Ο φόβος του πολιτικού κόστους έχει ως συνέπεια να ατονήσουν τα αντικαπνιστικά μέτρα

Ο φόβος του πολιτικού κόστους έχει ως συνέπεια να ατονήσουν τα αντικαπνιστικά μέτρα

Η αύξηση φόρων και η αυστηρότερη εφαρμογή της απαγόρευσης σε δημόσιους χώρους είναι ο μόνος δραστικός τρόπος για τη μείωση του καπνίσματος, ισχυρίζεται ο δρ. Φιλιππίδης

Η οικονομική κρίση, ο φόβος του πολιτικού κόστους και η επιρροή των καπνοβιομηχανιών είχαν ως συνέπεια να ατονήσει η πολιτική βούληση των ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τα νομοθετημένα μέτρα κατά του καπνίσματος. Από την άλλη όμως, η ίδια η κρίση έκανε τους Έλληνες να καπνίζουν λιγότερο, προκειμένου να κάνουν οικονομία.

Αυτό τονίζει ο δρ Φίλιππος Φιλιππίδης, λέκτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα μη Καπνίσματος. Όπως υπογραμμίζει, η Ελλάδα έχει ακόμη το μεγαλύτερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη, περίπου τέσσερις στους δέκα ενήλικες.

Υπέρ της αύξησης φόρων στα τσιγάρα

Ο κ.Φιλιππίδης τάσσεται αναφανδόν υπέρ της περαιτέρω αύξησης των φόρων στα τσιγάρα, επειδή έχει αποδειχθεί διεθνώς ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί το κάπνισμα. "Η αύξηση της φορολογίας είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του καπνίσματος, κάτι που έχει αναγνωρίσει με τον πιο επίσημο τρόπο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η αύξηση στα τσιγάρα συμβάλλει στη μείωση των καπνιστών

Όταν τα τσιγάρα ακριβαίνουν, περισσότεροι άνθρωποι κόβουν το κάπνισμα, λιγότεροι νέοι γίνονται καπνιστές, ενώ και οι καπνιστές καπνίζουν λιγότερο" σημειώνει και καλεί την κυβέρνηση που αναζητά έσοδα, να μη διστάσει να αυξήσει τη φορολογία στα 2 ευρώ ανά πακέτο, πράγμα που θα σώσει 1.200 - 2.400 ανθρώπους από τον θάνατο ετησίως, από τους περίπου 20.000 συνολικά, τους οποίους σκοτώνει στη χώρα μας το κάπνισμα κάθε χρόνο. Επικρίνει ακόμη τις αρμόδιες Αρχές ότι το 2015 δεν εισπράχθηκαν καθόλου πρόστιμα στην Ελλάδα για το κάπνισμα, ούτε προβλέπεται να εισπραχθούν το 2016.

Ο κίνδυνος του παθητικού καπνίσματος

Ο καθηγητής κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου ότι στην Ελλάδα οι άνθρωποι εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια, μπαρ, χώρους εργασίας κ.α. περισσότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ενώ εκτιμά ότι μόνο το άμεσο (χωρίς το έμμεσο) ετήσιο κόστος του καπνίσματος για το ελληνικό σύστημα υγείας φθάνει στα 3,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τα συνολικά έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.

600 άτομα το χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος

Συνοπτικά, ο κ.Φιλιππίδης επιμένει για την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, την αύξηση της φορολογίας στα προϊόντα καπνού και την υιοθέτηση των τυποποιημένων πακέτων τσιγάρων στη χώρα μας, μέτρα που, όπως λέει, θα έχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, από την πρώτη κιόλας μέρα εφαρμογής τους. "Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων που εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε εστιατόρια (83%), καφέ/μπαρ (72%) και εργασιακούς χώρους (59%). Υπολογίζεται ότι πάνω από 600 άνθρωποι κάθε χρόνο πεθαίνουν εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος. Το νούμερο αυτό μιλάει από μόνο του" σημείωσε.

Ο Φίλιππος Φιλιππίδης αποφοίτησε το 2006 από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από όπου πήρε το διδακτορικό του το 2013, με αντικείμενο τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στους παράγοντες κινδύνου των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Έκανε επίσης μεταπτυχιακά, με εξειδίκευση στην επιδημιολογία, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Από τον Απρίλιο του 2015 είναι λέκτορας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου.

Η έρευνά του αφορά κυρίως στις πολιτικές ελέγχου του καπνίσματος στην Ευρώπη, καθώς και στις συνέπειες των οικονομικών κρίσεων στην υγεία. Έχει δημοσιεύσει δεκάδες εργασίες σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά, ενώ το 2015 ήταν υποψήφιος για το βραβείο διδασκαλίας του Imperial College.

Καλύτερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο, αλλά όχι ασφαλές

Προ ημερών, διεθνής έρευνα με επικεφαλής τον ίδιο, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο στην Ευρώπη, γνώρισε μεγάλη δημοσιότητα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Όπως λέει, στη χώρα μας περίπου ένας στους δέκα Έλληνες έχει δοκιμάσει ηλεκτρονικό τσιγάρο, ενώ γύρω στο 1% είναι τακτικοί χρήστες.

Λιγότερο βλαβερό, αλλά με αρνητικές συνέπειες για την υγεία το ηλεκτρονικό τσιγάρο

"Είναι βέβαιο ότι περιέχει βλαβερές ουσίες, οπότε πιθανώς έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία. Από την άλλη, είναι πιθανότατα πολύ λιγότερο βλαβερό από το παραδοσιακό τσιγάρο. Οπότε, σύμφωνα με τα ως τώρα δεδομένα, είναι μάλλον καλύτερο από το τσιγάρο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές" σημειώνει, αλλά τονίζει πως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ασφαλές, ενώ η τακτική χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου συνεπάγεται εθισμό στη νικοτίνη, πράγμα που εν μέρει εξηγεί γιατί οι καπνοβιομηχανίες το έχουν «αγκαλιάσει».

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

 

SHARE: