Πανευρωπαϊκή “πρωτιά” για την Ελλάδα και στη γρίπη

Πανευρωπαϊκή “πρωτιά” για την Ελλάδα και στη γρίπη
Μία νοσοκόμα με μάσκα σε στιγμιότυπο απο το πρωτοβάθμιο κέντρο της γρίπης του δήμου Αθηναίων στην οδό Σόλωνος,σήμερα Τετάρτη 25 Νοεβρίου 2009 (EUROKINISSI / ΧΑΣΙΟΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ) Eurokinissi

Έξαρση της γρίπης στην Ελλάδα. Πανευρωπαϊκή πρωτιά λόγω της υψηλής ταχύτητας με την οποία κινείται

Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον το «κύμα» της γρίπης στην χώρα μας, που ταλαιπωρεί περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες.

Μάλιστα, η υψηλή ταχύτητα με την οποία κινείται η γρίπη στην επικράτεια δίνει στην Ελλάδα πανευρωπαϊκή «πρωτιά» καθώς είναι η μοναδική ανάμεσα σε 29 χώρες που σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (European Center Disease Control, ECDC) έχει μεγάλη κυκλοφορία της γρίπης, και δη του πανδημικού στελέχους Α(Η1Ν1).

Η γεωμετρική πρόοδος με την οποία αυξάνονται οι επισκέψεις των Ελλήνων σε γιατρό με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής αλλά και τα βαριά περιστατικά γρίπης που χρειάζεται να εισαχθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μαρτυρούν την άγρια «επέλαση» της νόσου.

Σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), 21 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω επιπλοκών που εμφάνισαν μετά τη νόσησή τους με γρίπη και 105 άτομα έχουν νοσηλευτεί σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εκτιμούν ότι το κύμα της γρίπης τείνει να φτάσει στο πιο ψηλό του σημείο και ότι το επόμενο διάστημα αυτό θα αρχίσει σταδιακά να πέφτει –μάλιστα θεωρείται ευνοϊκή συγκυρία η καλοκαιρία που πρόβλεψαν οι μετεωρολόγοι, καθώς εκτιμάται ότι θα απομειώσει γρηγορότερα την δυναμική του ιού της γρίπης.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επισημαίνουν ότι οι ασθενείς με χρόνια νοσήματα και παχυσαρκία που ασθενούν με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής πρέπει να λαμβάνουν αμέσως αντιικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της νόσου χωρίς να επιβεβαιώνεται εργαστηριακά ο ιός της γρίπης.

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη Ευρώπη, η γρίπη παρουσιάζει ακόμη ελεγχόμενη, χαμηλή δραστηριότητα. Το ECDC αναμένει το επόμενο διάστημα αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης σε έξι χώρες (Βουλγαρία, Φινλανδία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Ισπανία).

Πηγή: Ημερησία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα