Παπαευαγγέλου: Πάνω από 25.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Παπαευαγγέλου: Πάνω από 25.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Η μείωση των κρουσμάτων έχει πολύ πιο αργό ρυθμό απ' ότι αναμέναμε. Το ΕΣΥ πιέζεται και θα συνεχίσει να πιέζεται. Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένει τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας για να τοποθετηθεί σχετικά με την άρση των μέτρων.

Το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται παρά τη σαφή μείωση των εισαγωγών σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι τα ενεργέ κρούσματα στην Ελλάδα είναι περισσότερα από 25.000 και ότι τα επιδημιολογικά στοιχεία της επόμενης εβδομάδας θα αναλυθούν από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά την εισήγησή της για την άρση των μέτρων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια το δεύτερο κύμα της πανδημία δε λέει να φύγει! “Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων και με βάση τις τελευταίες 14 ημέρες, η Ελλάδα βρίσκεται στην 17η θέση με βάση τα νέα κρούσματα κι στην 16η θέση με βάση τους με βάση την θνητότητα. Παραμένουμε λοιπόν με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες” είπε.

“Τους επιδημιολογικούς δείκτες της εβδομάδας που μας πέρασε, παρουσίασε στην επιτροπή χθες η κυρία Κοντοπήδου από τον ΕΟΔΥ και ο καθηγητής κύριος Σωτήρης Τσιόδρας. Η καμπύλη των νέων κρουσμάτων στην χώρα μας μειώνεται. Αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε ψηλό επίπεδο. Υπολογίζεται ότι σήμερα έχουμε παραπάνω από 25.000 ενεργά κρούσματα στην χώρα. Την εβδομάδα που μας πέρασε είδαμε όντως μείωση των κρουσμάτων σε περιοχές της Ελλάδας ακόμα και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη. Στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων βρίσκεται κοντά στα 2000 κρούσματα ανά ημέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 νέα κρούσματα την ημέρα και στη Θεσσαλονίκη κάτω από 600. Όλα αυτά είναι ευχάριστα αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο αριθμό από αυτόν που επιθυμούσαμε” συμπλήρωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια ανέφερε επίσης ότι βλέπουμε ακόμα και σήμερα τρεις εβδομάδες μετά την εφαρμογή του lockdown, σε κάποιες περιοχές της χώρας μας αυξάνουν τα κρούσματα , γεγονός το αποδίδεται πιθανότατα σε συρροές κρουσμάτων σε κλειστές δομές.

Επίσης, σημειώνεται «μια αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται γύρω στα 48 χρόνια» είπε η κ. Παπαευαγγέλου. «Το ποσοστό των ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό» τόνισε η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ, το οποίο συνεπάγεται ότι «το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται και αυτή η πίεση του συστήματος Υγείας παραμένει κρίσιμη και φαίνεται ότι θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω καθ’ όλη τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας».

Μάλιστα τόνισε ότι η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων θα μελετήσει τα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να τοποθετηθεί σχετικά με την άρση των μέτρων για το πότε και τον τρόπο που μπορεί αυτή να γίνει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version