Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παχυσαρκία

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την παχυσαρκία

Ο Επιστημονικός Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Διαταραχών Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Ηλίας Σδράλης, δίνει τις απαντήσεις που ψάχνετε.

Η αναγνωρισμένη εδώ και δεκαετίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας χρόνια νόσος της παχυσαρκίας χαρακτηρίζεται από παθολογική συγκέντρωση λίπους στον οργανισμό, αύξηση βάρους και επακόλουθα συνοδά νοσήματα.

Σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Χειρουργικής της Νοσογόνου παχυσαρκίας και Μεταβολικών Διαταραχών (IFSO), η χειρουργική αντιμετώπιση ενδείκνυται σε ασθενείς με Δείκτη Μάζας σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 35 με συνοδά της παχυσαρκίας νοσήματα, αλλά πλέον σιγά-σιγά υιοθετείται και σε ασθενείς με ΔΜΣ 30 και πάνω, με συνοδό Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ.

Η συντηρητική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας δεν έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα σε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων, καθότι έρευνες έχουν αποδείξει μόνο 0,03% επιτυχίας στην απώλεια και διατήρηση βάρους. Αντιθέτως η πρόληψη και η συντηρητική αντιμετώπιση σε ανθρώπους που δεν έχουν βάλει πολλά κιλά και ανήκουν στην κατηγορία του υπέρβαρου (ΔΜΣ

Η χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις διαφημιζόμενες μέχρι τώρα χειρουργικές επεμβάσεις. Η ποικιλία και ποικιλομορφία των επεμβάσεων της Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικής Χειρουργικής, επιτυγχάνουν θεαματική απώλεια βάρους και θεραπεία του μεταβολικού συνδρόμου που συνοδεύει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό την παχυσαρκία. Ταυτόχρονα δίνουν στον πιστοποιημένο και εξειδικευμένο χειρουργό τη δυνατότητα να κάνουν το όνειρο του ασθενή τους πραγματικότητα, εξασφαλίζοντάς του φυσιολογικό βάρος και άμεση θεραπεία (πριν προλάβει ο ασθενής να χάσει ικανή ποσότητα βάρους) του μεταβολικού συνδρόμου, με άμεση ίαση σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, αρτηριακής υπέρτασης, περιοριστικού τύπου αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, υπνικής άπνοιας, δυσλιπιδαιμίας με επακόλουθη απαλλαγή από δεκάδες φάρμακα που απαιτούνται για τον έλεγχο αυτών των νοσημάτων.

Η ασφάλεια της Χειρουργικής της Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικής Χειρουργικής στα χέρια των πιστοποιημένων και εξειδικευμένων Χειρουργών από Διεθνείς και αναγνωρισμένους Επιστημονικούς Φορείς, θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη, διότι έτσι εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση των ενδεχόμενων επιπλοκών, αλλά προπαντός η σωστή επιλογή της καταλληλότερης επέμβασης – αντιμετώπισης για τον καταλληλότερο ασθενή, εξασφαλίζοντάς του την επιτυχία ΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ και αποτρέποντας την υποτροπή της νόσου, την επανάκτηση βάρους, και την επανεμφάνιση των συνόδων νοσημάτων της παχυσαρκίας.

Αν ληφθεί υπόψη η χρονιότητα της παχυσαρκίας και των συνοδών της νοσημάτων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ και η ανάγκη φαρμακευτικής-συντηρητικής αντιμετώπισης για όλα τα υπολειπόμενα χρόνια της ζωής ενός ασθενούς, το κόστος της συντηρητικής θεραπείας είναι τεράστιο. Συγκεκριμένα έχει υπολογιστεί το μέσο ετήσιο κόστος συντηρητικής αντιμετώπισης παχύσαρκου ασθενούς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, στην Ελλάδα, που ξεπερνάει τις 9000 ευρώ/ ασθενή ετησίως.

Το φαινομενικά υψηλό κόστος μίας σωστά επιλεγμένης χειρουργικής επέμβασης που θα αποφέρει και οριστικό αποτέλεσμα στη θεραπεία ΟΛΩΝ των συνοδών νοσημάτων του Μεταβολικού Συνδρόμου, υφίσταται ΜΙΑ φορά, δεν χρονίζει, όπως οι φαρμακευτικές αγωγές και το σημαντικότερο είναι ήδη μικρότερο από μία ετήσια συντηρητική θεραπεία του Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ηλίας Κων. Σδράλης, MD, MSc, PhD, IFSO-EC SOEBMS

Επιστημονικός Δντης Τμήματος Χειρουργικής Νοσογόνου Παχυσαρκίας & Μεταβολικών Διαταραχών Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης

Χειρουργός Αριστείας στη Βαριατρική και Μεταβολική Χειρουργική

Εξειδικευθείς στη Χειρουργική Ογκολογία & καλοήθεις παθήσεις Οισοφάγου – Στομάχου Broomfield Hospital NHS Trust, Mid Essex Hospital Services NHS, Ηνωμένο Βασίλειο

Ιατρείο: Τσιμισκή 100, 2ος όρ., Θεσσαλονίκη

Τηλ Ιατρείου: +302310222422

Web site: www.bariatricsc.org

Linkedin: gr.linkedin.com/pub/elias-sdralis-md-msc-phd/52/340/87a/

Facebook: https://www.facebook.com/SdralisElias

Ακολουθήστε το News24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version