειαζόταν να τα χρησιμοποιήσουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης”.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη “καταφέραμε με μεγάλο κόπο και μεγάλη προσπάθεια να ξεκολλήσουμε ένα πρόγραμμα που είχε αναγγελθεί μεν στο ΕΣΠΑ, αλλά ουδέποτε είχε ξεκινήσει η διαδικασία του, ύψους 260 εκατομμύριων ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση 68 νοσοκομείων του ΕΣΥ, με στόχο μέχρι το τέλος του 2023 να έχουμε ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εργασιών”

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε επίσης ότι πρέπει να δούμε συνολικά ότι αυτή τη στιγμή πέρα από την αναβάθμιση την ενεργειακή που θα γίνει μέσω ΕΣΠΑ 68 νοσοκομείων, αντιστοίχως αυτά πρέπει να δούμε συνολικά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που είναι με 317 εκατομμύρια που υπάρχουνε για το ΕΣΥ από το Ταμείο Ανάκαμψης. 55 εκατομμύρια για τη ψυχιατρική υγεία, 278 εκατομμύρια για τον ψηφιακό φάκελο, 250 περίπου εκατομμύρια για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και συνολικά 1,5 δις ευρώ το οποίο θα δοθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των δομών, σε ένα συνολικό πλαίσιο που επεξεργαζόμαστε με την αναπληρώτρια Υπουργό, που ξεκινάει από την πρόληψη, όπου υπάρχουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η δε κυρία Γκάγκα επεσήμανε ότι “Έχουμε κάνει έναν πολύ λεπτομερή κατάλογο των έργων του ΕΣΠΑ για να μην τα επαναλάβουμε με το Ταμείο Ανάκαμψης, άρα θα έχουμε πολύ σημαντική αναβάθμιση όλων των νοσοκομείων της χώρας με προτεραιότητα φυσικά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών που πρέπει να είναι πάρα πολύ καλά για να αντιμετωπίζονται οι άρρωστοι εξαιρετικά”.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι “Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο αναβάθμισης η ενεργειακή αναβάθμιση, γιατί εκτός από το ενεργειακό κόμματι, βοηθάει πάρα πολύ και τις όψεις του νοσοκομείου, βάφονται τα νοσοκομεία κι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο συνολικά. Ευχαριστώ και πάλι πολύ και τους δύο Υπουργούς και όλους, γιατί έχουμε μια μεγάλη ομάδα από το Υπουργείο που δούλεψε πολύ και τους ευχαριστώ όλους πάρα πολύ”.

Σχετικά δε με το κόστος ενέργειας η κα Γκάγκα έδωσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα λέγοντας: “σ ένα νοσοκομείο, λογαριασμός ρεύματος και φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο 200 χιλιάδες ευρώ. Λογαριασμός τον Ιανουάριο περίπου 500 χιλιάδες ευρώ. Άρα μιλάμε για τεράστια νούμερα. Μιλάω για τη Βόρεια Ελλάδα, που είναι πολύ μεγάλη η ανάγκη της ενεργειακής αναβάθμισης. Ήταν και από πριν. Δηλαδή, και 200.000 ευρώ είναι πάρα πολύ μεγάλοι λογαριασμοί”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα