Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες, μια αλήθεια πιο δυνατή και επίκαιρη από ποτέ!

Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη και η επιστήμη χρειάζεται γυναίκες, μια αλήθεια πιο δυνατή και επίκαιρη από ποτέ!

Μετά την 11η τελετή βράβευσης 'L'Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη' συναντήσαμε την Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L'Oréal Hellas, για να μας μιλήσει για το θεσμό που πραγματοποιείται στην χώρα μας από το 2006 και έχει βραβεύσει 32 ερευνήτριες για το έργο τους.

Η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO πραγματοποίησαν την 11η Τελετή Βράβευσης του ελληνικού προγράμματος “L’Oréal – UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη“. Συνεπείς στη δέσμευσή τους για ενεργή και διαρκή στήριξη των γυναικών της Επιστήμης, που σήμερα αντιστοιχούν στο 33% των παγκοσμίων ερευνητών, η L’Oréal Hellas και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO βράβευσαν ακόμα τρεις εξαιρετικές γυναίκες επιστήμονες, που δραστηριοποιούνται στην έρευνα στην Ελλάδα, για το σημαντικό τους έργο, τη συνεισφορά και την αφοσίωση τους στην επιστήμη.

Συναντήσαμε την Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L’Oréal Hellas, για να μας μιλήσει για το θεσμό που πραγματοποιείτε στην χώρα μας από το 2006. Έκτοτε έχουν αναγνωριστεί και βραβευτεί 32 σπουδαίες ερευνήτριες για το έργο τους. Οι γυναίκες αυτές έγιναν πρότυπο για τις συναδέλφους τους, αλλά και για νέα κορίτσια που ονειρεύονται να γίνουν ερευνήτριες.

Η ευχή όλων μας είναι η L’Oréal Hellas και η Εθνική Επιτροπή για την UNESCO να συνεχίσουν την δέσμευση τους για ενεργή και διαρκή στήριξη των γυναικών που δραστηριοπούνται στην έρευνα και μια μέρα οι γυναίκες να εκπροσωπούνται ισάξια με τους άντρες στην επιστήμη.

H Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας της L'Oréal Hellas. www.imagepro.gr

Ποια είναι η ιστορία του θεσμού των βραβείων L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη;

Με πίστη στην πεποίθηση ότι ο Kόσμος χρειάζεται την Eπιστήμη και η Eπιστήμη χρειάζεται Γυναίκες, το Ίδρυμα L’Oréal και η UNESCO στηρίζουν ενεργά γυναίκες επιστήμονες, με στόχο να τους δοθεί μεγαλύτερη αναγνώριση, να αναδειχτεί το ταλέντο τους και να εμπνεύσουν περισσότερες γυναίκες να ασχοληθούν με την επιστήμη.

Από την έναρξη του προγράμματος Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη το 1998, έχουμε τιμήσει και υποστηρίξει 117 διακεκριμένες επιστήμονες και πάνω από 3.500 ταλαντούχες νεαρές διδακτορικές και μεταδικακτορικές ερευνήτριες, σε περισσότερες από 117 χώρες.

H Ελλάδα είναι μία από τις χώρες αυτές, που έχουν αναπτύξει εθνικά προγράμματα στο πλαίσιο του διεθνούς θεσμού. Το ελληνικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με τη L’Oréal Hellas και την Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO, ξεκίνησε το 2006 και από τότε έχει βραβεύσει συνολικά 32 Ελληνίδες ερευνήτριες”.

Ποιος είναι ο στόχος τους και τι αντίκτυπο πιστεύετε ότι έχουν στη διαμόρφωση των κοινωνικών στερεότυπων για τις γυναίκες;

Τα βραβεία του εθνικού προγράμματος Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη έχουν ως στόχο την προώθηση, την ενίσχυση και την υποστήριξη των επιτευγμάτων των γυναικών, που διαπρέπουν στην έρευνα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς της επιστήμης. Παράλληλα, τα βραβεία ενθαρρύνουν τις νέες Ελληνίδες επιστήμονες να συνεχίσουν την έρευνά τους στον τόπο τους, κάτι που για τη χώρα μας είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι η κοινωνία προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες στις γυναίκες, με όλο και πιο πολλές σπουδαίες γυναίκες να αναλαμβάνουν ηγετικές θέσεις σε διάφορους τομείς της επιστήμης. Ωστόσο, είναι ακόμα τόσα πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν για να επιτευχθεί η ισότητα των δύο φύλων.

Ο αριθμός των γυναικών στην επιστήμη έχει αυξηθεί παγκοσμίως, αλλά το «γυάλινο ταβάνι» εξακολουθεί να υπάρχει, καθώς μόλις το 11% των ηγετικών θέσεων στην επιστήμη καλύπτεται από γυναίκες, μόλις το 33% των ερευνητών είναι γυναίκες και λιγότερο από το 4% των βραβείων Νόμπελ για την Επιστήμη έχουν ποτέ απονεμηθεί σε γυναίκες επιστήμονες. Για αυτό και η αναγκαιότητα ανάλογων δράσεων είναι μεγαλύτερη από ποτέ“.

Μιλήστε μας για τα φετινά Εθνικά βραβεία L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη και τις ερευνήτριες που διακρίθηκαν. Ποιο είναι το έργο τους και η πορεία τους στην επιστήμη;

Οι φετινές ερευνήτριες, που βραβεύτηκαν από το θεσμό ξεχωρίζουν όχι μονο για τη συμβολή τους στην επιστήμη, αλλά και για το πάθος τους για αυτήν. Συγκεκριμένα, η Δρ Μαρία Πετροπούλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκε για την έρευνα της στην Κατανόηση των Ισχυρότερων Επιταχυντών του Σύμπαντος.

Η Δρ Αναστασία-Γεωργία Πίππα, Φαρμακοποιός με Μεταπτυχιακό και Διδακτορικό στον κλάδο της Φαρμακευτικής και επίκουρη Καθηγήτρια στον τομέα της Φαρμαλυτικής τεχνολογίας στην Φαρμακευτική του ΕΚΠΑ, βραβεύτηκε για την έρευνα της στον Σχεδιασμό και την Ανάπτυξη συστημάτων μεταφοράς φαρμάκων και νανοφαρμάκων για ελεγχόμενη αποδέσμευση και στόχευση.

Και τέλος, η Δρ Μιχαέλα Φίλιου, Επίκουρη Καθηγήτρια Βιοχημείας στο τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο τμήμα Βιοϊατρικών Ερευνών του Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, βραβεύτηκε για το έργο της στη Διερεύνηση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων νευροψυχιατρικών διαταραχών. Κάθε μια στον τομέα της και με την μέχρι σήμερα πορεία της, αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι ο κόσμος χρειάζεται την Επιστήμη και η Επιστήμη χρειάζεται Γυναίκες“.

Πώς πιστεύετε ότι μπορούν οι βραβευμένες του προγράμματος L’Oréal-UNESCO Για τις Γυναίκες στην Επιστήμη να αποτελέσουν πρότυπο για τις νέες γενιές;

“Βασικός στόχος και φιλοδοξία του θεσμού είναι και το να φέρει τις βραβευμένες ερευνήτριες σε επαφή με νέους φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και με νέους και νέες στον τομέα της έρευνας, με σκοπό την ενθάρρυνση της συζήτησης και το διάλογο για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με τις σπουδές ή την καριέρα τους. Μέσα από τη δική τους πορεία ζωής, το παράδειγμά τους αλλά και τις συμβουλές τους, μπορούν να αποτελέσουν πρότυπο για τις νέες γενιές και να ενδυναμώσουν τις νέες και τους νέους να ακολουθήσουν το όνειρό τους στον κόσμο της επιστήμης”.

Η L’Oreal υποστηρίζει ενεργά την ισότητα των φύλων. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση και να είναι η κινητήριος δύναμη για το ευρύ κοινό, σε οποιοδήποτε κλάδο και αν ασχολούνται, για να συμβάλλουν σε ένα πιο συνολικό αποτύπωμα; Πώς μπορούν οι στόχοι που έχει θέσει μία εταιρεία για την ισότητα των φύλων να αποτελέσουν έμπνευση για το ευρύ κοινό ώστε με τη σειρά τους να συμβάλλουν σε ουσιαστική αλλαγή;

Καθώς είμαστε ο παγκόσμιος ηγέτης στην ομορφιά, γνωρίζουμε πως ό,τι κάνουμε μπορεί να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο. Για αυτό και ως εταιρεία, έχουμε καθήκον να διασφαλίζουμε το σεβασμό των ηθικών αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να ενθαρρύνουμε τη διαφορετικότητα και τη συμερίληψη και να αγωνιζόμαστε για την ισότητα των φύλων.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η δικαιοσύνη και η συμπερίληψη παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου κόσμου. Για αυτό και μέσα από τις κοινωνικές δράσεις μας, αλλά και τις δεσμεύσεις της εσωτερικής λειτουργίας μας, προβάλλουμε όσο πιο ισχυρά μπορούμε την ανάγκη αυτή. Για να δείξουμε ότι οι εταιρείες μπορούν και πρέπει να είναι μέρος της λύσης, αλλά και ο κάθε άνθρωπος χωριστά πρέπει να συμμετάσχει και να συμβάλλει στη συνολική προσπάθεια”.

Τι είναι αυτό που σας εμπνέει σε προσωπικό επίπεδο από το συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Τα επιτεύγματα, αλλά και η πορεία αυτών των σπουδαίων γυναικών επιστημόνων, που βραβεύει και αναγνωρίζει το πρόγραμμά μας, έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τις επιστήμονες του αύριο και αποτελούν καθημερινά πηγή έμπνευσης και για εμένα προσωπικά.

Μέσα από τις επιτυχίες και το παράδειγμά τους, αλλά και την επιμονή τους να ξεπεράσουν όλα τα εμπόδια που εμφανίζονται στο δρόμο τους και να σπάσουν το «γυάλινο ταβάνι», που δυστυχώς ακόμα υπάρχει, ανοίγουν το δρόμο και εμπνέουν όλες τις γυναίκες να ακολουθήσουν τα όνειρά τους – και φυσικά και εμένα προσωπικά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version