Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Τι κρύβεται πίσω από τους θανάτους;

Ανησυχία για τους θανάτους από ηλεκτρονικό τσιγάρο
Ανησυχία για τους θανάτους από ηλεκτρονικό τσιγάρο AP

Την άκρη του νήματος για τους θανάτους από ηλεκτρονικό τσιγάρο που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στις ΗΠΑ και διεθνώς φαίνεται πως βρήκαν οι αμερικανικές αρχές, που συμβουλεύουν τους χρήστες τι να προσέχουν και τι να αποφεύγουν προκειμένου να μην μπουν σε δυσάρεστες και πιθανόν μοιραίες περιπέτειες.

Στη λύση του "μυστηρίου" με τους έξι θανάτους από ηλεκτρονικό τσιγάρο φαίνεται πως κατέληξε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA), που ανακοίνωσε ότι τα περισσότερα περιστατικά σχετίζονται με άτμισμα ελαίου μαριχουάνας (THC) και κάλεσε τους ατμιστές των ΗΠΑ να αποφεύγουν να αγοράζουν προϊόντα ατμίσματος από το δρόμο ή τη μαύρη αγορά, να αποφύγουν τη χρήση ελαίου μαριχουάνας (THC) καθώς και να σταματήσουν να τροποποιούν ή να προσθέτουν ουσίες στα προϊόντα που αγοράζουν στα καταστήματα.

«Επιτέλους, για πρώτη φορά ένας αμερικάνικος οργανισμός υγείας τοποθετείται επίσημα και δηλώνει ότι το πρόβλημα με τις περιπτώσεις οξείας αναπνευστικής πνευμονοπάθειας σχετίζεται με εισπνοή ελαίου μαριχουάνας (THC) και όχι με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», δηλώνει ο Δρ Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Έλληνας καρδιολόγος, ερευνητής και εμπειρογνώμονας σε θέματα που αφορούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

«Από επιδημιολογικής απόψεως, είναι αδύνατο συμβατικά προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου που κυκλοφορούν για πάνω από 10 χρόνια, χρησιμοποιούνται από εκατομμύρια καταναλωτές σε όλο τον κόσμο και δεν έχουν σχετιστεί ποτέ με πρόβλημα υγείας, να προκαλούν ξαφνικά οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, κι αυτό να συμβαίνει μόνο στις ΗΠΑ και κυρίως σε νεαρά άτομα", συμπλήρωσε.

Με τις έρευνες των αμερικανικών αρχών να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, η κυριότερη υποψία στρέφεται στη χρήση ελαίων, λιπαρών ή άλλων ακατάλληλων προς εισπνοή συστατικών στα διαλύματα τετραϋδροκανναβινόλης που κυκλοφορούν κυρίως στη μαύρη αγορά των ΗΠΑ. Τέτοια έλαια δεν χρησιμοποιούνται στα συμβατικά, νόμιμα υγρά ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχουν νικοτίνη.

Ο FDA, στην ανακοίνωση τύπου, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για αυτά τα περιστατικά και ανέφερε ότι συνεργάζεται στενά με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Η.Π.Α., καθώς και με τους δημόσιους και τους τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας για να διερευνηθούν το συντομότερο.

Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, πολλά από τα δείγματα που ελέγχθηκαν από τα κρατικά εργαστήρια και τον FDA, έχουν αναγνωριστεί ως προϊόντα ατμίσματος που περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη (ή THC, την ψυχοτρόπο ουσία της μαριχουάνας) και επιπλέον, στα περισσότερα από αυτά τα δείγματα με ΤΗC, εντοπίστηκε σημαντική ποσότητα Vitamin Ε acetate.

Η Vitamin Ε acetate είναι μια ουσία που υπάρχει σε καταναλωτικά προϊόντα ή σε συμπληρώματα διατροφής, αλλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ως προς τις επιδράσεις της κατά την εισπνοή. Ενώ ο FDA δεν διαθέτει αρκετά στοιχεία προς το παρόν για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Vitamin E acetate είναι η αιτία της μυστηριώδους πνευμονοπάθειας, ο οργανισμός πιστεύει ότι θα ήταν καλό να αποφεύγεται η εισπνοή αυτής της ουσίας.

Διοχέτευσαν "πειραγμένες" συσκευές στην αγορά

Ένας άνδρας από το Γουινσκόσιν κατηγορείται για παράνομη επιχείρηση που απασχολούσε 10 εργαζόμενους και παρήγαγε, κάθε μέρα για σχεδόν δύο χρόνια, χιλιάδες πλαστούς ατμοποιητές ηλεκτρονικού τσιγάρου προγεμισμένους με έλαιο μαριχουάνας (THC), σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Οι εισαγγελείς της κομητείας Κένόσα δήλωσαν ότι ο 20χρονος Τάιλερ Χάφχάινς απασχολούσε εργαζόμενους οι οποίοι συσκεύαζαν με «επαγγελματικό» τρόπο τους ατμοποιητές. Σε καθημερινή βάση συσκεύαζαν περίπου 3.000 έως 5.000 προγεμισμένους ατμοποιητές, οι οποίοι πωλούνταν προς 16 δολάρια το πακέτο.

"Με βάση τον τρόπο με τον οποίο είχε στηθεί, αυτή ήταν μια hi-tech επιχείρηση που λειτουργούσε για αρκετό καιρό", δήλωσε ο ο βοηθός εισαγγελέα της Κομητείας.

Ο Χαφχάινς συνελήφθη αυτή την εβδομάδα και προφυλακίστηκε με εγγύηση αξίας 500.000 δολαρίων.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι οι αρχές κατάσχεσαν 85 κιλά μαριχουάνας, ελαίου THC, 8 πυροβόλα όπλα και περίπου 20.000 δολάρια σε μετρητά.

Οι αρμόδιες αρχές Υγείας προειδοποίησαν να μην αγοράζουν οι πολίτες πλαστούς προγεμισμένους ατμοποιητές. Δεν είναι γνωστό εάν η συγκεκριμένη παράνομη επιχείρηση με τους θανάτους που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Καμία συγκεκριμένη συσκευή ατμίσματος, υγρό αναπλήρωσης ή συστατικό δεν έχει συνδεθεί με τις πνευμονοπάθειες που έχουν ξεσπάσει. Αλλά τελευταία η προσοχή όλων στρέφεται σε συσκευές, υγρά, και επαναγεμιζόμενους ή μη ατμοποιητές που δεν πωλούνται στα καταστήματα.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης έχει επικεντρώσει την έρευνά της σε ένα συστατικό που ονομάζεται οξική βιταμίνη Ε (Vitamin E acetate), το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί για να κάνει πιο πυκνό, πιο παχύρευστο το υγρό αναπλήρωσης που περιέχει έλαιο μαριχουάνας και το οποίο θεωρείται επικίνδυνο εάν θερμανθεί και εισπνευστεί.

Ο CDC (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Ασθενειών της Αμερικής) διερευνά επίσης την οξική βιταμίνη Ε (Vitamin E acetate), αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξετάζουν και διάφορα άλλα συστατικά.

Την περασμένη εβδομάδα, το CDC προειδοποίησε τους καταναλωτές να μην αγοράζουν προϊόντα από το δρόμο επειδή οι ουσίες που περιέχονται σε αυτά είναι άγνωστες. Ο οργανισμός προειδοποίησε επίσης τους πολίτες να μην τροποποιήσουν τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου και να μην προσθέτουν ουσίες που δεν προορίζονται από τον κατασκευαστή.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ηλεκτρονικό τσιγάρο, ΗΠΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

ΗΠΑ: Και έκτος θάνατος συνδέεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Ανησυχία για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μετά τον πέμπτο θάνατο στις ΗΠΑ

Και τρίτος θάνατος από πνευμονική νόσο που αποδίδεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

ΗΠΑ: Δεύτερος θάνατος από νόσο που οφείλεται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο

ΣτΕ: Οριστικό τέλος στις διαφημίσεις καπνικών στα ΜΜΕ

SHARE:

24Media Network