Ουρολοίμωξη: Πώς θα την αντιμετωπίσεις με φυσικούς τρόπους

Ουρολοίμωξη: Πώς θα την αντιμετωπίσεις με φυσικούς τρόπους
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες θα παρουσιάσουν έστω μία φορά στη ζωή τους συμπτώματα ουρολοίμωξης, που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα, ώστε να μην οδηγήσου σε πυελονεφρίτιδα, μία σοβαρή νόσο που προσβάλλει τα νεφρά και εγκυμονεί κίνδυνο για μόνιμες βλάβες.

Η ουρολοίμωξη είναι μία νόσος που είναι πολύ συχνή ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουλάχιστον 1 στις 3 γυναίκες θα παρουσιάσουν έστω μία φορά στη ζωή τους συμπτώματα ουρολοίμωξης.

Πρόκειται για μία φλεγμονή που προκαλείται όταν παθογόνα μικρόβια που εισέρχονται στον οργανισμό δεν αποβάλλονται άμεσα από τα ούρα, προκαλώντας έτσι συσσώρευση και πολλαπλασιασμό τους. Η ανατομία των γυναικών ευνοεί περισσότερο την πρόκληση της νόσου σε αυτές, ωστόσο όταν εκδηλωθεί σε άνδρες τα συμπτώματα μπορεί να είναι εντονότερα και συνήθως θα χρειαστεί να λάβουν αγωγή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η ουρολοίμωξη πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα, καθώς αν μείνει χωρίς αντιβιοτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε πυελονεφρίτιδα, μία πολύ σοβαρή νόσο που προσβάλλει τα νεφρά οδηγώντας σε μόνιμες βλάβες τους.

Πώς θα καταλάβεις αν έχεις ουρολοίμωξη;

Τα συμπτώματα είναι πολύ συγκεκριμένα και συνήθως έντονα. Το πιο κοινό από όλα είναι η συχνουρία και η επιτακτική ανάγκη για ούρηση (ανάγκη για ούρηση που δεν παίρνει αναβολή). Εξίσου συχνό είναι το τσούξιμο κατά την ούρηση που μπορεί να εμφανιστεί είτε στην αρχή της είτε κατά τη διάρκειά της είτε στο τέλος της ούρησης. Το τσούξιμο μπορεί να συνοδεύει και έντονος πόνος στην κοιλιά, δυσοσμία στα ούρα ή ακόμη και αιματουρία. Κάποιες φορές οι ασθενείς αναφέρουν ότι ενώ έχουν έντονη ανάγκη για ούρηση, όταν ουρήσουν αποβάλλουν πολύ μικρή ποσότητα ούρων. Τέλος, το πιο σοβαρό σύμπτωμα είναι ο πυρετός, ο οποίος δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει κίνδυνος πυελονεφρίτιδας.

Αμέσως μόλις νιώσεις κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να απευθυνθείς στο γιατρό και να κάνεις γενική και καλλιέργεια ούρων. Αν υπάρχει μικρόβιο τότε θα χρειαστεί να λάβεις αντιβίωση για το χρονικό διάστημα που θα σου ορίσει ο γιατρός, λαμβάνοντας υπόψιν και το αποτέλεσμα του αντιβιογράμματος.

Πώς να προλάβεις την ουρολοίμωξη με φυσικό τρόπο

Πολύ αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης της ουρολοίμωξης, αλλά και άμεσης αντιμετώπισης των πρώτων συμπτωμάτων είναι η κατανάλωση χυμού ή καρπού κράνμπερι (αν νιώσεις συμπτώματα πρέπει σε κάθε περίπτωση να απευθυνθείς σε γιατρό άμεσα). Το κράνμπερι εμποδίζει τα μικρόβια να εγκατασταθούν στα τοιχώματα της ουρήθρας και να προκαλέσουν φλεγμονή. Συνιστάται, επίσης, να πίνεις καθημερινά άφθονο νερό και να προσπαθείς να μην αναβάλεις την ούρηση.

Πολύ σημαντικό είναι και το πλύσιμο αλλά και η ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή, ώστε να μην προλάβουν να πολλαπλασιαστούν τα μικρόβια στην περιοχή.

Συνιστάται, όμως, σε γενικές γραμμές να αποφεύγονται τα έντονα αντισηπτικά στην γεννητική περιοχή, αλλά να προτιμώνται αυτά που έχουν ήπιο ph και σέβονται τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής.

Σημαντικός είναι και ο τρόπος που σκουπίζεσαι στην ευαίσθητη περιοχή, καθώς πρέπει να προτιμάς να το κάνεις με φορά από εμπρός προς τα πίσω, για να μη μεταφέρεις τα μικρόβια που φυσιολογικά υπάρχουν στην περιπρωκτική περιοχή προς τον κόλπο.

Προσοχή! Οι παραπάνω συμβουλές αφορούν κυρίως την πρόληψη της νόσου και τη συμπληρωματική αντιμετώπισή της, παράλληλα με την αντιβιοτική αγωγή. Αμέσως μόλις νιώσεις συμπτώματα ουρολοίμωξης θα πρέπει να απευθυνθείς σε γιατρό και να πραγματοποιήσεις εξετάσεις, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος των σοβαρών επιπλοκών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα